Výnos - přehled, vzorec a praktický příklad

Výnosový výnos je finanční poměr Finanční poměry Finanční poměry Finanční poměry se vytvářejí pomocí číselných hodnot převzatých z finančních výkazů, aby se získaly smysluplné informace o společnosti, které popisují vztah společnosti LTM LTM (posledních dvanáct měsíců) LTM (posledních dvanáct měsíců) , známý také jako koncové nebo postupné dvanáct měsíců, je časový rámec často používaný v souvislosti s finančními poměry, jako jsou výnosy nebo návratnost vlastního kapitálu (ROE), k hodnocení výkonnosti společnosti během bezprostředně předcházejícího 12měsíčního období. zisk na akcii zisk na akcii (EPS) zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie podle ceny akcií společnosti za akcii. Výnosový výnos je inverzní poměr k poměru cena / zisk (P / E). Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů. Rychlý vzorec pro výnosový výnos je E / P, výdělky dělené cenou. Výnos je dobrý ROI ROI vzorec (návratnost investic) Návratnost investic (ROI) je finanční poměr používaný k výpočtu výhody, kterou investor získá ve vztahu k jejich investičním nákladům. Nejčastěji se měří jako čistý příjem dělený původními kapitálovými náklady investice. Čím vyšší je poměr, tím větší je získaná výhoda. metrický a lze jej použít k měření návratnosti akcií.

Výnos

Vysvětlení výnosů

Výnos v zásadě ukazuje, kolik zisku na akcii společnost generuje z každého dolaru investovaného do akcií společnosti. Na rozdíl od svého protějšku s poměrem P / E nemůže výnosový výnos poskytnout žádný vhled do ocenění akcie. Místo toho jej investoři obvykle používají k hodnocení míry návratnosti své investice Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je souběžná s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech . Tato příručka učí nejběžnější vzorce. Poměr může být zvláště cenný při srovnání potenciálních výnosů mezi různými cennými papíry.

V některých případech se výnosový výnos používá k výpočtu výplatního poměru dividend. Poměr výplaty dividend Poměr výplaty dividend je částka dividend vyplacených akcionářům ve vztahu k celkové výši čistého příjmu generovaného společností. Vzorec, příklad. Připomeňme, že poměr výplat dividendy označuje podíl na výdělcích společnosti, který je rozdělen jako dividendy jejím akcionářům. Výplatní poměr dividend lze vypočítat pomocí výnosového výnosu a dividendového výnosu. V tomto případě je vzorec:

Výplatní poměr dividend - vzorec s výnosem

Jako měřítko finančních výnosů však výnosový výnos stále přichází s několika významnými nevýhodami. Poměr může být například extrémně volatilní kvůli fluktuacím zisku na akcii (EPS) Earnings per Share (EPS) Earnings per Share (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie. Lze jej také použít pouze jako orientační výnos, protože skutečné výnosy se obecně výrazně liší.

Vzorec pro výnosy

Matematicky je vzorec pro výpočet výnosového výnosu vyjádřen následujícím způsobem:

Výnos - vzorec

Kromě toho existuje upravená verze vzorce, který zohledňuje rozdíly ve struktuře kapitálu a daňových sazbách mezi společnostmi. Upravený vzorec pro výpočet výnosového výnosu je:

Výnos - upravený vzorec

Praktický příklad

John drží akciové portfolio. Nedávno identifikoval dvě akcie, které lze přidat do jeho portfolia, ale John může vybrat pouze jednu z nich.

První možností je akcie společnosti ABC Corp., která se v současné době obchoduje za 8 USD za akcii, zatímco zisk společnosti na akcii (EPS) za poslední dvanáctiměsíční období byl 0,35 USD za akcii. Na druhé straně se akcie společnosti XYZ Corp obchodují za 45 USD na akcii a její zisk na akcii (EPS) za stejné období činil 0,65 USD za akcii.

John může vybrat nejvhodnější akcie, které lze přidat do jeho portfolia, porovnáním výnosů těchto dvou akcií pomocí výnosového výnosu. Tím pádem,

Výnos z výdělku - ukázkové výpočty

Výpočty výše ukazují, že každý dolar investovaný do akcií společnosti ABC Corp. generuje 4 centy, zatímco každý dolar investovaný do akcií společnosti XYZ Corp. generuje pouze 1,4 centu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Abnormal Earnings Oaluation Abnormal Earnings Oaluation Abnormal Earnings Oaluation Abnormal Earnings Oaluation
  • Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům Pokyny k výdělkům jsou informace poskytované vedením veřejně obchodované společnosti o jejích očekávaných budoucích výsledcích, včetně odhadů
  • Normalizace Normalizace Normalizace účetní závěrky zahrnuje úpravu jednorázových nákladů nebo výnosů v účetní závěrce nebo metrikách tak, aby odrážely pouze obvyklé transakce společnosti. Finanční výkazy často obsahují výdaje, které nepředstavují běžné obchodní operace společnosti
  • Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období . Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found