Riziko platby předem - definice, jak to funguje, příklad

Riziko splácení se vztahuje k riziku, že částka jistiny (nebo část částky jistiny) nesplacená z půjčky je předčasně splacena. Jinými slovy, riziko splácení je riziko předčasného splacení půjčky dlužníkem.

Riziko platby předem

Porozumění riziku platby předem

Riziko splácení může znít protiintuitivně v tom, že splácení úvěru v kratším časovém období je považováno za riziko. Pro věřitele však může být výhodnější mít půjčku nesplacenou po delší dobu. Abychom pochopili riziko platby předem, uvedeme příklad.

Zvažte půjčku v nominální hodnotě 1 000 $. Půjčka má 10% úrokovou sazbu z nominální hodnoty půjčky. Dlužník má provádět roční platby úroků Úrokové výdaje Úrokové výdaje vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo leasingu kapitálu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Plán by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost v rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením za období tří let. Věřitel jako takový by po dobu trvání půjčky dostával 1 300 $. Harmonogram plateb půjčky je ilustrován níže:

Scénář 1

Dále předpokládejme, že dlužník má možnost splatit částku v nominální hodnotě do konce tří let. V tomto scénáři může dlužník teoreticky splatit nominální hodnotu 1 000 USD na konci roku 1 a nakonec nebude muset platit úroky v letech 2 a 3 (kvůli nominální hodnotě splácené na konci roku 1). Přitom by věřitel z půjčky získal pouze zisk 100 $. Harmonogram plateb v tomto scénáři je znázorněn níže:

Scénář 2

Riziko předčasného splacení jako takové je riziko, že dlužník předčasně splatí zbývající částku jistiny (nebo část její částky), což zase způsobí, že věřitel obdrží méně úrokových plateb.

Riziko předčasného splacení u cenných papírů zajištěných hypotékou

Cenné papíry zajištěné hypotékou (MBS) Cenné papíry zajištěné hypotékou (MBS) Cenné papíry zajištěné hypotékou (MBS) jsou dluhové cenné papíry zajištěné hypotékou nebo hypotékou. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního podnikání, které běžně čelí riziku splácení. Zabezpečení zajištěné hypotékou je tvořeno balíčkem půjček na bydlení, které si mohou investoři koupit. Investoři do cenných papírů krytých hypotékami shromažďují úroky vyplácené ze základních úvěrů na bydlení. Když tedy vlastníci domů splácejí své půjčky dříve, než se očekávalo, investoři do cenných papírů krytých hypotékou čelí riziku, že budou mít nižší budoucí splátky úroků generované z podkladových půjček na bydlení.

Za účelem zmírnění rizika splácení, kterému čelí investoři do cenných papírů zajištěných hypotékou, se majitelům domů, kteří splácejí své půjčky na bydlení dříve, než se očekávalo, obvykle ukládají pokuty za splátky.

Úrokové sazby a riziko předčasného splacení

Ačkoli existuje mnoho faktorů, které mohou dlužníkovi způsobit splácení úvěru dříve, než se očekávalo, hlavním faktorem bývají změny úrokových sazeb Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu dluhu , obecně vyjádřeno jako procento jistiny. .

Zvažte například majitele domu, který si vezme půjčku na bydlení s pohyblivou úrokovou sazbou (tj. Úroková sazba na půjčku na bydlení se zvyšuje se zvyšováním tržní úrokové sazby a naopak).

  • Pokud úrokové sazby poklesnou, majitel domu bude mít motivaci refinancovat půjčku na bydlení s pohyblivou sazbou na půjčku na bydlení s pevnou sazbou. V tomto scénáři potenciál refinancování půjčky na bydlení zvýší riziko splácení u původního věřitele.
  • Pokud se úrokové sazby zvýší, bude mít majitel domu pobídku k rychlejšímu splácení úvěru na bydlení, aby se vyhnul vyšším budoucím splátkám úroků. V tomto scénáři provedete splátky jistiny dříve, což sníží budoucí splátky úroků a zvýší riziko splácení věřitele.

Změny úrokových sazeb proto hrají klíčovou roli při zvyšování rizika splácení, kterému věřitelé čelí.

Praktický příklad

Majitel domu si bere hypotéku Hypotéka Hypotéka je úvěr poskytovaný hypotečním věřitelem nebo bankou, který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. při úrokové sazbě 15%. V době čerpání hypotéky činila tržní úroková sazba 15%. O dva roky později je tržní úroková sazba 10%. Vysvětlete riziko předčasného splácení, kterému věřitel čelí.

Řešení: Věřitel čelí riziku splácení hypotéky v důsledku změny tržních úrokových sazeb z 15% na 10%. Majitel domu má motivaci, aby za předpokladu, že neexistují žádné pokuty za předčasné splacení nebo poplatky za refinancování, refinancoval hypotéku z úrokové sazby 15% na úrokovou sazbu blížící se současné tržní úrokové sazbě 10%. Přitom se věřitel vzdá plateb úroků (při vyšší úrokové sazbě), které by vlastník domu provedl po celou dobu trvání hypotéky.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Fannie Mae Fannie Mae Federální národní hypoteční asociace, obvykle známá jako Fannie Mae, je vládou sponzorovaná vláda Spojených států, která byla založena za účelem rozšíření sekundárního hypotečního trhu poskytováním hypoték dlužníkům s nízkými a středními příjmy. Neposkytuje hypotéky dlužníkům, ale nakupuje a zaručuje hypotéky
  • Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce je dohoda stanovující podmínky úvěrových smluv mezi dlužníkem a věřitelem. Dohoda dává věřitelům prostor při poskytování splátek půjček a zároveň chrání jejich úvěrovou pozici. Obdobně kvůli transparentnosti předpisů dostávají dlužníci jasná očekávání
  • Odmítnutí Odmítnutí Odmítnutí označuje situaci, kdy se jedna strana vrátí ke svému příslibu nebo poruší dohodu nebo smlouvu, kterou dříve přijala. Každý den,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found