Asset Swap - přehled, jak to funguje, praktický příklad

Swap aktiv je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zaměňují fixní a plovoucí aktiva. Transakce se provádějí přes přepážku (OTC) přes přepážku (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální směny a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. na základě částky dohodnuté oběma stranami transakce.

Výměna majetku

V zásadě lze aktivové swapy použít k nahrazení pevných kupónových úrokových sazeb dluhopisu pohyblivými sazbami upravenými podle LIBOR. Cílem swapu je změnit formu peněžního toku u referenčního aktiva tak, aby se zajistil proti různým typům rizik. Mezi tato rizika patří úrokové riziko, úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména atd.

Výměna aktiv obvykle začíná tím, že investor získá pozici dluhopisu. Poté investor vymění fixní sazbu dluhopisu s plovoucí sazbou přes banku. To znamená, že investor bude bance platit pevnou sazbu, ale bude dostávat pohyblivou sazbu, obvykle založenou na LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, odkazuje na úrokovou sazbu, kterou si britské banky účtují jiné finanční instituce pro krátkodobou půjčku se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby banky.

souhrn

  • Swap aktiv je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zaměňují fixní a plovoucí aktiva.
  • Při výměně aktiv investor zaplatí bance pevnou sazbu a na oplátku obdrží pohyblivou sazbu.
  • Výměny aktiv slouží k zajištění proti různým rizikům referenčního aktiva.

Jak to funguje

Řekněme, že kupující chce koupit dluhopis, ale je zastrašen úvěrovým rizikem selhání nebo bankrotu. Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své dlužné částky dluhy věřitelům. společnosti. Kupující by například mohl chtít koupit podnikový dluhopis nafty a zemního plynu na deset let, ale obává se možného selhání kolem roku 5. Přirozeně by se kupující chtěl proti takovému úvěrovému riziku zajistit, takže by vstoupil do aktiva vyměnit.

Jak funguje výměna aktiv

Pojďme rozdělit swap na dva kroky.

Jsou zapojeny dvě hlavní strany: 1) kupující / investor a 2) prodejce dluhopisů.

Krok 1: Nejprve kupující dluhopisů kupuje dluhopisy od prodejce dluhopisů za „špinavou cenu“ (plná cena par plus naběhlý úrok).

Krok 2: Kupující a prodávající dluhopisů sjednají smlouvu, jejímž výsledkem bude, že kupující zaplatí prodejci pevné kupóny ekvivalentní sazbám kupónů dluhopisů výměnou za to, že prodejce poskytne kupujícímu plovoucí kupóny založené na LIBOR. Hodnota swapu by byla rozpětí, které prodejce zaplatí nad nebo pod LIBOR. Je založen na dvou věcech:

  • Hodnoty kupónu aktiva ve srovnání s tržní sazbou.
  • Získaný úrok a prémie nebo sleva za čistou cenu ve srovnání s nominální hodnotou.

Swap sdílí stejnou splatnost jako původní kupón. To znamená, že v případě selhání dluhopisu kupující stále obdrží od prodejce plovoucí kupón založený na LIBOR +/- spread.

Pojďme se odvolat na původní příklad korporátního dluhopisu pro ropu a plyn. Předpokládejme, že v 5. roce dluhopis selže. I když dluhopis již nebude platit fixní kupóny, banka bude i nadále muset kupujícímu průběžně platit pohyblivou sazbu až do splatnosti. Takto se kupující zajišťuje proti původnímu riziku.

Příklad výměny aktiv

Podívejme se na konkrétní příklad se skutečnými čísly. Díváme se na riskantní vazbu s následujícími informacemi.

  • Měna: USD
  • Vydání: 31. března 2020
  • Splatnost: 31. března 2025
  • Kupón: 7% (roční sazba)
  • Cena (Špinavý)*: 105%
  • Swapová sazba: 6%
  • Cena Premium: 0,5%
  • Hodnocení úvěru: BBB

* Špinavá cena: Cena dluhopisu, který zahrnuje naběhlý úrok na základě kupónové sazby.

Rozdělme náš příklad pomocí kroků uvedených výše.

Krok 1: Kupující zaplatí 105% nominální hodnoty, kromě 7% pevných kupónů. Předpokládáme, že swapová sazba je 6%. Když kupující vstoupí do swapu s prodávajícím, zaplatí kupující fixní kupóny výměnou za rozpětí LIBOR +/–.

Krok 2: Cena swapu aktiva (rozpětí) se vypočítává pomocí pevné kupónové sazby, swapové sazby a cenové prémie. Zde je fixní kupónová sazba 7%, swapová sazba 6% a cenová prémie během životnosti swapu je 0,5%.

Spread aktiva = Fixní kupónová sazba - Swapová sazba - Cena Premium

Spread aktiva= 7% – 6% – 0.5% =0.5%

Kroky 1 a 2 povedou k čistému rozpětí 0,5%. Výměna aktiv bude kótována jako LIBOR + 0,5% (nebo LIBOR plus 50 bps).

Řekněme například, že dluhopis je výchozí v roce 2022, přestože do splatnosti v roce 2025 zbývají ještě tři roky. Pamatujte, že swap sdílí stejnou splatnost jako kupón. To znamená, že ačkoli dluhopis již nebude platit kupóny, prodejce bude i nadále platit kupujícímu LIBOR + 0,5% až do roku 2025. Je to příklad toho, jak se kupující úspěšně zajišťuje proti úvěrovému riziku.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Platná federální sazba (AFR) Platná federální sazba (AFR) Platná federální sazba (AFR) je úroková sazba, která se vztahuje na osobní půjčky. Jedná se o minimální sazbu použitelnou na tyto půjčky podle právních předpisů USA.
  • Rozpětí úvěru Rozpětí úvěru Rozpětí úvěru je rozdíl mezi výnosem (výnosem) dvou různých dluhových nástrojů se stejnou splatností, ale s odlišným úvěrovým hodnocením. Jinými slovy, kreditní rozpětí je rozdíl ve výnosech v důsledku různých úvěrových kvalit.
  • Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice.
  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found