Půjčky s variabilní sazbou - přehled, jak to funguje, jak strukturovat

Půjčka s variabilní sazbou je typ úvěru, kde se úrok mění podle změn tržních úrokových sazeb. Na rozdíl od půjčky s pevnou úrokovou sazbou, kdy dlužníci platí konstantní úrokovou sazbu, půjčka s proměnlivou úrokovou sazbou zahrnuje různé měsíční splátky, které se mění podle změn tržní úrokové sazby.

Půjčky s variabilní sazbou

Věřitelé se obvykle řídí finančním indexem, jako je federální úroková sazba nebo London Interbank Offered Rate (LIBOR) LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují krátce jiným finančním institucím - termínovaná půjčka se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby. Pokud se konkrétní index změní, věřitel upraví svou úrokovou sazbu tak, aby odpovídala indexu. Změny úrokové sazby účtované zákazníkovi však nejsou drastické, ale spíše probíhají pravidelně podle smlouvy věřitele.

Rychlé shrnutí

  • Půjčka s variabilní sazbou je typ úvěru, kde se úroková sazba mění se změnami tržních úrokových sazeb.
  • Variabilní úroková sazba je navázána na referenční nebo srovnávací sazbu, jako je sazba federálního fondu nebo London Interbank Offered Rate (LIBOR) plus marže / rozpětí určené věřitelem.
  • Příklady půjček s variabilní sazbou zahrnují variabilní sazbu hypotéky a kreditní karty s variabilní sazbou.

Jak fungují půjčky s variabilní sazbou

Půjčka s variabilní sazbou je vázána na konkrétní referenční sazbu nebo srovnávací index, jako je London Interbank Offered Rate (LIBOR). LIBOR je úroková sazba, za kterou si banky navzájem půjčují. Sazba je získána průzkumem v bankách a získáním informací o úrokových sazbách, které platí při půjčování od partnerských institucí.

Alternativou k LIBOR je primární sazba základní sazby Termín „základní sazba“ (také známý jako základní sazba půjčky nebo základní úroková sazba) označuje úrokovou sazbu, kterou velké komerční banky účtují za půjčky a produkty svých zákazníků s nejvyšší úvěrový rating. v zemi. Hlavní sazba se používá jako referenční sazba pro půjčky na auto, hypotéky a kreditní karty. Sazba je vázána na sazbu fondů Federálního rezervního systému, což je úroková sazba účtovaná za jednodenní půjčky ke splnění požadavků na rezervní financování. Sazba federálních fondů Sazba federálních fondů Ve Spojených státech se sazba federálních fondů vztahuje k úrokové sazbě, kterou depozitní instituce (jako jsou banky a družstevní záložny) účtují ostatním depozitním institucím jednodenní půjčky kapitálu ze svých rezervních zůstatků, a to na nezajištěném základě . je regulováno přímo prostřednictvím zásad Federálního rezervního systému.

LIBOR a základní sazba země se používají jako výchozí bod pro komerční věřitele při stanovení jejich úrokových sazeb. Věřitelé obvykle účtují spotřebitelům rozpětí nebo marži nad vybranou referenční sazbou, aby generovali zisk. Marže účtovaná spotřebiteli bude záviset na různých faktorech, jako je doba trvání úvěru, typ aktiva a úroveň rizika spotřebitele (kreditní skóre a rating).

Referenční hodnota plus marže / rozpětí věřitele se sčítají a vytvářejí skutečnou úrokovou sazbu účtovanou spotřebiteli. Například půjčka na auto může mít cenu 6 měsíců LIBOR + 3%. To znamená, že půjčka bude jako referenční sazbu používat LIBOR a bude se měnit na konci každého šestiměsíčního období. 3% je marže účtovaná bankou spotřebiteli.

