Teorie her - přehled, rozdělení, aplikace k financování

Teorie her je matematický rámec vyvinutý k řešení problémů s konfliktními nebo spolupracujícími stranami, které jsou schopny činit racionální rozhodnutí. Teorie se primárně zabývá hledáním optimálního racionálního rozhodnutí v různých scénářích.

Teorie her je relativně nová disciplína. Moderní teorie her byla představena v pracích Johna von Neumanna ve 20. letech 20. století. Von Neumann, Oskar Morgenstern a John Nash byli hlavními přispěvateli k rozvoji teorie her. Tato teorie nabízí širokou škálu aplikací v různých oborech, včetně ekonomie Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. . Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. , politologie, finance, finance Články Finance Finance jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, díky nimž se můžete naučit důležité finanční koncepty online vlastním tempem. Procházejte stovky článků! psychologie a biologie, mezi ostatními.

Obraz teorie her

Další informace získáte na kurzu Behavioral Finance Fundamentals.

Teorie her ve financích

Rámec teorie her lze použít v různých oblastech financí, včetně podnikových financí, správy portfolia a investičního bankovnictví. Mezi nejoblíbenější oblasti aplikace teorie her patří:

  • Ceny aktiv
  • Fúze a akvizice (fúze a akvizice)
  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • Správa a řízení společnosti

Herní teorie

Klasifikace v teorii her

Klasifikace teorie her souvisí s několika nastaveními. Zkoumané scénáře zahrnují následující:

1. Kooperativní / nespolupracující

Toto je pravděpodobně nejběžnější typ hry diskutovaný v teorii her. V nastavení kooperativní hry mohou zúčastnění hráči uzavřít závazné dohody. Definitivní kupní smlouva Definitivní kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají dohodu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podniku , nebo nějaká forma strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu mezi sebou a rozhoduje koalice (skupina hráčů). Rozhodnutí koalice vede k výplatě, která by měla být rozdělena mezi hráče. Na druhou stranu nespolupracující hra bere v úvahu situace, kdy hráči nemohou uzavřít závazné dohody. Teorie nespolupracující hry analyzuje možné strategie a výplaty jednotlivých hráčů za účelem stanovení Nashovy rovnováhy.

2. Symetrický / asymetrický

Symetrická hra se zabývá nastavením hry, ve kterém výplaty primárně závisí na strategii zvolené každým hráčem, nikoli na volbách ostatních hráčů. V asymetrické hře se výplaty mezi hráči liší. I když tedy hráči používají stejnou strategii, jejich výplata se bude lišit.

3. Nulový součet / nenulový součet

Ve hře s nulovým součtem Hra s nulovým součtem (a bez nulového součtu) Hra s nulovým součtem je situace, kdy ztráty způsobené hráčem v transakci vedou ke stejnému zvýšení zisků soupeřícího hráče. Je pojmenován tímto způsobem, protože čistý efekt po ziscích a ztrátách na obou stranách se rovná nule. , jsou zisky / ztráty jednoho hráče vyváženy se ztrátami / zisky ostatních hráčů. Ve hrách s nulovým součtem zisky / ztráty jednoho hráče nevedou ke ztrátám / ziskům ostatních hráčů. Jinými slovy, hra s nenulovým součtem může vést k situaci win-win.

4. Simultánní / sekvenční

V simultánní hře rozhodují všichni zúčastnění hráči současně, nebo se rozhodují bez znalosti rozhodnutí ostatních hráčů. V postupné hře se hráči střídají při rozhodování nebo mají informace o rozhodnutích ostatních hráčů.

Další informace získáte na kurzu Behavioral Finance Fundamentals.

5. Perfektní informace / Nedokonalé informace

Dokonalá informační hra bere v úvahu situaci, kdy jsou všichni hráči schopni přistupovat ke stejným informacím, s nimiž mohou činit svá rozhodnutí. Naproti tomu v nedokonalé informační hře jsou informace, které má jeden hráč k dispozici, ostatním hráčům nepřístupné.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Absolutní výhoda Absolutní výhoda V ekonomii se absolutní výhoda týká schopnosti jakéhokoli ekonomického subjektu, jednotlivce nebo skupiny, produkovat větší množství produktu než jeho konkurenti. Představený skotským ekonomem Adamem Smithem ve své práci z roku 1776 „Vyšetřování povahy a příčin bohatství národů“
  • Konkurenční intenzita Konkurenční intenzita Konkurenční intenzitu lze definovat jako míru, v níž společnosti v konkrétním odvětví vyvíjejí na sebe tlak. Nějaká úroveň soutěže
  • Externí analýza Externí analýza Externí analýza znamená zkoumání průmyslového prostředí společnosti, včetně faktorů, jako je konkurenční struktura, konkurenční pozice, dynamika
  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found