Obchodní strategie vs. obchodní model - přehled, typy

Nastavení a úspěšné podnikání zahrnuje rozlišování mezi obchodní strategií a obchodním modelem. K dosažení svých cílů a dosažení úspěchu musí vlastníci přijmout správnou strategii pro své podnikání. Strategické myšlení zahrnuje výběr mezi několika obchodními modely a někdy, kdykoli je to nutné, přechod na nový model.

Obchodní strategie vs obchodní model

Co je obchodní strategie?

Obchodní strategie je úplný kontingenční akční plán, který podnik používá k dosažení svých cílů na trhu. Uvádí seznam různých možných situací, ve kterých se podnik pravděpodobně nachází, a specifikuje soubor opatření, která by měl podniknout v každé ze situací, aby dosáhl svých cílů na trhu.

Obchodní strategie umožňuje majitelům podniků činit rozhodnutí týkající se výroby, provozu a financí. Pomáhá také podnikání efektivně řídit rizika. Nejde o výběr konkrétních cílů na trhu, ale pouze o to, jak dosáhnout cílů, jakmile budou stanoveny.

Poté, co přijde s podnikatelským nápadem a stanoví cíle pro podnikání, podnikatel Podnikatel je osoba, která začíná, navrhuje, zahajuje a provozuje nový podnik. Místo toho, aby byl zaměstnancem a podával zprávy nadřízenému, musí formulovat vhodnou obchodní strategii pro efektivní a efektivní dosažení cílů. Zahrnují mimo jiné následující:

  • Získávání nových příležitostí a efektivní využívání stávajících příležitostí.
  • Zajištění účinného přidělování zdrojů a správy zdrojů.
  • Řízení rizik a efektivní zajištění Zajištění Zajištění je finanční strategie, kterou by investoři měli chápat a používat kvůli výhodám, které nabízí. Jako investice chrání finance jednotlivce před vystavením rizikové situaci, která může vést ke ztrátě hodnoty. proti budoucímu narušení trhu.

Co je obchodní model?

Obchodní model je strukturální model toho, jak bude podnik fungovat na trhu a jak bude vydělávat peníze. Poskytuje podrobný popis všech příslušných obchodních procesů a popisuje, jak bude obchod interagovat s ostatními účastníky trhu.

Obchodní model je v podstatě plánem toho, jak bude podnikání přidávat hodnotu a vydělávat peníze ve stávajícím tržním prostředí. Většinu obchodních modelů lze rozdělit do tří samostatných částí: plánování a výroba, prodej a marketing a správa příjmů.

Typy obchodních modelů

1. Tvrdý výrobce

Podnik vytváří hodnotu transformací nezpracovaných vstupů na hotový výstup. Mezi příklady tvrdých výrobců patří techniky těžby těžebních oceňovacích metod Mezi hlavní metody oceňování těžby v tomto odvětví patří cena k čisté hodnotě aktiv P / NAV, cena k peněžnímu toku P / CF, celkové pořizovací náklady TAC a EV / zdroje. Nejlepší způsob, jak ocenit těžební aktivum nebo společnost, je vybudovat model diskontovaných peněžních toků (DCF), který zohledňuje plán těžby vytvořený v technické zprávě a zemědělství.

2. Měkký výrobce

Podnik vytváří hodnotu transformací nezpracovaných vstupů a dalších výstupů do hotového produktu. Mezi příklady výrobců měkkých materiálů patří výrobci automobilů, jako jsou General Motors a Volkswagen.

3. Agregátor

Podnikání vytváří hodnotu spojením různých produktů a služeb. Mezi příklady agregátorů patří maloobchodní podniky, jako jsou supermarkety a obchodní domy.

4. Na základě franšízy

Podnikání vytváří hodnotu poskytováním jednotné služby na různých místech. Mezi příklady patří restaurace s rychlým občerstvením a kina.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce k obchodní strategii vs. obchodní model. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Obchodní plán Obchodní plán Obchodní plán je souhrnný dokument, který nastiňuje, jak a proč vzniká nový podnik. Nové podnikatelské podniky musí připravit formální písemné dokumenty, které nastíní jejich dlouhodobé cíle a prostředky, které mají být použity k dosažení těchto cílů.
  • Doing Business As (DBA) Doing Business As (DBA) „Doing Business As“ označuje jednoduše provozování firmy pomocí názvu, který se liší od skutečného jména vlastníka firmy. V některých státech
  • Prohlášení o poslání Prohlášení o poslání Prohlášení o poslání definuje, v jakém oboru podnikání společnost je, proč existuje nebo k jakému účelu slouží.
  • Ziskový model Ziskový model Ziskový model odkazuje na plán společnosti, jehož cílem je zajistit, aby byl podnik ziskový a životaschopný. Stanovuje, co společnost plánuje vyrábět, jak

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found