Vyvážený rozpočet - komponenty, příklady a důležitost

Vyrovnaný rozpočet je rozpočet Provozní rozpočet Provozní rozpočet se skládá z výnosů a výdajů za určité časové období, obvykle za čtvrtletí nebo rok, které společnost používá k plánování svých operací. Stáhněte si bezplatnou šablonu aplikace Excel. Šablona měsíčního rozpočtu má sloupec pro každý měsíc a součty představují roční údaje za celý rok (tj. Finanční plán), ve kterých se příjmy rovnají výdajům, takže nedochází k žádnému rozpočtovému deficitu nebo přebytku. Ačkoli se koncept vyrovnaného rozpočtu vztahuje na jakoukoli organizaci, která generuje provozní výnosy a provozní výdaje, je nejčastěji aplikována na vládní rozpočty.

Vyvážený rozpočet

Ačkoli termín vyrovnaný rozpočet ukazuje na zlom mezi přebytky a schodky, může to být také rozpočet, který vykazuje přebytek, ale ne schodek. Příjmy proto mohou být ve vyrovnaném rozpočtu vyšší než výdaje, ale nikoli naopak.

Složky vyváženého rozpočtu

1. Výnosy

Pro korporace a nevládní organizace pocházejí příjmy z prodeje zboží a / nebo služeb. Pro vlády pochází většina příjmů z daní z příjmu, daní z příjmů právnických osob a daně z příjmů právnických osob. V tomto článku se budeme zabývat daní z příjmů právnických osob a právnických osob. Daň z příjmů právnických osob je výdaj podniku (odliv hotovosti) vybíraný vládou, daně ze sociálního pojištění a daně ze spotřeby.

2. Výdaje

U korporací a nevládních organizací zahrnují výdaje částku, která je vynakládána na každodenní provoz a výrobní faktory, včetně nájemného. Obvykle patří mezi největší výdaje, které společnosti vykazují. Pouze dva výdaje jsou obvykle větší než výdaje na pronájem: náklady na prodané zboží (COGS) a náklady na náhradu (mzdy). a mzdy. Pro vlády zahrnují výdaje výdaje na infrastrukturu, obranu, zdravotní péči, důchody, dotace a další faktory, které přispívají ke zdraví celé ekonomiky.

Praktické příklady

Je neobvyklé, že narazíte na vyrovnaný rozpočet, kde jsou výnosy a náklady stejné kvůli volatilitě faktorů, které přispívají k přebytku a / nebo deficitu. Například Kanada vykázala příjmy ve výši 332,2 miliardy USD a výdaje v hodnotě 346,2 miliardy USD, přičemž rok 2017 skončil rozpočtovým schodkem 14 miliard USD.

Na druhé straně země jako Německo, Švýcarsko a Jižní Korea vykázaly rozpočtový přebytek, který lze považovat za vyrovnaný rozpočet.

Je také důležité si uvědomit, že takový typ rozpočtu lze sestavovat každoročně, jednou za dva roky a cyklicky.

  • Roční vyrovnaný rozpočet vyvažuje rozpočet na rozpočtový rok, který kryje.
  • Dvouletý vyrovnaný rozpočet umožňuje jeho kolísání po dobu dvou let. Přebytek v jedné a schodek v druhé ve stejné výši způsobí dvouletě vyrovnaný rozpočet.
  • Cyklicky vyvážené rozpočty představují ekonomické podmínky. Obvykle jsou v deficitu, když ekonomika prochází poklesem, a v přebytku během hospodářských rozmachů.

Důležitost

Plánování vyrovnaného rozpočtu pomáhá vládám vyhnout se nadměrným výdajům a umožňuje jim soustředit prostředky na oblasti a služby, které je nejvíce vyžadují. Kromě toho může dosažení přebytku rozpočtu poskytnout finanční prostředky na mimořádné události, například pokud si vláda přeje zvýšit výdaje během recese, aniž by si musela půjčovat.

Vyrovnání rozpočtu také umožňuje vládám ušetřit na úrokových poplatcích, které se hromadí u velkých půjček od věřitelů (tj. Jiných zemí a / nebo organizací, jako je Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka), a mít kontrolu nad politikou v průběhu nouze.

Aplikace: Analýza rozptylu rozpočtu

Analýza rozptylu rozpočtu porovnává skutečné výsledky rozpočtu se základními údaji, které jsou v rozpočtu promítnuty.

  • Pokud jsou skutečné údaje lepší (tj. Vyšší výnosy a / nebo nižší výdaje) než plánované, nazývá se rozptyl rozpočtu příznivý rozptyl.
  • Pokud jsou skutečné údaje horší (tj. Nižší výnosy a / nebo vyšší výdaje), než jaké jsou plánovány, nazývá se rozptyl rozpočtu záporný rozptyl.

U společností vyrovnaný rozpočet často přispívá k příznivému výsledku analýzy rozptylu rozpočtu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Účetní rovnice Účetní rovnice Účetní rovnice je základním principem účetnictví a základním prvkem rozvahy. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál. Tato rovnice vytváří základ podvojného účetnictví a zdůrazňuje strukturu rozvahy.
  • Filozofie účetnictví Filozofie účetnictví Filozofie účetnictví zahrnuje obecná pravidla, koncepty a myšlenky týkající se přípravy a auditu účtů a financí
  • Rozptyl rozpočtu Rozptyl rozpočtu Rozptyl rozpočtu se zabývá účetními nesrovnalostmi společnosti. Termín se nejčastěji používá ve spojení s negativním scénářem. Příkladem je situace, kdy společnost nedokáže přesně stanovit rozpočet svých výdajů - buď na daný projekt, nebo na celkové čtvrtletní nebo roční výdaje.
  • Budgeting Software Budgeting Software Budgeting software je jakýkoli počítačový program, který pomáhá jednotlivcům nebo podnikům navrhovat, spravovat, sledovat a měnit jejich rozpočet. Příklady softwaru sahají od Microsoft Excel na jednom konci po SAP na druhém konci. V tomto článku budeme zkoumat a porovnávat různé typy softwaru pro rozpočtové účely. Typy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found