Poměr čistého dluhu k EBITDA - přehled, aplikace, příklad

Poměr čistého dluhu k EBITDA měří schopnost společnosti splácet své závazky. Ukazuje, kolik času společnost potřebuje k tomu, aby fungovala na aktuální úrovni dluhu a EBITDA, aby zaplatila celý svůj dluh.

Poměr čistého dluhu k EBITDA je podobný poměru dluhu k EBITDA v tom, že měří schopnost platit krátkodobé a dlouhodobé závazky, ale poměr čistého dluhu k EBITDA odpovídá také hotovosti a peněžní ekvivalenty Peněžní ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry na peněžním trhu, bankovní akceptace společnosti.

Rozdělení poměru čistého dluhu k EBITDA

Poměr čistého dluhu k EBITDA je dán následujícím vzorcem:

Čistý poměr dluhu k EBITDA - vzorec

  • Celkový dluh společnosti je dán součtem krátkodobých a dlouhodobých závazků, včetně závazků Závazky Závazky Závazky závazků je závazek, který vznikne, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považována za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků, splatných směnek, hypoték a jakýchkoli jiných typů dluhů, které si společnost mohla vzít. Čistý dluh označuje dluh společnosti po započtení hotovosti a rezerv ekvivalentu hotovosti, protože jde o nejlikvidnější aktiva společnosti.
  • EBITDA označuje součet zisků společnosti před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Používá se k měření finančního stavu a ziskovosti společnosti.

Aplikace poměru čistého dluhu k Tt-EBITDA

Vyšší poměr čistého dluhu k EBITDA naznačuje, že společnost může čelit obtížím se splácením svých finančních závazků na základě svých likvidních aktiv a EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, amortizací jsou zisky společnosti před kterýmkoli z těchto čistých odečtou se. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady. Tento poměr často používají ratingové agentury, potenciální investoři i korporátní kupující (tj. Pro fúzi nebo převzetí) k posouzení finančního stavu společnosti.

Čistý poměr dluhu k EBITDA nižší než 3 se obecně považuje za přijatelný. Čím nižší poměr, tím vyšší je pravděpodobnost, že firma úspěšně splatí svůj dluh. Poměry vyšší než 3 nebo 4 slouží jako „červené vlajky“ a naznačují, že společnost může být v budoucnu finančně ohrožena.

Je však zároveň důležité poznamenat, že poměr čistého dluhu k EBITDA není jediným nejspolehlivějším ukazatelem finanční situace a ziskovosti společnosti. Například pokud společnost nedávno investovala do pozemků, budov a zařízení (PP&E), je pravděpodobné, že dluh za daný rok bude vysoký.

Investice může v příštím fiskálním roce přinést vyšší tržby. Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010., ale poměr čistého dluhu k EBITDA pro aktuální fiskální rok bude vyšší kvůli zvýšenému dluhu. V tomto případě poměr není nejpřesnějším nebo nejspolehlivějším ukazatelem toho, jak vypadá finanční budoucnost společnosti.

Praktický příklad

Zvažte níže finanční informace získané z finančních výkazů společnosti BotPlant Corporation:

• Hotovost: 50 000 $

• Peněžní ekvivalenty: 10 000 $

• EBITDA: 75 000 USD

• Krátkodobý dluh: 40 000 USD

• Dlouhodobý dluh: 100 000 USD

• Čistý dluh: 80 000 USD

Na základě vzorce a poskytnutých informací lze čistý dluh BotPlant vypočítat takto: (40 000 $ + 100 000 $) - (50 000 $ + 10 000 $) = $80,000

Vzhledem k EBITDA lze poměr čistého dluhu k EBITDA vypočítat takto:

$80,000 / $75,000 = 1.07

Jedná se o relativně nízký poměr čistého dluhu k EBITDA a znamená to, že společnost může při současné úrovni příjmů, hotovosti a dluhu čelit malým nebo žádným obtížím při splácení svých závazků.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů.
  • EBIT vs. EBITDA EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA - dvě velmi běžné metriky používané ve financích a oceňování společností. Existují důležité rozdíly, kterým musíte porozumět. EBIT znamená: Zisk před úroky a daněmi. EBITDA znamená: Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Příklady a
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou písemné dohody (směnky), ve kterých se jedna strana zavazuje zaplatit druhé straně určitou částku hotovosti. Jinak řečeno, splatný směnek je půjčka mezi dvěma stranami. Podívejte se na povinné prvky poznámky a příklady.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found