Posun rizika - přehled, jak to funguje, a formuláře

Posun rizika je strategie rizik, která zahrnuje přenos odpovědnosti za riziko nebo odpovědnost na jinou stranu. Riziko lze přenést úplně nebo částečně a zajišťuje, že třetí strana bude s rizikem nakládat, jakmile se uskuteční.

Posun rizika

Posun rizika je populární praxí ve finančním průmyslu, kde organizace Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury přenášejí odpovědnost za riziko na jinou stranu za poplatek. Dochází k ní také tehdy, když společnost čelící finanční tísni podstupuje další rizika.

Převzetím nadměrného rizika si společnost klade za cíl generovat pro své akcionáře další příjem. Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která drží akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. , kteří dosáhnou významných výnosů, pokud se výsledek ukáže příznivě. Společnost může převést další rizika z akcionářů na dlužníky, aby snížila dopad neúspěšného obchodního podnikání na vlastníky akcií.

Rychlé shrnutí

  • Posun rizika je strategie řízení rizik, která přenáší riziko ztráty nebo odpovědnosti z jedné strany na druhou.
  • Posun rizika je navržen tak, aby snížil dopad rizika přenesením odpovědnosti za riziko na třetí stranu.
  • Na rozdíl od sdílení rizik upravuje posunutí rizika dopad na organizaci.

Pochopení posunu rizika

Posun rizika je strategie reakce na riziko, která se provádí jako součást řízení rizik společnosti Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to děje procesem. Pomáhá společnosti řídit možná rizika, která mohou projektu zabránit v dosažení očekávaného výsledku. Obvykle je přesouvání rizik použitelné na negativní rizika, která mohou projekt vykolejit ze splnění jeho cíle, a jsou proto převedena na třetí stranu.

Například společnost s významným dluhem se může zapojit do přesouvání rizik jako způsob ochrany akcionářů před dopadem rizik zpomalení. Když společnost podstoupí více rizik (půjčí si další dluh), aby zůstala na hladině, zvyšuje to podíl dlužníků ve společnosti.

Zároveň snižuje vlastní kapitál akcionáře ve společnosti. Přijetím dalších rizik se akcionářům získají veškeré potenciální zisky, kterých společnost dosáhne, zatímco rizika negativního vývoje se přenesou z akcionářů na držitele dluhů.

Formy přesouvání rizik

Posun rizika může mít následující podoby:

1. Outsourcing

Outsourcing zahrnuje přesun rizik spojených s projektem na jinou stranu. Většina podniků využívá outsourcing jako způsob přenosu rizik na kompetentnější subjekt a poté se zaměřuje na funkce, v nichž jsou kompetentnější.

Například internetový obchod elektronického obchodu se může rozhodnout přesunout výrobu svých hlavních produktů na smluvního výrobce, který vlastní infrastrukturu a zdroje potřebné k výrobě produktu s nižšími náklady.

Taková praxe umožňuje obchodu elektronického obchodu zaměřit svou pozornost a energii na oblasti, jako je design, zákaznický servis a marketing, kde je kompetentnější. Všechna rizika spojená s výrobním procesem jsou přenesena na smluvního výrobce.

2. Derivát

Derivát je finanční aktivum, které odvozuje svoji hodnotu od hodnoty podkladového aktiva, jako jsou akcie, dluhopisy a měny. směnný kurz. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky. . Jedná se o smlouvu mezi dvěma nebo více stranami, kdy jedna strana přesouvá finanční riziko na druhou stranu.

Podniky nakupují deriváty jako způsob zajištění potenciálních finančních rizik, například kurzového rizika. Investoři používají deriváty ke spekulacím o pohybu ceny podkladového aktiva nebo k zajištění proti finančnímu riziku ztráty. Mezi hlavní typy derivátů patří futures, forwardy a opce.

Alternativy k posunu rizika

Níže jsou uvedeny hlavní alternativy k přesunu rizika jako rizikové strategii:

1. Sdílení rizik

Zatímco přesun rizik je použitelný na negativní rizika, sdílení rizik se týká pozitivních rizik, která představují pro společnost příležitost. Sdílení rizika zahrnuje zvýšení pravděpodobnosti vzniku pozitivního rizika distribucí rizika jiným organizacím nebo oddělením.

Pokud se společnost potýká s pozitivním rizikem, zavazuje se uzavřít partnerství s dalšími stranami, aby zvýšila pravděpodobnost, že k riziku dojde. Společnost také souhlasí s sdílením výhod a zátěže ztráty, které vzniknou z příležitosti, kdy dojde k riziku.

Při provádění velkého projektu může společnost sdílet riziko s ostatními účastníky vzájemně výhodného partnerství. Řekněme například, že společnost ABC Limited se specializuje na stavbu silnic, ale chybí jí schopnost provádět velké projekty.

Při řešení tohoto nedostatku spolupracuje ABC se svým konkurentem XYZ Corp., aby spojily své zdroje a ucházely se o uzavření smlouvy o velké výstavbě silnic. Pokud bude zakázka zadána, obě společnosti budou mít prospěch z výnosů ze smlouvy.

2. Přenos rizik

Přenos rizika je často zaměňován s přesunem rizika. Přenos rizik je strategie řízení rizik, která záměrně přenáší riziko na jinou stranu. Příkladem převodu rizika je nákup pojistné smlouvy, kdy pojistník převádí riziko ztráty na pojistitele.

Pojistná smlouva přenáší odpovědnost za pojištěné riziko na jinou stranu, která je schopna toto riziko zvládnout. Ve zdravotnictví si lékaři kupují pojištění pro případ zanedbání povinné péče, aby se chránili před rizikem ztráty v důsledku soudních sporů s pacienty.

V případě, že je lékař žalován pacientem, nese pojistitel náklady na soudní řízení, jakož i případné škody přiznané soudem. Pojistitel si za přijetí rizika účtuje pojistné.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního aktiva - například akcie -
  • Řízení rizik v investičním bankovnictví Řízení rizik v investičním bankovnictví Myšlenka řízení rizik v investičním bankovnictví se může zdát docela přímočará, ale pro úplné pokrytí tématu začněme krátkým přehledem
  • Averze k riziku Averze k riziku Averze k riziku odkazuje na tendenci ekonomického subjektu přísně upřednostňovat jistotu před nejistotou. Ekonomický agent vykazující averzi k riziku se považuje za averzi k riziku. Formálně agent averze k riziku přísně upřednostňuje očekávanou hodnotu hazardu před samotným hazardem.
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found