Blue Chip - Zjistěte, jak vybírat a investovat do akcií Blue-Chip

Modrý čip je akcie Sklad Co je akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. dobře zavedené společnosti s reputací spolehlivosti, kvality a finanční stability. Akcie blue chip jsou obvykle lídry na trhu ve svých odvětvích a mají tržní kapitalizaci. Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnotou vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k zařazení společností do miliard dolarů. Jedná se o nejoblíbenější akcie ke koupi, a to díky jejich dlouhým záznamům o stabilních výdělcích nebo vyplácení dividend. Akcie modrého čipu jsou významnou součástí některých z nejuznávanějších světových indexů, jako je například Dow Jones Industrial Average Dow Jones Industrial Average (DJIA) The Dow Jones Industrial Average (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „ the Dow “, je jedním z nejpopulárnějších a nejuznávanějších akciových indexů, Nasdaq 100 a S&P 500 ve Spojených státech, TSX-60 v Kanadě a FTSE ve Velké Británii.

Mnoho investorů na akciových trzích preferuje akcie s modrým čipem kvůli jejich stabilním výnosům. Akcie s modrým čipem obvykle v průběhu času vyplácejí rostoucí a konzistentní dividendy, aby alespoň částečně vyrovnaly dočasný pokles ceny akcií. Během hospodářského zpomalení se investoři uchylují k akciím s modrým čipem, aby ochránili své investice. Například během finanční krize v posledním desetiletí některé společnosti s modrým čipem krizi přežily a investoři, kteří drželi akcie v těchto společnostech, byli schopni získat zpět své zisky Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionáři. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestici. Investoři do akcií s modrým čipem mají obecně zajištěno, že dostávají pravidelné výplaty dividend a mají svá portfolia chráněná před inflací.

Modrý čip

Původ akcií Blue Chip

Pojem „modrý čip“ poprvé popsal vysoce kvalitní akcie na počátku 20. let 20. století zaměstnancem Dow Jones Oliverem Gingoldem. Oliver stál u burzovního makléře v makléřské společnosti, když sledoval obchodování některých akcií za 200 $, 250 $ nebo více. Řekl Lucienovi Hooperovi z W.E. Hutton & Co., který plánoval vrátit se do kanceláře a psát o „těchto zásobách modrých čipů“. Termín se od té doby používá k označení cenově výhodných akcií, stejně jako modré žetony v pokeru mají obvykle vyšší hodnoty žetonů. Akcie modrých čipů nemusí být nutně vysoce ceněné, ale měly by být vysoce kvalitní.

Výhody akcií Blue Chip

Zásoby modrých čipů se obecně považují za zdroje bezpečného přístavu během ekonomických center. Některé společnosti uvedené na indexu Dow Jones, jako Coca-Cola, General Electric a společnost Procter and Gamble, přežily v průběhu let velké ekonomické zpomalení díky silné bilanci a vynikajícím manažerským týmům. Tyto společnosti jsou schopné po krizi vyplatit a vyhnat slabé konkurenty, a tím ještě více posílit svou finanční pozici. Jak již bylo uvedeno výše, akcie s modrým čipem obvykle vyplácejí svým investorům konzistentní a stabilní dividendy. Výzkum ukazuje, že akcie vyplácející dividendy mají na medvědí trhy tendenci být méně ovlivněny. Investoři mohou někdy během svého odchodu do důchodu žít z výplat dividendy a v případě, že zemřou, mohou své majetkové podíly předat svým dětem.

Někteří investoři rádi kupují akcie s modrým čipem na základě teorie, že síla finančních výkazů vydávajících společností znamená, že jejich příjmy jsou chráněny. Nezkušení investoři se často zaměřují na investice, které podle nich rychle zbohatnou. Zkušenější investoři, zejména ti, kteří již získali bohatství, mají tendenci více se zaměřovat na vytváření trvalého příjmu do budoucna a na ochranu svého stávajícího bohatství stabilními investicemi, i když tyto investice nabízejí pouze skromnější míru návratnosti.

Jak investovat do akcií Blue Chip?

Před nákupem akcií byste se měli kromě vlastního průzkumu nejvýkonnějších společností poradit s investičním poradcem nebo jiným profesionálním poradcem. Vyhodnoťte nedávné výroční a čtvrtletní zveřejněné zprávy o zásobách, abyste pochopili jejich výkonnost a jakékoli změny ve vedení společnosti. Analyzujte výkonnost společnosti za poslední desetiletí, abyste poznali trend vyplácení dividend a vykázané příjmy. Podíváme-li se na historickou výkonnost po dlouhou dobu, poskytneme přesnější údaje o výkonnosti společnosti během cyklů rozmachu i rozpadu. Porovnejte několik vysoce kvalitních akcií a na základě hodnocení akcií a vašich osobních investičních cílů se rozhodněte, do kterých z nich budete investovat. SEC doporučuje diverzifikaci akcií, aby se minimalizovala rizika, a pro začátek si můžete vybrat několik špičkových akcií.

Akcie můžete nakupovat jednotlivě prostřednictvím makléřské společnosti nebo koupit koš akcií investováním do podílových fondů nebo ETF. Pokud kupujete akcie prostřednictvím zprostředkování, můžete si vybrat online brokera, brokera poskytujícího kompletní služby nebo zprostředkovatele slev v závislosti na požadované úrovni osobních služeb. Jakmile je účet otevřen a poskytnete veškerou potřebnou dokumentaci, budete muset provést vklad u makléře. Poté můžete zadat první objednávku na nákup podle počtu akcií, které chcete u dané akcie koupit.

Některé podílové fondy nebo ETF používají ve svém názvu „Blue Chip“ a obsahují seznam nejvýkonnějších akcií v různých sektorech. Například index Bridgeway Blue Chip 35 investuje více do technologických společností a méně do společností podle vlastního uvážení spotřebitelů. Vanguard's Dividend Appreciation ETF (VIG) sleduje Dividend Achievers Select Index, index, který uvádí americké společnosti, které zvýšily své výplaty dividend za posledních 10 nebo více po sobě jdoucích let.

Další zdroje

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Akciový kapitálový trh Akciový kapitálový trh (ECM) Trh akciového kapitálu je podmnožinou kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují s obchodováním s finančními nástroji
  • Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie se týkají různých typů investování do akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik.
  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found