The Greater Fool Theory - Behavioral Finance & Game Theory in Investing

Teorie většího blázna jednoduše uvádí, že na trhu vždy bude existovat „větší blázen“, který bude připraven zaplatit cenu na základě vyššího ocenění Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýzy, srovnatelné společnosti a předchozí transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, výzkumu kapitálu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financování již nadhodnoceného cenného papíru.

Trhy jsou ovlivňovány spoustou iracionálních přesvědčení a očekávání účastníků trhu. Na základě této premisy teorie většího blázna uvádí, že vždy bude existovat investor, tj. „Větší blázen“, který pošetile zaplatí vyšší cenu, než je skutečná hodnota cenného papíru.

větší bláznivá teorie

Chcete-li se dozvědět více, spusťte kurz Finance behavioral finance, kde se dozvíte vše o teorii her a investování.

Investice do teorie většího blázna

Teorie většího blázna může být použita k návrhu investiční strategie založené na víře, že vždy budete moci prodat cenný papír nebo aktivum za vyšší cenu „většímu bláznovi“, který zaplatí cenu na základě neoprávněných násobků Druhy ocenění Násobky Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu pro cenný papír nebo jiné aktivum. V zásadě jde o to, že můžete vydělat peníze spekulací o budoucím zvyšování cen, protože vždy existuje větší blázen ochotný zaplatit více, než kolik jste zaplatili, i když jste zaplatili příliš mnoho na základě vnitřní hodnoty investice Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podnikání (nebo jakékoli investiční zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. . Větší bláznivé investice se spoléhají na předpoklad, že někdo jiný zůstane s investicí, když spekulativní bublina konečně praskne, protože si lidé začínají uvědomovat, že cena spojená s investicí je jen nereálně vysoká. Klíčem k úspěšnému investování většího blázna je jen zajistit, aby ten větší blázen nebyl vy.

Přístup k investování do teorie o bláznivosti se místo toho, aby se soustředil na snahu přesně rozeznat skutečnou nebo skutečnou hodnotu investice, zaměřil na pouhé pokusy určit pravděpodobnost, že můžete investici prodat někomu jinému za vyšší cenu, než jakou zaplatil jsi.

Teorie šílenství v investování je v podstatě typem teorie her, která spekuluje o tom, co budou ostatní investoři ochotni zaplatit za cenný papír. Je to pravý opak pohledu na skutečnou hodnotu investice.

Finanční krize jako příklad teorie většího blázna

Oceňování založené na vysoce nafouknutých násobcích nemůže pokračovat donekonečna. Bubliny vytvořené těmito iracionálními oceněními musí prasknout a to je situace, kdy nastane krize. Vezměme si případ hypoteční krize s rizikovými hypotékami, kdy si lidé brali úvěr od bank za účelem nákupu domů v naději, že v budoucnu najdou většího blázna, kterému by mohli dům prodat za vyšší cenu a dosáhnout podstatného zisku.

To fungovalo mnoho let, protože se zdálo, že existuje nekonečná zásoba větších bláznů. Nakonec však zásoba bláznů začala vysychat, protože stále více lidí začalo vidět realitu, že „ten dům tolik nestojí - je předražený.“ Prodejci, tj. Příjemci hypotéky, najednou nemohli najít kupce a banky potřebovaly odepsat obrovské množství úvěrů poskytovaných těmto příjemcům hypoték ze své rozvahy. To přispělo k celostátní bankovní krizi a nakonec vedlo k nejhorší recesi zaznamenané za poslední desetiletí.

Účel, který slouží větší teorii bláznů, není ve skutečnosti poskytnout investorům obchodní strategii založenou na hledání bláznů, ale spíše pomoci vysvětlit, jak mohou vzniknout spekulativní bubliny.

Jak se vyhnout tomu, abychom byli „větším bláznem“

  • Nesledujte slepě stádo, plaťte za něco vyšší a vyšší ceny bez jakéhokoli dobrého důvodu.
  • Proveďte svůj průzkum a postupujte podle plánu.
  • Přijměte dlouhodobou strategii investic, abyste zabránili vzniku bublin.
  • Diverzifikujte své portfolio. Line Alocation Line (CAL) a Optimal Portfolio Průvodce krok za krokem pro konstrukci hranice portfolia a linie alokace kapitálu (CAL). Linka přidělení kapitálu (CAL) je čára, která graficky zobrazuje profil rizika a výnosů rizikových aktiv a lze ji použít k nalezení optimálního portfolia.
  • Ovládněte svou chamtivost a odolávejte pokušení pokusit se vydělat velké peníze během krátké doby.
  • Pochopte, že na trhu není jistá věc, dokonce ani neustálá cenová inflace.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte kurz Finance behavioral finance, abyste předešli běžným nástrahám.

Další související pojmy

  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a předchozí transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Poměr ceny k zisku Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů
  • Analýza násobků Analýza násobků Analýza násobků zahrnuje oceňování společnosti pomocí násobku. Porovnává násobek společnosti s obdobnou společností.
  • Jak číst akciové grafy Jak číst akciové grafy Pokud chcete aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found