Klauzule o reorganizaci společnosti - přehled, důvody, typy

Klauzule o reorganizaci společnosti je ustanovení obsažené v listině společnosti. Ustanovení řídí fúze a akvizice Fúze Akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady, změny aktiv nebo vlastnické struktury i změny v podniková kontrola. Mezi nejběžnější formy reorganizace společností patří fúze a splynutí, finanční restrukturalizace, výkupy společností Výkup Výkup označuje investiční transakci, kdy jedna strana získá kontrolu nad společností, a to buď přímým nákupem, nebo získáním kontrolního podílu na kapitálu (minimálně 51 % hlasovacích akcií společnosti). Výkup obvykle zahrnuje také nákup nesplaceného dluhu cíle, prodejů atd.

Klauzule o reorganizaci společnosti

Zatímco mnoho společností se reorganizuje, aby zlepšilo efektivitu a zvýšilo zisky, jiné také usilují o reorganizaci jako způsob oživení finančně problémového podnikání. Vedení společnosti čelící likvidaci může provést určité změny ve svých činnostech.

Mezi tyto změny může patřit uzavření dohody s věřiteli o splácení dluhu a restrukturalizace kapitálové struktury společnosti. Kapitálová struktura Kapitálová struktura se týká množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy nebo její aktiva a pasiva. Opatření jsou součástí reorganizace společnosti zaměřené na prodloužení životnosti finančně problémové společnosti.

Důvody podnikové reorganizace

Následují některé z důvodů, které mohou společnost přimět, aby zvážila restrukturalizaci své kapitálové struktury nebo aktiv:

1. Zaměření na hlavní operace

Společnost, která čelí finančním potížím, se může rozhodnout eliminovat určité divize, které neodpovídají její dlouhodobé vizi. Společnost může vynakládat spoustu zdrojů na vedlejší činnosti, které vykolejí dosažení jejích hlavních cílů. Může prodat vedlejší divize nebo jejich aktiva kupujícím, kteří z nich mohou odvodit větší hodnotu. Získané výnosy lze poté použít k posílení hlavních operací.

2. Vytvářejte peněžní toky ke splácení dluhů

Společnost může čelit finančním obtížím kvůli velkým dluhům. Vedení může prodat méně důležitá aktiva a pomocí vytvořených peněžních toků zachránit společnost před likvidací. Společnost může nejprve splatit své splatné dluhy a sjednat úvěrové podmínky s věřiteli, aby bylo možné dobu splácení prodloužit o další dluhy.

Druhy podnikové reorganizace

Níže jsou uvedeny hlavní typy podnikových reorganizací:

1. Fúze a konsolidace

Zákonná fúze je založena na nabytí aktiv společnosti jinou společností, ať už ve stejném nebo jiném odvětví. Požadovaným účinkem fúzní transakce je akumulace aktiv a pasiv dvou subjektů zapojených do transakce. Subjekty také získají další výhody, jako je rychlý růst, diverzifikace, úspory z rozsahu, synergie atd.

Po dokončení fúze a konsolidace zanikají spojující se entity a začnou fungovat jako jedna kombinovaná entita. Transakci musí schválit představenstvo příslušných společností. Jejich akcionáři také musí transakci hlasovat a schválit. Transakce se rovněž řídí federálními a státními zákony, jako jsou antimonopolní zákony. Některé z protisoutěžních praktik mohou zahrnovat cenovou diskriminaci, stanovení cen, segmentaci trhu a nepřátelské převzetí. .

2. Odkupy společností

Odkupy společností jsou formou reorganizace společností, kdy účetní jednotka získá kontrolní podíl v jiné společnosti. Kupující obvykle získá více než 50% cílové společnosti, aby získal převahu v rozhodování společnosti.

Cílové společnosti pro odkupy jsou většinou podhodnocené nebo nedostatečně výkonné společnosti, které lze obrátit, než budou zveřejněny v pozdějších letech. Mohou také zahrnovat rodinné podniky, jejichž majitelé chtějí odejít do důchodu.

