Nixon Shock - přehled a poválečná ekonomická politika USA

Termín Nixon Shock byl propagován jako odkaz na dopad souboru hospodářských politik přijatých bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem.

Nixon Shock

Nová hospodářská politika, kterou Nixon ohlásil v roce 1971, uvádí na trh systémový posun v domácí ekonomické a měnové politice USA. Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. . Na globální úrovni znamenaly politiky efektivní konec brettonwoodského systému směny měn a upevnily dominanci dolaru.

souhrn

  • Termín Nixon Shock byl popularizován jako odkaz na dopad souboru hospodářských politik přijatých bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem.
  • Hospodářské politiky zahrnovaly opatření k řešení nezaměstnanosti, inflace a ochrany amerického dolaru před mezinárodními spekulacemi.
  • Nixonovy činy znamenaly konec brettonwoodské éry směnárny. Vytvořila fiatovou měnu a měnový systém s plovoucí sazbou, který se dnes používá.

Poválečná hospodářská politika USA

Prezidentství Richarda Nixona bylo zastíněno vietnamskou válkou, kterou USA nakonec prohrály. Desetiletí trvající válka způsobila doma velké občanské nepokoje. Po druhé světové válce vojensko-průmyslový komplex přivedl USA do korejské a vietnamské války.

Předtím USA investovaly velké množství peněz do Marshallova plánu na rekonstrukci Evropy a Japonska, které byly po druhé světové válce zničené. V rámci plánu obnovy USA otevřely vlastní ekonomiku a rychle se staly čistým dovozcem.

Nixonova reakce na domácí potíže

V důsledku těchto poválečných politik vzrostla nezaměstnanost USA společně s životními náklady většiny Američanů. V době po válce ve Vietnamu se Nixon rozhodl obrátit pozornost k domácí politice. Jeho nová ekonomická politika měla řešit nezaměstnanost, inflaci Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). a ochrana amerického dolaru před mezinárodními spekulacemi.

Opatření zahrnovala 90denní dovolenou na zvýšení cen a mezd, snížení daní pro střední třídu a 10% dodatečných tarifů Tarif Tarif A je formou daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primárním cílem je zavést veškerý dovoz do USA.

Nixon Shock - nová hospodářská politika

Éra Bretton Woods

Před druhou světovou válkou, libra šterlinků nebo zlatý standard Zlatý standard V nejjednodušších termínech je zlatým standardem systém používaný k pochopení hodnoty měny, což znamená, že měna je porovnávána s tím, kolik stojí ve zlatě a jakou rychlostí lze jej vyměnit za zlato. byl převládající měnový systém. V rámci systému by vláda vydaná měna mohla být kdykoli směnitelná s pevným množstvím zlata.

Po druhé světové válce byl na slavné konferenci v Bretton Woods vytvořen standardní systém Gold Exchange. Zde byl americký dolar krytý zlatem, které bylo směnitelné za jiné centrální banky, a nikoli za žadatele (jako ve zlatém standardu). Ostatní suverénní měny by byly vázány v pevném poměru k dolaru.

K financování svých výdajů začaly USA devalvovat dolar. Ke konci šedesátých let, kdy úrokové sazby rostly, v USA chybělo dostatek zlata na krytí celého dolaru vytištěného Federálním rezervním fondem, což znamenalo, že dolar byl do značné míry nadhodnocen.

Ostatní země začaly na dolaru sedět a spekulovat o něm, což situaci ještě zhoršovalo. Když se USA staly čistým dovozcem, dolarové rezervy ostatních zemí vzrostly na nebývalé úrovně.

Konec éry Bretton Woods

Johnson a Kennedy Administration se snažili přivést zpět zahraniční peníze. Odradili zahraniční investice v USA a omezili půjčování, ale jejich úsilí bylo většinou marné.

Ke konci šedesátých let 20. století se na světových trzích směnných kurzů zmocnila úzkost a další země začaly požadovat zlato výměnou za dolar. V obavě před kolapsem vláda Nixona pozastavila směnitelnost dolaru, což znamenalo, že americký dolar již nebude směnitelný za zlato, a začala tisknout fiat peníze.

Plovoucí směnný systém

Krok americké vlády vedl k začátku fiatové měny a éře pohyblivých směnných kurzů, které dnes stále převládají. Skupina 10 nejprůmyslovějších zemí, zvaná G-10, byla velmi kritická vůči rozhodnutí, které podle jejího názoru jednostranně přijala vláda USA.

Uzavřeli Smithsonianskou dohodu, podle níž měl být zaveden nový výměnný systém, ale ten brzy selhal. V roce 1973 země vytvořily společný systém s pohyblivou úrokovou sazbou, podle kterého se měny šesti evropských zemí pohybovaly proti dolaru.

Znamenalo to efektivní konec brettonwoodského systému a vytvořil režim směny měn, který dnes známe. Globální obchod byl v dolarech nadále denominován i po pádu Bretton Woods z logistických důvodů. Systém dolaru vytvořil hegemonii USA na globálních trzích.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

Ekonomický kolaps Ekonomický kolaps Ekonomický kolaps označuje období národního nebo regionálního ekonomického kolapsu, kdy je ekonomika v tísni po dlouhou dobu, která se může pohybovat od několika let do několika desetiletí. Během období ekonomické tísně je země charakterizována sociálním chaosem, sociálními nepokoji, bankroty, sníženým objemem obchodu

Fiat Money Fiat Money Fiat peníze jsou měna, která postrádá svou vlastní hodnotu a je zavedena jako zákonné platidlo vládním nařízením. Měny byly tradičně založeny na

Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.

Dohoda z Bretton Woods Dohoda z Bretton Woods Dohody z Bretton Woods bylo dosaženo na summitu z roku 1944, který se konal v New Hampshire v USA na místě se stejným názvem. Dohody bylo dosaženo 730 delegáty, kteří byli zástupci 44 spojeneckých národů, které se zúčastnily summitu. Delegáti v rámci dohody použili zlatý standard k vytvoření pevné směnárny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found