Příklady akcí Black Swan - přehled, jak klasifikovat

V tomto článku uvádíme příklady událostí černé labutě, které se vztahují k finančnímu průmyslu. Finanční trhy Finanční trhy Finanční trhy, od samotného názvu, jsou typem tržiště, které poskytuje cestu k prodeji a nákupu aktiv, jako jsou dluhopisy, akcie, devizy a deriváty. Často se jim říká různá jména, včetně „Wall Street“ a „capital market“, ale všechny stále znamenají jedno a totéž. jsou kontext, ve kterém jsou události černé labutě nejčastěji označovány.

Příklady akcí Black Swan

Ve světě investování je událost černé labutě extrémně negativní událostí nebo událostí, která je neočekávaná, což má za následek rozhodně negativní dopad na trhy a je často těžké ji plně pojímat z hlediska rozsahu.

Termín „událost černé labutě“ se rychle rozšířil a stal se oblíbeným poté, co Nassim Nicholas Taleb, plodný obchodník z Wall Street, napsal o teorii černé labutě ve své knize „Fooled by Randomness“, která vyšla v roce 2001.

souhrn

  • Ve vztahu k finančním trhům je událost černé labutě svrchovaně negativní a zanechává rozsáhlou destrukci a notoricky nejisté výsledky.
  • Aby mohla být událost charakterizována jako událost černé labutě, musí: (a) mít drasticky negativní a rozšířené účinky; b) být označeny úrovní nejistoty; a (c) vést k tomu, že se projeví „zaujatost zpětného pohledu“, která se prokáže jako „předvídatelná“ pouze na základě informací získaných zpětným výhledem.
  • Současná pandemie COVID-19 je charakteristicky dokonalým příkladem události černé labutě.

Klasifikace akcí Black Swan

Aby mohla být událost považována za černou labuť, Taleb uvedl tři prvky (nebo atributy), které událost musí mít. Každá událost černé labutě musí:

  1. Mít potenciál vykazovat drastické a rozsáhlé důsledky;
  2. Mají povahu nepředvídatelnosti; a
  3. Typicky je doprovázeno „zpětným předsudkem Zpětné předpětí Předpětí zpětného pohledu je mylná představa, po skutečnosti, že člověk„ vždy věděl “, že má pravdu. Někdo může také mylně předpokládat, že má speciální vhled nebo talent v předpovídání výsledku. Toto zkreslení je důležitým konceptem v teorii behaviorálního financování. „“ Což znamená, že jakmile událost prošla, mnoho jednotlivců má tendenci racionalizovat, že událost byla ve skutečnosti předvídatelná (pouze kvůli tomu, že si nyní uvědomují, jaké jsou výsledky uvedené události).

Život v akci Black Swan

Svět v současné době žije a je jedním z nejlepších příkladů události černé labutě. Nový koronavirus - běžněji označovaný jako COVID-19 - splňuje všechna kritéria, která Taleb stanovil pro událost černé labutě. Určitě splňuje „neočekávaný“ požadavek, protože pandemie nastala náhle, a rychle se ukázalo, že žádná země není připravena to zvládnout. Každý den se dozvídáme něco více o katastrofických účincích způsobených globální pandemií. Zatím:

  • Hrubý domácí produkt (HDP) USA Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. pokles o 4,8% za první čtvrtletí roku 2020;
  • Akciové trhy po celém světě klesly téměř o 30% od svých nejvyšších hodnot v polovině února; a
  • Počet poprvé podaných údajů o nezaměstnanosti - ke konci dubna - překročil za pouhých šest týdnů 30 milionů, což znamená, že téměř 20% pracovní síly ve Spojených státech je bez práce.

Pro společnosti, které jsou nuceny propouštět nebo opouštět pracovníky, je navíc obtížné zůstat na hladině. Mnoho malých podniků čelí bankrotu a nemusí mít prostředky na opětovné otevření, jakmile jim vláda dá zelenou.

Snad nejděsivějším rysem pandemie COVID-19 je naprostá nejistota, která ji stále obklopuje. Celonárodní odstávka způsobila zmatek v osobních a podnikových financích - něco, co se vláda pokouší potlačit stimulačním financováním v řádu bilionů dolarů. Jak těžké to ale nakonec bude? K čemu vzroste počet obětí? Jak velká bude hromada vraků, až se konečně začne usazovat prach?

Finanční krize

Velká recese

Před vypuknutím COVID-19 byla nejpozoruhodnějším příkladem (v posledních letech) události černé labutě Globální finanční krize v letech 2008-2009 Globální finanční krize Globální finanční krize v letech 2008-2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi na světě kterým čelila v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, přičemž miliony Američanů byly hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a americká vláda byla nucena nabídnout výpomoc, což se urychlilo náhlým závažným propadem toho, co dříve bylo na vzkvétajícím trhu s bydlením.

Problémy začaly po letech stabilního růstu po dot-com bublině na přelomu století. Míra zaměstnanosti byla vysoká a míra inflace nízká. Půjčující instituce - a země jako celek - upadly do vzorce finanční spokojenosti. Úrokové sazby poklesly od roku 2001 do roku 2008 o více než 4% a pro jednotlivce i podniky byla k dispozici spousta „snadných peněz“.

Především v důsledku naléhání federální vlády američtí věřitelé výrazně uvolnili své standardy týkající se způsobilosti k hypotékám. Jednotlivcům se špatným nebo neexistujícím úvěrem byly schváleny hypotéky na domy, které byly, upřímně řečeno, mimo jejich platební schopnost.

Z hypotečních hypoték se rychle stal velký tlustý balón, jen čekal na prasknutí. Jak uplynuly výplatní termíny a hypotéky se začaly dostávat do prodlení s kbelíky, poskytovatelé úvěrů, jako je Lehman Brothers, se začali ohýbat a hroutit.

Americká vláda byla nucena schválit Program pro pomoc s problémovými aktivy (TARP) - iniciativu, která stála téměř 1 bilion $ - na záchranu velkých bank a nastolení likvidity na podporu ekonomiky země. Ve snaze zabránit tomu, aby se podobná situace znovu objevila, vlády po celém světě masivně zvýšily předpisy pro finanční instituce a zavedly přísnější pokyny, na jaké typy (a kolik) dluhů se mohou ujmout.

Zjistit více

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Survivorship Bias Survivorship Bias Survivorship bias je typ zkreslení výběru vzorků, ke kterému dochází, když soubor dat považuje pouze „přežívající“ nebo stávající pozorování a nezohledňuje
  • Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů.
  • Strukturální nezaměstnanost Strukturální nezaměstnanost Strukturální nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti způsobený rozdílem mezi dovednostmi, které má nezaměstnaná populace, a dostupnými pracovními místy na trhu. Strukturální nezaměstnanost je dlouhodobá událost, která je způsobena zásadními změnami v ekonomice.
  • Hospodářská krize roku 2020 Hospodářská krize roku 2020 Hospodářskou krizi roku 2020 urychlila pandemie COVID-19. Náhlý výskyt viru, jeho rychlé šíření a nejistota, jak na to

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found