Zprostředkovatel - přehled, typy, funkce, důležitost

Zprostředkovatel hraje roli prostředníka v distribučním nebo transakčním řetězci, který usnadňuje interakci mezi zúčastněnými stranami. Zprostředkovatelé se specializují na provádění zásadních činností spojených s nákupem a prodejem zboží v jeho toku od výrobců ke konečným kupujícím. Obvykle neprodukují nic, ale mají rozsáhlé znalosti trhu, a proto účtují provizi. Komise Komise odkazuje na náhradu vyplácenou zaměstnanci po splnění úkolu, kterým je často prodej určitého počtu výrobků nebo služeb nebo poplatek za jejich služby.

Prostředník

Například realitní agent Komerční realitní makléř Komerční realitní makléř je prostředníkem mezi prodejci a kupujícími komerčních nemovitostí, který pomáhá klientům prodávat, pronajímat nebo kupovat komerční nemovitosti. Komerční realitní makléř má svobodu pracovat buď jako nezávislý agent, nebo jako člen obchodní realitní makléřské firmy. se zavedenou sítí kolegů pro kontaktování potenciálních kupců domů, kromě široké škály informací o trhu a reklamních prodejen. Mezi velkoobchody patří prostředníci mezi výrobci, producenty a maloobchodníky. Samotní maloobchodníci jsou prostředníky mezi velkoobchody a koncovými zákazníky.

souhrn

  • Zprostředkovatel hraje roli prostředníka v distribučním nebo transakčním řetězci, který usnadňuje interakci mezi zúčastněnými stranami.
  • Zprostředkovatele lze rozdělit do dvou kategorií, a to obchodníci a agenti. Zatímco obchodníci nakupují a znovu prodávají své zboží, agenti se specializují na vyjednávání o prodejních nebo nákupních transakcích.
  • Poskytují výrobcům cennou zpětnou vazbu na trhu a umožňují jim soustředit se na výrobu poskytováním doplňkových služeb skladování, distribuce, reklamy, pojištění, financí atd. Poskytují spotřebitelům zboží a služby v požadovaném množství.

Druhy prostředníků

Prostředníky lze rozdělit do dvou kategorií, a to obchodníků a agentů.

1. Obchodníci

Obchodníci, jako jsou velkoobchody a maloobchodníci, nakupují a znovu prodávají své zboží. Berou vlastnictví inventáře a nesou náklady na skladování a distribuci produktu. Vydělávají peníze tím, že prodávají zboží za vyšší cenu, než je jejich cena. Rozdíl se nazývá „označení“.

Obchodní zprostředkovatelé sahají od obchodníka po velkou nadnárodní korporaci Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Udržuje ústředí s mezinárodními operacemi. Větší prostředníci se mohou zaměřit na klíčové kompetence, jako je dodávka, reklama, skladování nebo určitý segment trhu.

2. Agenti

Agenti, jako jsou makléři nebo realitní agenti, se specializují na jednání spojená s transakcemi. Neberou vlastnictví toho, co prodávají. Místo toho vydělávají peníze účtováním provize nebo poplatku za usnadnění transakce.

Například makléři jednají jako prostředníci mezi investory a burzou cenných papírů New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500, stejně jako 70 z největší korporace na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej. Poskytují svým klientům obchodní služby, investiční poradenství a řešení a na oplátku účtují poplatek za zprostředkování.

Zprostředkovatel - typy

Funkce prostředníků

Zprostředkovatelé provádějí na tržišti následující funkce:

  1. Poskytují producentům cenné informace a zpětnou vazbu o chování spotřebitelů, změně vkusu a módy, nadcházejících konkurenčních firmách atd.
  2. Umožňují výrobcům soustředit se na primární produkční funkci zpracováním pomocných funkcí skladování, distribuce, reklamy, pojištění atd. Propagují zboží jménem spotřebitelů.
  3. Zprostředkovatelé, jako jsou banky a další finanční instituce, poskytují finanční služby výrobcům.
  4. Poskytují spotřebitelům zboží a služby na správném místě, ve správný čas a ve správném množství.
  5. Kupující a prodávající často nejsou ochotni převzít tržní riziko ze strachu z možné ztráty. Jsou to prostředníci v procesním řetězci, kteří přebírají rizika krádeže, zkázy a dalších potenciálních rizik.

Důležitost prostředníků

Zprostředkovatelé jsou důležitými hráči na každém trhu. Spotřebitelé i výrobci mají z jejich služeb prospěch. Kromě neustálého přizpůsobování nabídky a poptávky na trhu zprostředkovatelé poskytují producentům cennou zpětnou vazbu o jejich nabídce na trhu. Specializací na funkce, jako je bankovnictví, skladování, doprava, upisování atd., Přinášejí na trh ekonomické výhody specializace a dělby práce.

Kupující získávají prostřednictvím správních kanálů přístup ke správnému množství zboží a služeb v blízkosti svých domovů. Těží z dalších služeb prostředníků, jako je reklama a doručování.

Nevýhody prostředníků

Navzdory mnoha výhodám, které zprostředkovatelé mohou nabídnout, někteří lidé věří, že zprostředkovatelé způsobují více škody než užitku a měli by být vyloučeni. Vzhledem k tomu, že si zboží vyměňuje ruce od jednoho prostředníka k druhému, jeho ceny se zvyšují.

Na každém křižovatce je účtována vyšší cena, která pokryje náklady na skladování, pojištění, dopravu, reklamu atd. Když je započítána také zisková marže pro každého prostředníka, spotřebitelé musí nakonec nést cenu za zprostředkovatele v kanálu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Komerční pojišťovací makléř Komerční pojišťovací makléř Komerční pojišťovací makléř je jednotlivec, jehož úkolem je působit jako prostředník mezi poskytovateli pojištění a zákazníky. Existence komerčních pojišťovacích makléřů vede dlouhou cestou k tomu, aby se zákazníci neztratili v moři důvěryhodných a bezohledných poskytovatelů pojištění.
  • Právní poradce Právní poradce Právní poradce je osoba nebo organizace, která nabízí poradenské služby týkající se záležitostí, zejména právních záležitostí týkajících se jednání.
  • Arbitráž Arbitráž Arbitráž je způsob řešení sporů mimo soud. V rozhodčím řízení není přítomna žádná porota ani soudce; spíše je tu rozhodce, který je

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found