Agenturní dluhopisy - přehled, mechanika, charakteristiky

Agenturní dluhopisy, také známé jako agenturní dluh, jsou dluhy vydané státem sponzorovaným podnikem (GSE) nebo federální agenturou.

Agenturní dluhopisy

Klíčovým rozdílem mezi GSE a federální agenturou je, že závazky GSE nejsou garantovány vládou, zatímco dluh federální agentury je podpořen vládní zárukou.

Například Federální národní hypoteční asociace (FNMA), známá také jako Fannie Mae Fannie Mae Federální národní hypoteční asociace, obvykle známá jako Fannie Mae, je vládou sponzorovaný subjekt Spojených států, který byl založen za účelem rozšíření sekundárního hypotečního trhu vytvořením hypotéky dostupné dlužníkům s nízkými a středními příjmy. Neposkytuje hypotéky dlužníkům, ale nakupuje a zaručuje hypotéky, je GSE. Vládní národní hypoteční asociace (GNMA), nazývaná také Ginnie Mae, je federální agentura.

Mechanika trhu agenturního dluhu

Agenturní obligace se obvykle vydávají prostřednictvím makléřů-dealerů. Někteří známí makléři, jako J.P.Morgan, Nomura a BNY Mellon, se podílejí na trhu upisováním agenturního dluhu. Nakupují agenturní dluh velkoobchodně se slevou, poté dluh prodávají investorům na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místem, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). za vyšší cenu.

Agenturní dluhový trh - mechanika

Rating a šíření Fannie Mae

Charakteristika agenturních dluhopisů

Níže jsou uvedeny důležité vlastnosti agenturních dluhopisů:

  • Nízké riziko: Agenturní dluhopisy jsou považovány za velmi bezpečné a obvykle přicházejí s vysokými úvěrovými ratingy. Hodnocení úvěru Hodnocení úvěru je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, podnik nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. .
  • Vyšší návratnost: Poskytují vyšší výnosy ve srovnání s pokladnicemi, které jsou považovány za bezrizikové.
  • Vysoce tekutý: Aktivně se s nimi obchoduje, a proto jsou vysoce likvidní.

Následující čísla ukazují úvěrové hodnocení a nadměrné výnosy ve vztahu k pokladnám dluhu Fannie Mae:

Hodnocení kreditu Fannie Mae

Druhy agenturních dluhopisů

Agenturní dluhopisy jsou nabízeny s mnoha splatnostmi, od méně než jednoho roku až po třicetileté dluhopisy. Níže jsou uvedeny některé běžné struktury dluhopisů, které zahrnují agenturní dluh:

  • Krátkodobé poznámky
  • Střednědobé poznámky
  • Vyvolatelné dluhopisy
  • Dluhopisy s pevným kuponem

Dvě další struktury dluhopisů, které lze najít na agenturním trhu, zahrnují floaters, které přicházejí s variabilní výplatou kupónu, a dluhopisy s nulovým kupónem (někdy nazývané „diskotéky“).

Příklad ze skutečného světa

Podívejme se na skutečný příklad agenturního dluhu emitovaného další známou GSE, Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC), známou také jako Freddie Mac. Níže uvedený příklad ilustruje některé z výše uvedených konceptů:

Příklad ze skutečného světa - podmínky a struktura

V tabulce výše je spousta informací. Pojďme o tom diskutovat krok za krokem.

Výše půjčky a splatnost

Z tabulky je zřejmé, že Freddie Mac 6. srpna 2019 získal 15 milionů dolarů a půjčka je splatná o 3,5 roku později 6. února 2023.

Kupón

Dluhopis platí roční fixní kupón ve výši 2,10%. Platby se provádějí pololetně (tj. Každých šest měsíců), jak ukazuje četnost kupónů.

Poskytování hovorů nebo vykoupení

Dluhopis je splatný, což znamená, že emitent vlastní opci na jeho odkup v předem stanovený čas (datum odkoupení) za odkupní cenu.

V tomto příkladu je datem splacení 6. srpna 2020. Emitent nemůže splácet dluhopis ani splácet v jiné než předem stanovené datum.

Cena za odkoupení je 100% splátky jistiny plus naběhlý úrok, což v tomto případě znamená, že držitelé dluhopisů dostanou jistinu ve výši 15 milionů USD plus část kupónu splatnou do data splacení.

Investice do dluhu agentury

Jako každý investiční nástroj, i agenturní dluh má své výhody a nevýhody. Kromě toho je třeba zohlednit daňové aspekty.

Výhody

Nízké riziko a vyšší výnosy:

  • Má se za to, že dluh agentury má nízké riziko selhání, i když není podporován vládou.
  • Poskytuje vyšší výnosy v porovnání s pokladnami, které jsou považovány za výchozí.

Vysoká likvidita:

  • Agenturní dluh se aktivně obchoduje a lze jej koupit nebo prodat bez vysokých transakčních nákladů.

Nevýhody

Inflační riziko a náklady:

  • Výnosy z držení dluhu agentury se snižují v prostředí vysoké inflace nebo jsou-li transakční náklady příliš vysoké.

Úrokové riziko:

  • Stejně jako jakýkoli dluhový cenný papír bude pravděpodobně dluh agentury kolísat v ceně v důsledku změn úrokových sazeb.

Složitost:

  • Agenturní dluh je nabízen v různých strukturách, přičemž některé jsou složitější než jiné.
  • Je obtížné analyzovat různé struktury a rozhodnout, zda je agenturní dluh vhodný pro portfolio jednotlivce.

Daňové aspekty

Je důležité rozlišovat mezi GSE a dluhem federální agentury také pro daňové účely. Úrok z dluhu GSE není osvobozen od daně, zatímco úrok z dluhu federální agentury je osvobozen od daně. Je to důležitý detail, protože daň může mít významný vliv na investice společnosti.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů jsou vyjádřením bonity podnikových nebo státních dluhopisů. Ratingy zveřejňují ratingové agentury a poskytují hodnocení finanční síly a schopnosti emitenta dluhopisů splácet jistinu a úroky dluhopisu podle smlouvy.
  • Státní podnik (SOE) Státní podnik (SOE) Státní podnik (SOE) je orgán vytvořený vládou legálními prostředky, aby se mohl podílet na činnostech komerční povahy. V zásadě jsou SOE vytvořeny za účelem provádění komerčních aktivit jménem vlády.
  • Fed (Federální rezervní systém) Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální banka Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Upisování Upisování V investičním bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) od investorů ve formě majetkových nebo dluhových cenných papírů. Cílem tohoto článku je poskytnout čtenářům lepší pochopení procesu získávání nebo upisování kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found