Poplatky za vydání akcií - definice, typy, účtování poplatků

„Poplatky za vydání akcií“ je účetní termín používaný k označení nákladů, které společnosti vzniknou při zavádění cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. na trh. Společnost běžně zavádí akcie základního kapitálu, když se snaží rozšířit své podnikání, rozšířit své provozní nastavení a vytvořit širší hodnotovou základnu pro akcionáře.

Poplatky za vydání akcií

Poplatky (náklady) nahromaděné během emise

Existuje celá řada poplatků - nebo nákladů -, které společnosti vzniknou při vydávání nových cenných papírů na trh jménem jejich společnosti. Mezi náklady patří:

1. Administrativní poplatky

Existují úředníci odpovědní za přípravu formulářů, které je nutné vyplnit a založit, když jsou zavedeny nové cenné papíry. Existují také formuláře pro registraci uvedených cenných papírů. Tito úředníci musí být zaplaceni a za formuláře musí být zaplaceno.

2. Podání u Komise pro cenné papíry

Kromě poplatků za registraci musí být nové cenné papíry registrovány u Komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burza (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná pro implementaci federálních zákonů o cenných papírech a navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za udržování průmyslu cenných papírů a burz cenných papírů a opcí jménem společnosti. Poplatky spojené s registracemi SEC jsou součástí poplatků za vydání akcií.

3. Poplatky za upisování

Jednotlivci - nebo častěji společnosti, jako je investiční banka -, kteří jednají jako prostředníci a získávají nové cenné papíry pro příslušné investory, účtují provizi Komise Komise odkazuje na náhradu vyplácenou zaměstnanci po dokončení úkolu, kterým je často prodej určitý počet produktů nebo služeb (za poplatek) jak pro hledání vhodných investorů, tak pro dokončení prodeje cenných papírů investorům.

4. Marketingové náklady

S marketingem nových cenných papírů jsou spojeny náklady, které zahrnují reklamu a propagaci cenných papírů uváděných na trh. Propagační aktivity jsou klíčovou součástí cenných papírů, protože úspěšná marketingová kampaň Prezentace Roadshow Prezentace roadshow je řada osobních setkání mezi řídícím týmem společnosti získávajícím peníze a institucionálními investory. je to, co pomáhá upisovatelům najít nejlepší investory pro cenné papíry a umožnit úspěšný prodej cenných papírů za nejvyšší možnou cenu.

Účtování poplatků za vydání

Existují dva základní způsoby, jak lze účtovat emisní poplatky, a to:

1. Jako snížený splacený kapitál

Poplatky za vydání akcií mohou být uvedeny jako snížení splaceného kapitálu. Snížení je převzato ze splaceného kapitálu (částka zaplacená investory během běžné nebo preferované emise akcií), která překračuje nominální hodnotu. dluhopisový nebo akciový certifikát. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. bezpečnosti. Tento účetní přístup používají ti, kteří se domnívají, že emisní poplatky by neměly být považovány za součást běžného provozu společnosti, ale místo toho jsou součástí jejích finančních aktivit.

2. Jako součást organizačních nákladů

Druhým způsobem, jak lze účtovat poplatky za vydání akcií, je součást organizačních nákladů společnosti. U této metody účtování se emisní poplatky považují za nehmotná aktiva. To znamená, že poplatky (náklady) mohou být v průběhu času účtovány. Musí však být zcela odepsány do 40letého limitu. Teorie této účetní metody spočívá v tom, že poplatky vytvořily pro emitenta trvalý přínos.

souhrn

Kdykoli společnost vydá na trh nové cenné papíry, jsou poplatky spojené s úsilím o úspěšné uvedení cenných papírů na trh. Všechno, od poplatků za audit až po náklady na reklamu, je součástí poplatků za vydání, které musí společnost účtovat při vydávání nových cenných papírů.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Proces IPO Proces IPO Proces IPO je místo, kde soukromá společnost poprvé vydává veřejnosti nové nebo existující cenné papíry. 5 kroků podrobně diskutovaných
  • Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné je počáteční cena placená jednotlivcem za služby poradce, konzultanta, právníka, nezávislého pracovníka nebo jiného odborníka.
  • Poplatek za službu Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k zakoupenému produktu nebo službě.
  • Druhy podání SEC Druhy podání SEC Americký SEC stanoví, že pro veřejně obchodované společnosti je povinné předkládat různé typy podání SEC, formuláře zahrnují 10-K, 10-Q, S-1, S-4, viz příklady. Pokud jste seriózní investor nebo finanční profesionál, znalost a schopnost interpretovat různé typy podání SEC vám pomůže při přijímání informovaných investičních rozhodnutí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found