Základní bod (pípnutí) - 1/100 procenta, příklady a zvyklost

Bod základny, často označovaný jako pípnutí (pomocí notace bp), je míra jedné setiny procenta nebo jedné desetitisíciny a je termínem běžně používaným v oblasti financí Přehled financí Finance jsou definovány jako poskytování financování a správa peněz pro jednotlivce, podniky a vlády. Finanční systém zahrnuje oběh peněz, správu investic a půjčování finančních prostředků. V podnicích je finanční tým odpovědný za zajištění dostatečného kapitálu společnosti a za to, že výnosy a výdaje společnosti jsou dobře spravovány. . Základní body se běžně používají v situacích, kdy jsou pozoruhodné rozdíly menší než 1%. To se nejčastěji považuje za pravdivé na trzích s pevným výnosem Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. .

Basis Point (Beep) koláž

Pípnutí ve vztahu k úrokovým sazbám

Protože základní bod je vhodnou metrikou při diskusi o procentních změnách, které klesnou pod 1%, důsledně se objeví, když mluvíme o úrokových sazbách Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřeno jako procento jistiny. . I když to není vždy pravda, roční změny úrokových sazeb, které nepřesahují rozdíl 1%, mají pro investory obvykle smysl.

Vezměme si například, že úroková sazba 3,50% se za rok vyšplhá na 0,10%. To znamená, že úroková sazba vzrostla o 10 bazických bodů a na konci roku zůstala na 3,60%. Pokud by však zprávy naznačovaly, že se stejná úroková sazba za rok vyšplhala na 100 bazických pípnutí, znamenalo by to úplnou procentuální změnu, což by na konci roku činilo úrokovou sazbu 4,50%.

Běžná použití základního bodu

Termín bazický bod vychází z obchodování „základu“ - spreadu - mezi dvěma úrokovými sazbami. Základ (nebo rozpětí) je obecně malý, což vede k jeho uvedení v násobcích 10 000.

Konkrétní půjčky a dluhopisy jsou obvykle kótovány na základě vztahu k indexu nebo podkladovému cennému papíru. Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. nebo aktivum. V takových případech, kdy je půjčka nebo dluhopis kótován ve vztahu k určitému indexu, jsou úrokové sazby kótovány jako rozpětí, a to buď nad nebo pod indexem. Vezměme si například, že dluhopis s roční úrokovou sazbou, která je o 0,25% vyšší než London Interbank Offered Rate (LIBOR) LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, odkazuje na úrokovou sazbu, kterou si britské banky účtují jiným finančním instituce pro krátkodobou půjčku se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby, která patří mezi nejběžnější indexy srovnávacích úrokových sazeb. To znamená, že základ nebo rozpětí je označeno jako 25 pípnutí přes LIBOR.

Když mluvíme o forwardových devizových trzích, lze základní bod porovnat a porovnat s bodem v procentech (pip).

Proč je základní bod důležitý?

Kromě schopnosti vypočítat malé procentní změny, jak je uvedeno výše, je také důležité porozumět základním bodům a odkazovat na ně, protože pomáhá odstranit nejednoznačnost, zejména když hovoříme o úrokových sazbách a o tom, jak se mění. Pokud úroková sazba vzroste o 50 pípnutí, vzroste o 0,50%.

Základní bod je velmi užitečná metrika používaná k odstranění nejistoty při projednávání změn rychlosti a k ​​identifikaci a sledování zlomků procentních změn.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste pochopili, co je to pípnutí ve financích. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Další informace najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Jednoduchý úrok Jednoduchý úrok Jednoduchý úrokový vzorec, definice a příklad. Jednoduchý úrok je výpočet úroku, který nebere v úvahu účinek složení. V mnoha případech se úrok spojuje s každým určeným obdobím půjčky, ale v případě jednoduchého úroku tomu tak není. Výpočet jednoduchého úroku se rovná částce jistiny vynásobené úrokovou sazbou vynásobené počtem období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found