Ceny s variabilními náklady plus - přehled, způsob výpočtu, použití

Variabilní cena plus cena je typ cenové metody, kde se prodejní cena daného produktu určuje přidáním přirážky k celkovým variabilním nákladům na výrobu daného produktu. Očekává se, že přirážka splní všechny nebo určité procento z fixních výrobních nákladů a poté vygeneruje danou úroveň výnosů ze zisku.

Variabilní náklady plus ceny

Teorie klasických producentů uvádí, že společnost by měla nadále působit na trhu, pokud výnosy pokryjí variabilní náklady. Intuice za takovýmto odůvodněním spočívá v tom, že jakékoli fixní náklady, které vzniknou producentovi, by měly být považovány za utopené náklady Potopené náklady utopené náklady jsou náklady, které již nastaly a nelze je žádným způsobem získat zpět. Potopené náklady jsou nezávislé na jakékoli události a neměly by být brány v úvahu při investování nebo rozhodování o projektu. a nebudou zohledňováni v budoucích rozhodnutích.

Variabilní cena plus náklady tedy umožňuje (alespoň teoreticky) producentům dosáhnout na trhu mimořádných zisků. Na konkurenčním trhu není z dlouhodobého hlediska žádná společnost schopna účtovat cenu vyšší než variabilní výrobní náklady, což je také okrajová výrobní cena.

souhrn

  • Variabilní cena plus cena je typ cenové metody, při které se prodejní cena daného produktu zjistí přidáním přirážky k celkovým variabilním nákladům na výrobu daného produktu.
  • Variabilní náklady zahrnují výdaje, které podléhají změnám s produkcí.
  • Metoda oceňování s variabilními náklady plus ceny je vhodná pro firmy, kde je vysoké procento z celkových nákladů variabilní.

Jak vypočítat

Variabilní náklady zahrnují výdaje jako přímé režijní náklady, přímé materiály atd. Jedná se o výdaje, které podléhají změnám s produkcí. Společnost, která používá metodu variabilních nákladů plus ceny, musí použít následující kroky k pokrytí fixních nákladů a generování cílové ziskové marže. Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem výnosů společnosti ve vztahu k jejím výnosům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní náklady) a čistý zisk (výnosy minus všechny náklady).

Krok 1: Určete celkové náklady na výrobu daného produktu nebo služby. Celkové náklady jsou součtem fixních nákladů a variabilních nákladů Náklady na fixní a variabilní náklady je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé.

Krok 2: Určete jednotkové náklady vydělením výše zmíněných celkových nákladů počtem vyrobených jednotek.

Krok 3: Určete prodejní náklady vynásobením jednotkových nákladů předem stanoveným procentem přirážky.

Kdy se používá cena s variabilními náklady plus?

Metoda variabilních nákladů plus cena je vhodná pro společnosti, kde je vysoké procento z celkových nákladů variabilní. V takové situaci si společnost může být jistá, že předem určená přirážka pokryje její jednotkové fixní náklady. V situaci, kdy je procento variabilních nákladů z celkových nákladů nízké, může být takový způsob stanovení cen nepřesný. Je to proto, že mohou existovat značné fixní náklady, které se mohou zvyšovat se zvyšujícím se počtem vyrobených jednotek.

Metodu stanovení cen lze také zvážit v situacích, kdy společnost čelí nadměrné kapacitě. V takovém případě společnosti nevzniknou další fixní náklady na jednotku, pokud zvýší produkci na danou úroveň. Je tomu tak proto, že například podnik nebude potřebovat další tovární prostor, aby mohl vyrábět další jednotky.

Výhody cenově výhodných cen

  • V konkurenčních scénářích, jako je nabízení kontraktů, je zvláště užitečné variabilní cena plus cena.
  • Jedná se o jednoduchou metodu stanovení prodejní ceny produktu.
  • Použití variabilních cen plus ceny usnadňuje uzamčení výnosů smlouvami. Je to proto, že dodavatelé obecně upřednostňují smlouvy, které zaručují prodej se stanovenou úrovní zisku a zárukou, že budou pokryty všechny výrobní náklady. Rovněž vylučuje jakékoli riziko ztráty v důsledku neefektivního stanovení cen.
  • Metoda variabilních nákladů plus ceny také dodavatelům usnadňuje zdůvodňování zvýšení cen. Je to proto, že společnosti mohou jednoduše vysvětlit zvýšení cen v důsledku rostoucích výrobních poplatků.

Nevýhody ceny plus náklady

  • Cena za cenu plus ne vždy zohledňuje konkurenci. Může nastat situace, kdy produkt může skončit s příliš vysokou cenou ve srovnání s různými značkami stejného produktu. Může to nepříznivě ovlivnit společnost snížením prodeje a podílu na trhu. Alternativa může být také pravdivá; stanovená prodejní cena může být ve srovnání s konkurencí na trhu příliš nízká. Může to společnost stát příležitost dosáhnout zisku.
  • Metoda rovněž nezohledňuje tržní vnímání hodnoty a ceny produktu ve srovnání s konkurencí. Cena produktu musí zohledňovat také ochotu spotřebitele platit.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Dodavatelská síla Dodavatelská síla V Porterových pěti silách je dodavatelská síla mírou kontroly, kterou může poskytovatel zboží nebo služeb vykonávat na své kupce. Síla dodavatele souvisí se schopností dodavatelů zvyšovat ceny, snižovat kvalitu nebo omezovat počet produktů, které budou prodávat.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Transferové ceny Transferové ceny Transferové ceny představují ceny zboží a služeb, které jsou vyměňovány mezi běžně kontrolovanými právnickými osobami v rámci podniku. Například pokud dceřiná společnost prodává zboží nebo poskytuje služby holdingové společnosti, účtovaná cena se označuje jako cena za převod

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found