Saturace trhu - přehled, dopad, jak se tomu vyhnout

Saturace trhu je scénář, kdy trajektorie růstu trhu daného produktu stagnuje. V podstatě to znamená, že nabídka produktu se stává mnohem vyšší než poptávka po něm.

Sytost trhu

Saturace trhu se také označuje jako bod životního cyklu produktu. Životní cyklus produktu Životní cyklus produktu (PLC) definuje stadia, kterými se produkt pohybuje na trhu, když vstupuje na trh, usazuje se a opouští tržiště, kde je dobrý služba je spotřebitelům k dispozici v tak velkém rozsahu, že na uvedeném trhu nebude přijata myšlenka na nový produkt. Od tohoto okamžiku nemůže jedna společnost získat nový podíl na trhu (na stejném trhu se stejným výrobkem), aniž by narušila tržní podíl jiné společnosti.

V době vzniku společnosti její tempo růstu tržeb rostlo. Korporace mohou ve fázi růstu strávit dvě až tři desetiletí. Vzestupný trend však nevyhnutelně končí a tempo růstu výnosů začíná po sestupné trajektorii.

Během životnosti odvětví dosáhne kombinovaný objem všech společností na trhu úrovně, kde jsou obsluhováni všichni možní spotřebitelé určitého produktu. Přirozený limit je v podstatě stanoven, když je průmysl běžných uživatelů maximálně využíván průmyslem. Rovněž růst populace v průběhu času stagnuje, jak se země vyvíjejí a modernizují směrem k nižší porodnosti.

souhrn

  • Saturace trhu je scénář, kdy trajektorie růstu trhu daného produktu stagnuje.
  • Společnosti zažívají saturaci trhu, když přestanou získávat nové zákazníky.
  • Podniky mohou k řešení nasycení trhu využívat strategie, jako je snižování nákladů, diverzifikace, snižování cen a rozšiřování linek.

Saturace trhu pro společnosti

Společnosti mohou jednotlivě sledovat saturaci trhu, kdykoli pro svůj produkt přestanou získávat nové zákazníky. Může k tomu dojít v důsledku konkurence stávajících společností, které používají lepší technologii k rozlišení produktů nebo nižší náklady k podbízení. Tento jev je podrobně popsán v Teorii firmy v mikroekonomii.

Jak se vyhnout nasycení trhu

Společnosti mohou použít několik strategií, aby se vyhnuly nebo zpozdily fázi nasycení trhu v rámci životního cyklu produktu. Zahrnují následující:

1. Snížení ceny

Vzhledem k tomu, že zákazníci jsou citliví na cenu, mohou společnosti fungující na nasyceném trhu prodávat své výrobky za nižší ceny, aby získaly podíl na trhu. Podíl na trhu Podíl na trhu označuje část nebo procento trhu vydělané společností nebo organizací. Jinými slovy, podíl společnosti na trhu je její celkový. Výsledkem je, že se společnosti navzájem oddávají cenovým válkám a neustále se prodávají pod cenou, aby přilákaly zákazníky.

Amazon je nechvalně známý tím, že používá strategii snižování cen k vytlačování svých konkurentů z trhu. Není to udržitelná strategie, protože má nejen dopad na ziskovost, ale také proto, že poptávka není věčná. Neziskovost několika startupů unicorn, jako jsou Grub Hub a Uber Eats, lze přičíst trvale nízkým cenám.

2. Snižování nákladů

Společnosti se často uchylují k opatřením ke snižování nákladů, když vidí stagnující zisky. I když může být efektivní snížit zbytečné nebo zbytečné náklady, strategie neřeší zdroj problému. Hlavní hnací silou snížených příjmů je pokles tržeb.

Kromě toho existuje omezení snižování nákladů. Po dosažení prahové hodnoty bude společnost muset spoléhat na příjmy za trvalé zisky. Není tedy možné řešit problémy na straně poptávky pomocí řešení na straně nabídky.

3. Rozšíření linky

Společnosti se mohou pokusit vyrovnat se stagnujícími příjmy tím, že u stejného produktu využijí geografické rozšíření linek. Marketingová strategie pro lineární expanzi se osvědčila při stimulaci poptávky. Kvůli rychlé globalizaci je však globalizace sjednocením a interakcí jednotlivců, vlád, společností a zemí světa. Toho bylo dosaženo prostřednictvím, většina společností již překročila hranice rozšíření linky.

Například řetězce rychlého občerstvení, jako je Mc Donald’s, se do značné míry rozšířily, a to na domácí i mezinárodní úrovni. Strategie rozšíření linky navíc často vede ke kanibalizaci, protože velikost celkového trhu zůstává stále stejná.

4. Diverzifikace a inovace

Nejúčinnější strategií proti saturaci trhu je diverzifikace. Umožňuje společnostem proniknout na sousední trhy a rozšířit tak svoji potenciální zákaznickou základnu. Společnosti tak vytvářejí novou hodnotu pro zákazníka, novou poptávku a následně nové zdroje příjmů.

Úspěšná diverzifikační strategie se musí zaměřit na inovace ke zvýšení poptávky. Motivem musí být vytváření hodnoty pro zákazníky, nikoli pouze vytváření více produktů a služeb. Společnosti ve vyspělých zemích mohou těžit ze svých úspor z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost potýká, když zvyšuje svou úroveň produkce. Výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobené množství. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce a výrobní kapacita pro expanzi do rozvojových a rozvíjejících se zemí trhu.

5. Vývoj produktu

Společnosti záměrně navrhují některé své výrobky tak, aby se opotřebovaly po krátkou dobu. Dělá se to za účelem zvýšení prodeje z opakovaných nákupů od zákazníků. Například společnosti prodávají sluchátka nebo nabíječky telefonů s méně odolnými strukturami, takže zákazníci jsou nuceni opakovaně nakupovat uvedený produkt.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Serviceable Obtainable Market (SAM) Total Addressable Market (TAM) Total Addressable Market (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je produktu nebo službě k dispozici, pokud
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud
  • Typy zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found