Funkce VDB - vzorec, příklady, klesající zůstatek v aplikaci Excel

Funkce VDB je funkce finančních funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá 100 funkcí, které je důležité znát jako analytik Excel, který vypočítává odpisy aktiv pomocí metody Double Declining Balance (DDB) Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. nebo nějaká jiná metoda určená uživatelem. VDB je krátká forma PROTIariable Dnakloněný Balance.

Funkce Excel VDB nám také umožňuje určit faktor pro vynásobení rovnoměrného odpisu Rovné odpisování Rovné odpisování je nejčastěji používanou a nejjednodušší metodou alokace odpisů aktiva. Při lineární metodě se roční náklady na odpisy rovnají nákladům na aktivum minus zůstatková hodnota děleno životností (# let). Tato příručka obsahuje příklady, vzorce, vysvětlení, ačkoli funkce ve výchozím nastavení používá metodu DDB. Pomůže finančnímu analytikovi při sestavování finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: model 3 výkazů, model DCF, model fúzí a akvizic, model LBO, model rozpočtu. Objevte top 10 typů nebo vytvořte odpisový plán dlouhodobého majetku Odpisový plán Odpisový plán je vyžadován ve finančním modelování k propojení tří finančních výkazů (příjem, rozvaha, peněžní tok) v aplikaci Excel pro analýzu.

Vzorec

= VDB (náklady, záchrana, životnost, start_period, end_period, [faktor], [no_switch])

Funkce VDB používá následující argumenty:

  1. Náklady (povinný argument) - Toto je počáteční cena aktiva.
  2. Zachránit (povinný argument) - Toto je hodnota aktiva na konci odpisu. Může to být nula. To je také známé jako záchranná hodnota.
  3. Život (povinný argument) - Toto je doba použitelnosti aktiva nebo počet období, za která bude aktivum odepisováno.
  4. Start_period (povinný argument) - Počáteční období, pro které chcete vypočítat odpisy. Start_period musí používat stejné jednotky jako life.
  5. Konec_období (povinný argument) - Toto je konečné období, za které chcete vypočítat odpisy. End_period musí používat stejné jednotky jako life.
  6. Faktor (nepovinný argument) - Toto je míra amortizace. Pokud argument vynecháme, funkce bude mít výchozí hodnotu 2, která označuje metodu dvojitého klesajícího zůstatku.
  7. No_switch - Toto je volitelný logický argument, který určuje, zda by se měla metoda přepnout na lineární odpisy, pokud je odpis větší než výpočet klesajícího zůstatku. Možné hodnoty jsou:
    1. PRAVDA - Excel se nepřepne na lineární metodu odpisování;
    2. FALSE - Excel přepne na lineární odpisovou metodu, pokud je odpis větší než výpočet klesajícího zůstatku.

Vypočítejte klesající zůstatek pomocí funkce VDB v aplikaci Excel

Abychom pochopili použití funkce VDB, zvažte několik příkladů:

Příklad - Variabilní klesající zůstatek

Předpokládejme, že chceme vypočítat amortizaci aktiva s počáteční cenou 500 000 $ a záchrannou hodnotou 50 000 $ po 5 letech.

Vypočítáme odpisy za jeden den, jeden měsíc a jeden rok. Vzorec použitý při výpočtu odpisů za den je:

Funkce VDB

Výsledek získáme níže:

Funkce VDB - Příklad 1

Vzorec použitý při výpočtu odpisů za měsíc je:

Funkce VDB - příklad 1a

Výsledek získáme níže:

Funkce VDB - Příklad 1c

Vzorec použitý při výpočtu odpisů za rok je:

Funkce VDB - Příklad 1d

Výsledek získáme níže:

Funkce VDB - Příklad 1e

Ve výše uvedených vzorcích jsme neposkytli argument faktoru, takže Excel to předpokládal jako 2 a použil metodu DDB. Excel také převzal argument no_switch jako FALSE.

Je třeba pamatovat na funkci VDB

  1. Musíme poskytnout argumenty „období“ a „život“ ve stejných jednotkách času: roky, měsíce nebo dny.
  2. Všechny argumenty kromě no_switch musí být kladná čísla.
  3. #HODNOTA! error - Nastane, když jsou zadané argumenty nečíselné.
  4. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, když:
    • Jakýkoli z argumentů cena, salvage, start_period, end_period nebo [factor] je <0;
    • Daný životní argument je menší nebo roven nule;
    • Dané start_period je> dané end_period; a
    • Start_period> life nebo end_period> life.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce funkcí Excel VDB. Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found