Fannie Mae - přehled, historie a jak to funguje

Federální národní hypoteční asociace, obvykle známá jako Fannie Mae, je vládou sponzorovaný subjekt Spojených států, který byl založen za účelem rozšíření sekundárního hypotečního trhu vytvářením hypoték. jednotlivec ke koupi domu. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. k dispozici dlužníkům s nízkými a středními příjmy. Neposkytuje hypotéky dlužníkům, ale nakupuje a garantuje hypotéky prostřednictvím sekundárního hypotečního trhu.

Fannie Mae

Historie Fannie Mae

Fannie Mae byla založena v roce 1938 Kongresem USA během Velké hospodářské krize Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů. v rámci New Deal zavedeného prezidentem Franklinem Rooseveltem za účelem zvládnutí dopadů poklesu na ekonomiku. Jeho rolí bylo růst hypotečního trhu sekuritizací hypoték, což věřitelům umožnilo reinvestovat aktiva do většího objemu půjček a omezit závislost na místních spořicích a úvěrových asociacích. V té době si tělo mohlo kupovat pouze hypotéky pojištěné Federální správou bydlení.

V roce 1968 přešla Fannie Mae z vládního subjektu na kvazivládní společnost vlastněnou akcionáři, což subjektu umožnilo koupit jakoukoli hypotéku, včetně hypoték kótovaných na newyorské burze cenných papírů.

Během finanční krize v roce 2008 ovlivnila hypoteční krize s rizikovými hypotékami schopnost společnosti Fannie Mae nakupovat nové hypotéky z trhu. Věřitelé se zapojili do neetických úvěrových praktik tím, že půjčovali dlužníkům se špatnou úvěrovou historií, což vedlo k prasknutí bubliny na trhu nemovitostí. Agentura byla vyřazena z newyorské burzy poté, co její akcie poklesly pod minimální kapitál požadovaný NYSE.

Navzdory pokusům vlády oživit entitu se ještě více ponořila do dluhů. Na konci roku 2008 převzala vládu Fannie Mae a Freddie Mac prostřednictvím nucené správy Federálního výboru pro financování bydlení (FHFC). Vláda při oživení těchto dvou subjektů získala celkový dluh ve výši 197,4 miliard USD. Po vyřazení z NYSE oznámila Fannie Mae, že bude obchodovat se svými akciemi na mimoburzovním trhu Over-the-Counter (OTC) Over-the-counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděnými mimo formálních burz a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. nástěnka.

Jak funguje Fannie Mae

Fannie Mae nakupuje hypotéky od hypotečních makléřů, bank a spořitelních a úvěrních družstev, což přenáší úvěrová rizika z úvěrových institucí na účetní jednotku. Nákup hypoték vytváří pro věřitele větší likviditu a umožňuje jim upsat více hypoték. Aby hypoteční věřitelé mohli prodávat své hypotéky společnosti Fannie Mae, musí splňovat přísná kritéria a souhlasit, že nebudou poskytovat neetické půjčky. Agentura balí podobné typy půjček do cenných papírů zajištěných hypotékou Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír, který je zajištěn hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního podnikání a prodává je institucionálním a individuálním investorům, jako jsou penzijní fondy, nadační fondy, zajišťovací fondy a penzijní fondy.

I po prodeji cenných papírů krytých hypotékou investorům Fannie Mae nadále vlastní základní hypotéky. Rovněž vyplácí investorům podíl na měsíčních splátkách hypotéky na poměrném základě. Fannie Mae zaručuje, že bude provádět měsíční splátky z cenných papírů krytých hypotékou, včetně jistiny a úroků. Stanovuje konkrétní procento hypoték pro rodiny s nízkými a středními příjmy.

Jak Fannie Mae vydělává peníze

Jedním ze způsobů, jak Fannie Mae používá k vydělávání peněz, je půjčit si peníze za nízké sazby a znovu je investovat do celých půjček a cenných papírů zajištěných hypotékou. Půjčuje si z finančních trhů prodejem dluhopisů a nákupem celých půjček od původců hypoték. Fannie Mae poté sekuritizuje celé půjčky a vytváří cenné papíry zajištěné hypotékou, které se ziskem prodává investorům.

Fannie Mae také dostává poplatky za záruku jako náhradu za převzetí úvěrových rizik od finančních institucí. Účetní jednotka nakupuje hypotéky od bank a spořitelních a úvěrních družstev jako způsob odpisu dluhů z účetních knih a přebírá úvěrová rizika spojená s hypotékami. Z podkladových hypoték pak vytváří cenné papíry zajištěné hypotékou, které prodává investorům.

Investoři jsou ochotni zaplatit subjektu záruční poplatek za převzetí úvěrových rizik. To znamená, že agentura se zavazuje provádět splátky jistiny a úroků bez ohledu na to, zda hypotéční dlužníci plánované splátky provádějí či nikoli. Kupuje však pouze hypotéky, které splňují její kritéria, aby se snížilo riziko selhání.

Fannie Mae vs. Freddie Mac

Fannie Mae a Freddie Mac jsou vládní subjekty, které byly založeny, aby sloužily americkému trhu s bydlením, zejména osobám s nízkými a středními příjmy. Tyto dvě entity sdílejí podobnosti ve svém provozním režimu. Například oba subjekty nakupují hypotéky ze sekundárního trhu a prodávají je jako cenné papíry zajištěné hypotékou investorům.

Tyto dva subjekty se liší ve svých cílových trzích a v produktech, které nabízejí. Zatímco Fannie Mae kupuje hypotéky od velkých komerčních věřitelů, Freddie Mac kupuje hypotéky od menších bank. Fannie Mae také nabízí půjčku připravenou na bydlení dlužníkům, kteří vydělávají 80% nebo méně ze středního příjmu oblasti, zatímco Freddie Mac nabízí program Home Possible, který půjčuje dlužníkům, kteří žijí v domácnosti a nevydělávají více, než je průměrný příjem oblasti .

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.
  • Nemovitost Nemovitost Nemovitost je nemovitost, která se skládá z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva udělují vlastnické právo k půdě, vylepšením a přírodním zdrojům, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd.
  • Státní podnik Státní podnik (SOE) Státní podnik (SOE) je orgán vytvořený vládou legálními prostředky, aby se mohl účastnit obchodních aktivit. V zásadě jsou SOE vytvořeny za účelem provádění komerčních aktivit jménem vlády.
  • Fed (Federální rezervní systém) Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální banka Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found