Firemní výkupy financují bohatí jednotlivci, institucionální investoři atd. Kupující využívají vysoký podíl dluhu, přičemž aktiva cílové společnosti jsou používána jako kolaterál.

3. Firemní převzetí

K převzetí společnosti dochází, když se společnost pokusí převzít kontrolní podíl v jiné společnosti získáním většinového podílu ve společnosti. Převzetí obvykle zahrnuje větší společnost, která získá menší entitu, ať už prostřednictvím dobrovolného nebo nepřátelského převzetí.

K dobrovolnému převzetí dochází, když se nabyvatel a cílový subjekt vzájemně dohodnou na transakci a představenstvo cílové společnosti transakci dobrovolně schválí. Dobrovolné převzetí společností je iniciováno, protože společnosti nacházejí vzájemnou hodnotu a transakce přinese provozní efektivitu a zlepšení výnosů.

Nepřátelským převzetím je obvykle vynucená akvizice, kdy nabyvatel zahájí pokus o převzetí bez vědomí cílové společnosti. Nabyvatel může provést nepřátelské převzetí zakoupením podstatného podílu v cílové společnosti, když se trhy otevřou dříve, než si vedení uvědomí, co se děje.

4. Rekapitalizace

Rekapitalizační transakce je forma podnikové reorganizace, kdy se společnost pokouší stabilizovat svou kapitálovou strukturu výměnou jedné formy financování za jinou. Společnost může například vyměnit preferovaný titul nebo kapitál v kapitálové struktuře a nahradit je dluhem.

Společnost může provést rekapitalizaci, když hrozí nepřátelské převzetí od jejích větších konkurentů nebo zabránění bankrotu. Přidáním většího dluhu do kapitálové struktury by se společnost stala méně atraktivní pro investory. Během finanční krize vlády usilují o rekapitalizaci, aby se udržely solventní a chránily finanční systém před platební neschopností. Platební neschopnost Pojem platební neschopnost označuje situaci, kdy firma nebo jednotlivec není schopen plnit finanční závazky vůči věřitelům v době splatnosti dluhů. Insolvence je stav finanční tísně, zatímco bankrot je soudní řízení. .

5. Odprodej (rozdělení a rozdělení)

Odprodej zahrnuje prodej obchodní jednotky společnosti jiné společnosti. Společnosti používají odprodeje, aby se zaměřily na klíčové jednotky společnosti, které vydělávají nejvíce výnosů. Společnost se může také zbavit jako způsob řešení finančních problémů vyplývajících z vedlejších oblastí podnikání.

Odprodej může mít několik podob, například odprodeje, odštěpení, odštěpení, rozdělení atd. Hlavními formami odprodeje jsou odštěpení a odštěpení. Spin-off se týká obchodní divize, která je vytesána z mateřské společnosti a funguje jako nezávislý subjekt. Nabyvatel přiděluje akcie nové dceřiné společnosti svým akcionářům poměrným způsobem.

Na druhé straně je odštěpení dceřinou společností mateřské společnosti, která je oddělena od mateřské společnosti. Akcionářům posledně jmenovaných jsou přiděleny akcie v nové dceřiné společnosti výměnou za akcie v mateřské společnosti.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce o doložkách o reorganizaci společností. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Konkurz Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům.
  • Restrukturalizace dluhu Restrukturalizace dluhu Restrukturalizace dluhu je proces, při kterém společnost nebo jiný subjekt, který má finanční potíže a problémy s likviditou, refinancuje své stávající dluhové závazky, aby v krátkodobém horizontu získal větší flexibilitu a celkově zvládl své dluhové zatížení.
  • Nepřátelské převzetí Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přístupem k akcionářům cílové společnosti, buď podáním nabídky nebo prostřednictvím hlas zmocněnce. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským
  • Spin-off Spin-Off Firemní spin-off je operační strategie používaná společností k vytvoření nové obchodní dceřiné společnosti z její mateřské společnosti. K odštěpení dochází, když mateřská společnost odděluje část svého podnikání na druhou veřejně obchodovanou entitu a distribuuje akcie nové entity svým současným akcionářům.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found