Kaufmanův adaptivní klouzavý průměr (KAMA) - přehled, jak vypočítat

Kaufmanův Adaptivní klouzavý průměr (KAMA) byl vyvinut americkým kvantitativním finančním teoretikem Perry J. Kaufmanem v roce 1998. Tato technika začala v roce 1972, ale Kaufman ji oficiálně představil veřejnosti mnohem později prostřednictvím své knihy „Obchodní systémy a metody“. Na rozdíl od jiných klouzavých průměrů, Kaufmanův Adaptivní klouzavý průměr nepočítá pouze s cenovou akcí, ale také s volatilitou trhu. Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen.

Adaptivní klouzavý průměr společnosti Kaufman

Výhoda Kaufman

Pokud je volatilita trhu nízká, Kaufmanův Adaptivní klouzavý průměr zůstává poblíž aktuální tržní ceny, ale když se volatilita zvýší, bude zaostávat. Cílem indikátoru KAMA je odfiltrovat „tržní hluk“ - nevýznamné, dočasné výkyvy cenových akcí. Jednou z hlavních slabin tradičních klouzavých průměrů je to, že když se používají k obchodování signálů, mají tendenci generovat mnoho falešných signálů. Indikátor KAMA se snaží tuto tendenci zmírnit - generovat méně falešných signálů - tím, že nebude reagovat na krátkodobé, nevýznamné cenové pohyby.

Obchodníci obecně používají indikátor klouzavého průměru k identifikaci tržních trendů a zvratů Jak číst akciové grafy Pokud budete aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií.

Výpočet adaptivního klouzavého průměru Kaufman

Při výpočtu Adaptivního klouzavého průměru společnosti Kaufman se používá následující standardní nastavení:

  • 10 - Počet období pro poměr účinnosti
  • 2 - Počet období pro nejrychlejší exponenciální klouzavý průměr
  • 30 - Počet období pro nejpomalejší exponenciální klouzavý průměr

Chcete-li získat hodnotu KAMA, musíte nejprve vypočítat hodnotu poměru účinnosti a vyhlazovací konstanty.

Krok 1: Efektivní poměr (ER)

Poměr efektivity ukazuje účinnost cenových změn. Pohybuje se mezi 1 a 0. Když cena zůstane nezměněna po dobu 10 období, ER je nulová. Pokud se však cena posune nahoru nebo dolů o 10 po sobě jdoucích období, posune se ER na 1. Vypočítá se vydělením absolutního rozdílu mezi aktuální cenou a cenou na začátku období součtem absolutního rozdílu mezi každou dvojicí uzavření během období. Vzorec pro výpočet ER je následující:

ER = změna / volatilita

Změna = absolutní hodnota [zavřít - zavřít (posledních 10 období)]

Součet volatility = 10 období (zavřít - předchozí zavřít)

Krok 2: Vyhlazování konstanty (SC)

Vyhlazovací konstanta se počítá pro každé období. Využívá hodnotu získanou pro poměr účinnosti a dvě vyhlazovací konstanty následujícím způsobem:

SC = [ER x (nejrychlejší SC - nejpomalejší SC) + nejpomalejší SC] 2

SC = [ER x (2 / (2 + 1) - 2 / (30 + 1)) + 2 / (30 + 1)] 2

Ve výše uvedené rovnici je (2/30 + 1) vyhlazovací konstanta pro doporučenou 30měsíční EMA. Nejpomalejší vyhlazovací konstanta je také SC pro nejpomalejší 30-periodu EMA, zatímco nejrychlejší vyhlazovací konstanta je SC pro kratší 2-periody EMA.

Krok 3: KAMA

Poté, co získáte hodnoty funkce účinnosti a vyhlazovací konstanty, můžete nyní vypočítat hodnoty indikátoru Kaufman's Adaptive Moving Average. Vzorec je následující:

KAMAi = KAMAi-1 + SC x (cena - KAMA i-1)

Kde:

  • KAMAije hodnota aktuálního období
  • KAMAi-1 je hodnota období předcházejícího období, které se počítá.
  • Cena je zdrojová cena pro vypočítávané období.

Jak funguje adaptivní klouzavý průměr

Když obchodníci používají indikátor Adaptivního klouzavého průměru společnosti Kaufman, získají jasnou představu o chování trhu, kterou mohou použít při obchodních rozhodnutích. Indikátor používá k získání konečných hodnot historická data. Obchodníci se rozhodují na základě teorie, že budoucí trendy se budou i nadále vyvíjet stejným směrem jako minulé trendy.

Indikátor KAMA lze snadno použít na graf. Obchodník má možnost přizpůsobení indikátoru zadáním jeho parametrů v dialogovém okně vlastností. Mezi hlavní parametry, které je třeba upravit, patří doby výpočtu a vzhled indikátoru. Obchodníci mohou v parametru výpočtu určit počet období, na která se použije Kaufmanův adaptivní klouzavý průměr. Výchozí počet období je 14, ale obchodníci si mohou vybrat libovolnou hodnotu mezi 2 a 1000.

Když je indikátor adaptivního klouzavého průměru společnosti Kaufman zobrazen v grafu, mohou obchodníci pomocí něj analyzovat chování trhu a předvídat budoucí cenový pohyb. Indikátor KAMA lze použít k identifikaci stávajících trendů, náznaků možné blížící se změny trendu a bodů obratu trhu, které lze použít pro obchodní vstupy nebo odchody.

Používání KAMA

Jedním z použití adaptivního klouzavého průměru společnosti Kaufman je identifikace obecného trendu současného působení tržních cen. V zásadě platí, že když se čára indikátoru KAMA pohybuje níže, naznačuje to existenci klesajícího trendu. Na druhou stranu, když se linie KAMA pohybuje výše, ukazuje vzestupný trend. Ve srovnání s jednoduchým klouzavým průměrem je méně pravděpodobné, že by indikátor KAMA generoval falešné signály, které by obchodníkovi mohly způsobit ztráty.

Adaptivní klouzavý průměr společnosti Kaufman lze také použít k odhalení začátku nových trendů a k určení bodů obratu trendů. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vykreslení dvou čar KAMA do grafu - jedné s krátkodobějším klouzavým průměrem a druhé s dlouhodobějším klouzavým průměrem. Když rychlejší čára KAMA překročí pomalejší čáru KAMA, znamená to změnu z klesajícího trendu na vzestupný. Obchodník může zaujmout dlouhou pozici a uzavřít obchod, když rychlejší linie MA přejde zpět pod pomalejší linii MA. Signály obchodování lze odvodit také pohybem tržní ceny ve vztahu k Kaufmanovu adaptivnímu klouzavému průměru. Pokud cena překročí zdola nahoru linku KAMA, jedná se o vzestupný (kupní) signál. Naopak cena klesající z linie KAMA pod ni je medvědí (prodejní) signál.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení adaptivního klouzavého průměru společnosti Kaufman. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Momentum Investing Momentum Investing Momentum Investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • VIX VIX Chicago Board Options Exchange (CBOE) vytvořila VIX (CBOE Volatility Index) pro měření 30denní očekávané volatility amerického akciového trhu, někdy nazývané „index strachu“. VIX je založen na cenách opcí v indexu S&P 500

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found