Výhody půjček s variabilní sazbou

Z pohledu dlužníka je půjčka s variabilní sazbou výhodná, protože často podléhá nižším úrokovým sazbám než půjčky s pevnou sazbou. Úroková sazba bývá na začátku obvykle nižší a v průběhu doby trvání půjčky se může upravit. Během období neustále se měnících úrokových sazeb však bývá půjčka s pevnou úrokovou sazbou atraktivnější než variabilní půjčka. V takových případech mají půjčky s pevnou úrokovou sazbou úrokovou sazbu, která se po dobu trvání půjčky nemění.

Z pohledu věřitele nabízí půjčka s variabilní sazbou větší hodnotu ve srovnání s půjčkou s pevnou sazbou. Věřitelé mohou upravit úrokovou sazbu směrem vzhůru tak, aby odrážela tržní změny, zatímco úrok účtovaný za úrok s pevnou úrokovou sazbou zůstává pevný bez ohledu na změny na trhu.

Co je hypotéka s variabilní sazbou?

Hypotéka s variabilní sazbou je půjčka na bydlení, kde je úroková sazba pravidelně upravována tak, aby odrážela změny referenční úrokové sazby. Hypoteční věřitelé mohou nabídnout variabilní úrok z úvěru na bydlení po celou dobu trvání úvěru nebo mohou nabídnout hypotéku s nastavitelnou úrokovou sazbou, která kombinuje fixní i variabilní úrokové sazby. Hypotéka s variabilní sazbou je upravena sazbou, která je nad referenční nebo srovnávací sazbou.

Dlužníci upřednostňují variabilní půjčky, pokud očekávají, že úrokové sazby v budoucnu poklesnou. Když poklesnou tržní úrokové sazby, mohou těžit z nižších úrokových sazeb. Na druhé straně, pokud smlouva o půjčce stanoví strop variabilní sazby, jsou dlužníci chráněni před rostoucími úrokovými sazbami. To znamená, že existuje maximální limit, kolik může být dlužníkovi účtováno bez ohledu na referenční úrokovou sazbu.

Jak je strukturována hypotéka s variabilní sazbou

Variabilní sazba hypotéky je strukturována tak, že zahrnuje indexovanou sazbu a variabilní marži. Vysoce kvalitní dlužníci se mohou kvalifikovat pouze pro indexovanou sazbu, která je vázána na hlavní úrokovou sazbu věřitele nebo LIBOR. Dlužníkům je z hypotéky účtována úroková sazba, která kolísá se změnami tržních sazeb.

Půjčka má dvě formy. Zaprvé může být dlužníkům účtována proměnlivá úroková sazba po celou dobu trvání půjčky. Úroková sazba bude v tomto případě navázána na indexovanou sazbu plus rozpětí / marži určenou věřitelem. Kromě dlouhodobého úvěru s variabilní úrokovou sazbou může být variabilní úroková sazba součástí hybridního úvěru.

Příkladem je hypotéka s nastavitelnou úrokovou sazbou, která kombinuje fixní i variabilní úrokové sazby během doby trvání úvěru. Hypotéka s nastavitelnou sazbou 5/1 vyžaduje, aby dlužníci platili pevnou úrokovou sazbu po dobu prvních pěti let trvání půjčky a proměnlivou úrokovou sazbu, která by se každý rok resetovala na základě indexované sazby k datu obnovení.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Úvěrová analýza Úvěrová analýza Úvěrová analýza je proces určování schopnosti společnosti nebo osoby splácet své dluhové závazky. Jinými slovy, jedná se o proces, který určuje úvěrové riziko nebo riziko selhání potenciálního dlužníka. Zahrnuje kvalitativní i kvantitativní faktory.
  • Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • Zajištěné vs nezajištěné půjčky Zajištěné vs nezajištěné půjčky Při plánování, kdy si vezmeme naši osobní půjčku, si dlužník může vybrat mezi zajištěnou a nezajištěnou půjčkou. Při půjčování peněz od banky, družstevní záložny nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found