Vertikální trh - porozumění fungování vertikálních trhů

Vertikální trh je trh, který má specifické odvětví. Na rozdíl od horizontálního trhu Horizontální trh Horizontální trh je trh, který je přítomen v široké škále průmyslových odvětví. Podnik působící na horizontálním trhu bude mít spotřebitele a kupující v různých hospodářských odvětvích. Takže podnik, který prodává do více průmyslových odvětví, je na horizontálním trhu. , který má hráče z různých průmyslových odvětví, je vertikální trh ten, který má zákazníky v úzké průmyslové skupině. Skvělým příkladem by mohl být trh se skenery MRI, které se primárně prodávají nemocnicím. Zboží a služby na vertikálních trzích mají tendenci uspokojovat specifické potřeby odvětví, kterému slouží. Společnosti na tomto typu trhu vytvářejí zboží a služby, které slouží určenému výklenku obchodních zákazníků nebo spotřebitelů.

Vertikální trh

Skupinu specializovaných zákazníků, kterou poskytují poskytovatelé vertikálních trhů, může představovat spíše určitá demografická skupina než konkrétní odvětví. Například trh s krmivem pro kočky slouží specifické demografické populaci, majitelům koček.

Působíme na vertikálním vs. horizontálním trhu

Působení na vertikálním trhu podle definice znamená, že se staráte o konkrétní soubor potřeb úzké skupiny zákazníků. Zatímco zákaznická základna může být omezující v tom smyslu, že má společnou sjednocující charakteristiku, nemusí to nutně znamenat, že existuje malý počet zákazníků. Výše uvedeným příkladem trhu s krmivy pro kočky je průmysl v hodnotě několika miliard dolarů.

Vertikální trhy se často vyznačují tím, že spotřebitelé mají silnou vyjednávací sílu, protože dodavatel obecně závisí na úzkém okruhu zákazníků, pro které vyrábějí. To je opak u dodavatelů působících na horizontálním trhu, kteří mají širokou škálu zákazníků, kterým mohou prodat.

Vypracování marketingové strategie je pro podnikání působící na vertikálním trhu mnohem jednodušší. Užší zákaznická základna umožňuje cílení potenciálních zákazníků v marketingových kampaních. Se vzestupem obohacených datových sad a velkých dat došlo k erupci online cílených reklam. Výrobce na vertikálním trhu proto může svou pozici využít

Marketing vertikálních trhů

Vertikální trhy značně usnadňují prodejcům prodej. Díky cílenému jádru zákazníků a přesnému vědění, co tito zákazníci chtějí a kde jsou, jsou úkoly vytváření reklamních kampaní a výběru míst pro předvádění zboží a služeb výrazně zjednodušeny.

Zjednodušený trh také znamená, že pro společnosti je snazší dostávat své zprávy a zboží od jednoho zákazníka k druhému ústně. Vzhledem k tomu, že noví potenciální zákazníci budou pravděpodobně přátelé, příbuzní nebo alespoň seznámení se současnými zákazníky, je pravděpodobnější, že hlavní zákazníci budou sdílet relevantní nákupní informace s lidmi, které znají a kteří hledají stejné zboží a služby.

Nevýhody vertikálních trhů

Apelace na vertikální trh usnadňuje společnosti identifikovat a cílit na zákazníky, kteří nejvíce chtějí a potřebují její produkty nebo služby. Stanovuje však omezení rozsahu dostupných zákazníků, kterých je třeba dosáhnout. Zaměření na příliš malý specializovaný trh může být katastrofální. Niche marketing může usnadnit hledání zákazníků, kteří oceňují zboží a služby nabízené společností, ale společnost může zjistit, že těchto zákazníků je prostě příliš málo na to, aby generovali dostatečné tržby z prodeje, aby společnost byla životaschopná.

Také mezery na trzích se mohou změnit a někdy dramaticky. Pokud se společnosti starají o zákazníky v módním výklenku, pokud by trend měl náhle vypadnout ze stylu, pak se společnost potenciálních zákazníků společnosti může rychle zmenšit téměř na nic. Jedním z příkladů je filmový průmysl. Kdysi prosperující průmysl s velkými a dobře známými firmami, jako je Blockbuster, vedl nárůst filmů „na vyžádání“ dostupných prostřednictvím společností poskytujících kabelovou a satelitní televizi k virtuálnímu kolapsu tohoto odvětví v relativně krátkém časovém období.

Některým společnostem se však podařilo přežít poskytováním správných služeb správným způsobem. Redbox se zaměřením na nabídku relativně malého výběru nedávných filmů a umístěním svých kiosků na strategická místa našel způsob, jak vytvořit ziskové podnikání v prakticky zaniklém průmyslu.

Působení na vertikálním trhu nabízí výhody i nevýhody. Je důležité, aby společnost pochopila, jak se může hodit na jeden nebo více vertikálních trhů, a určila, která hlavní skupina zákazníků jí umožní dlouhodobě přežít.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li pokračovat ve svém vývoji jako prvotřídní finanční analytik, budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Nepružná poptávka Nepružná poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění tolik jako změny cen. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná.
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Price Taker Price Taker Cena v ekonomii označuje účastníka trhu, který není schopen diktovat ceny na trhu. Subjekt přijímající cenu proto musí přijmout převládající tržní cenu. Uchazeči o cenu chybí dostatečná tržní síla, aby mohla ovlivnit ceny zboží nebo služeb.
  • Celkový adresovatelný trh Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found