White Squire - Pomáháme zabránit nepřátelskému převzetí fúzí a akvizic

Bílý panoš je jednotlivec nebo společnost, která koupí dostatečně velký podíl Akcionáři Akcie Akcionáři Akcie (také známý jako Akcionáři Akcie) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - Závazky v cílové společnosti, abychom zabránili převzetí této společnosti černým rytířem Černý rytíř V podnikových financích společnost nabízející nebo provádějící nepřátelské převzetí cíle společnost se nazývá černý rytíř. Nepřátelské převzetí je pokus o akvizici společností nebo nájezdníkem, kterému cílová společnost odolává. . Jinými slovy, bílý panoš nakoupí dostatek akcií v cílové společnosti, aby zabránil nepřátelskému převzetí.

Další informace o pojmech a definicích najdete ve slovníku Finance Mergers & Acquisitions Glosář M&A Glosář Finance M&A Glosář pojmů a definic pro transakce fúzí a akvizic. Podmínky pocházejí z kurzu finančního pokročilého finančního modelování, M&A modeling.

White Squire

Příklad bílého panoše

Abyste plně porozuměli pojmu a roli bílého panoše, zvažte následující příklad:

1. Společnost A obdrží nabídku od společnosti B.

V oblasti financí by se společnost A nazývala „Cílová společnost“ a společnost B by se nazývala „Akviziční společnost“.

2. Společnost A odmítne nabídku společnosti B.

3. Navzdory odmítnutí jejich nabídky pokračuje společnost B nabídkovou nabídkou (pokusem se koupit velké množství akcií společnosti A nabídnutím prémiové ceny nad tržní cenou) na získání kontrolního podílu ve společnosti A.

Pokračováním v akvizici, přestože společnost A odmítla jejich nabídku, se společnost B pokouší o nepřátelské převzetí.

4. Investor vstřícný ke společnosti A vidí nepřátelský pokus o převzetí společností B a rozhodne se zasáhnout a pomoci společnosti A. Spřízněný investor nakupuje akcie společnosti A, aby zabránil tomu, aby akcie získala společnost B.

Přátelský investor je bílý panoš, protože kupuje akcie, které by společnost B. popadla. Díky nabyvateli bílého panoša bude pro nabyvatele obtížnější koupit dostatek akcií k získání většinového podílu v Společnost A.

Pobídky pro White Squire

Bílý panoš pomáhá cílové společnosti zabránit nepřátelskému převzetí moci. Cílová společnost musí motivovat bílého panoše, aby stál na jeho straně a neskončil s prodejem akcií černému rytíři (což napomáhá nepřátelskému pokusu o převzetí).

Možné pobídky, které mohou být nabízeny bílému panošovi, zahrnují následující:

  • Sedadlo na desce
  • Štědré dividendy Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestici
  • Výhodná cena při nákupu akcií

Pobídky White Squire

Před nákupem bloku akcií se přátelský investor obvykle předem dohodne, že bude hlasovat s cílovou společností a neprodá své akcie nepřátelskému uchazeči.

White Squire vs. White Knight

Bílý panoš a bílý rytíř jsou si podobní v tom, že oba zabraňují nepřátelskému převzetí moci. Rozlišovacím bodem však je, že bílý rytíř koupí většinový podíl, zatímco bílý panoš koupí pouze částečný podíl v cílové společnosti.

Před bílými rytíři jsou preferováni bílí panoši. Akce bílého rytíře Bílý rytíř Bílý rytíř je společnost nebo jednotlivec, který získá cílovou společnost, která se blíží převzetí černým rytířem. Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem, protože bílí rytíři provádějí „přátelskou akvizici“ tím, že obecně zachovávají současný manažerský tým, což představuje přátelské převzetí, zatímco obrana panošů umožňuje společnosti udržet si svůj současný vlastnictví a nezávislost.

Další obrany, které zabrání nepřátelskému převzetí

Existuje několik dalších obranných prostředků, které lze nasadit, aby se zabránilo nepřátelskému převzetí moci. Mezi další nepřátelské obrany proti převzetí patří:

  • Crown Jewels Defense Crown Jewel Defence Strategie Crown Jewel Defence v oblasti fúzí a akvizic (M&A) je situace, kdy cílem nepřátelského převzetí prodá část svých cenných aktiv, aby se snížila jeho atraktivita pro nepřátelského zájemce. Obrana korunovačního klenotu je obranou poslední instance, protože cílová společnost úmyslně zničí část své hodnoty s nadějí, že nabyvatel upustí od své nepřátelské nabídky. : Prodej nejcennějších částí společnosti, aby se zabránilo nepřátelskému převzetí
  • Zlatý padák: Smlouva pro vedoucí pracovníky, která zaručuje drahé výhody, pokud jsou po převzetí ze společnosti odstraněni
  • Pac-Man Defense Pac-Man Defense Pac-Man Defense je strategie používaná cílenými společnostmi k zabránění nepřátelského převzetí. Tato strategie prevence převzetí je implementována cílovou společností, která mění věci tím, že se snaží převzít nabyvatele. Účelem Pac-Man obrany je učinit převzetí velmi obtížným Příkladem Pac-man obrany: Cílová společnost nabývající akcie nabývající společnosti.
  • Supermajority Změna: Novela listiny společnosti, která vyžaduje, aby velmi velké procento akcionářů (až 90%) schvalovalo zásadní rozhodnutí. To znamená, že získávající společnost by musela vlastnit mnohem více než 50% akcií v oběhu, aby získala kontrolní podíl.
  • Zastávka show: Cílová společnost zahájila soudní spor, aby zabránila pokusu o převzetí

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce nepřátelskou obranou proti převzetí. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, přední certifikační program finančních analytiků. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Plazivé převzetí Plazivé převzetí V případě fúzí a akvizic (M&A) je Creeping Takeover, známý také jako Creeping Tender Offer, postupný nákup akcií cílové společnosti. Strategií plíživého převzetí je postupné získávání akcií cíle prostřednictvím otevřeného trhu s cílem získat kontrolní podíl.
  • Greenmail Greenmail Závazek Greenmail zahrnuje nákup významného počtu akcií v cílové společnosti, hrozba nepřátelským převzetím a následné použití hrozby k vynucení
  • Žlutý rytíř Žlutý rytíř Žlutý rytíř je společnost, která se pokouší získat nepřátelské převzetí jiné společnosti, ale místo toho diskutuje o myšlence fúze s cílovou společností. Ke změně strategie může dojít, když cílová společnost odolá nepřátelskému převzetí a nabyvatel je nucen být přátelštější, aby mohl úspěšně vyjednat dohodu.
  • Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl (NCI) je vlastnický podíl menší než 50% ve společnosti, kde držená pozice dává investorovi malý vliv nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found