Strategie odchodu z podnikání - přehled, příklady, typy strategií odchodu

Strategie ukončení podnikání je plán přechodu na vlastnictví podniku Struktura společnosti Korporátní struktura se týká organizace různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví na jinou společnost nebo investory. I když si podnikatel užívá dobrých výnosů ze své firmy, může přijít doba, kdy chce odejít a pustit se do něčeho jiného. Až nastane takový čas, může být podnik prodán, ponechán v rukou nového managementu nebo získán větší společností. I když to bude trvat desítky let, než podnikatel bude moci prodat své podnikání, to, co dělá v současné době, může nastavit hladký odchod nebo učinit proces náročnějším.

Obchodní exit strategie diagramu

Co by mělo být vzato v úvahu při výstupní strategii?

Zatímco různé podniky budou vyžadovat odlišnou taktiku v rámci strategie ukončení, existují klíčové prvky, které mohou být užitečné napříč. Tyto prvky zohledňují finanční situaci společnosti, tržní podmínky, cíle a časovou osu.

Cíle 1

Jedním aspektem, který by nikdy neměl chybět ve strategii ukončení podnikání, jsou individuální cíle vlastníka. Má majitel při ukončení podnikání zájem o zisk nebo chce také zanechat dědictví? Stanovení účelu ukončení společnosti pomáhá určit konkrétní cíle a činnosti, které mají být upřednostněny.

# 2 Časová osa

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je časový rámec podnikání. Kdy má majitel v úmyslu podnik prodat? Při stanovení tohoto časového rámce by vlastník firmy měl umožnit flexibilitu. Tímto způsobem bude mít větší vyjednávací sílu. Pokud je však časový rámec omezený, obchodní prodej nemusí projít hladce, protože vše proběhne ve spěchu. Podobně nemusí mít zúčastněné strany dostatek času na to, aby podnik plně využil svůj potenciál.

# 3 Záměry pro podnikání

Chce vlastník firmy vidět, jak jeho firma pokračuje v provozu, nebo dává přednost tomu, aby se rozpadlo? Odpověď na tuto otázku pomůže zjistit, zda bude společnost nakonec zlikvidována, sloučena s jinou nebo prodána a připravena na přechod prostřednictvím plánování nástupnictví.

# 4 Podmínky trhu

Faktory, které je třeba vzít v úvahu, jsou jak aktuální nabídka a poptávka po produktech nebo službách společnosti, tak poptávka na trhu pro podniky. Existuje spousta potenciálních kupců nebo jen několik?

Proč je strategie ukončení podnikání důležitá

# 1 Majitelé firem jsou unavení

Vytvořit společnost od základu a přeměnit ji na úspěšnou a ziskovou je náročné. Vyžaduje významnou investici času a peněz. Většinu času musí podnikatelé nosit mnoho klobouků, než budou moci vydělat dostatečné zisky, aby investovali do náboru a školení.

Vzhledem k množství úsilí, které vlastníci podniků do těchto podniků vložili, často nejsou ochotni delegovat úkoly. Tito jedinci investují veškerý svůj čas do řízení obchodních operací. Pracují nepřetržitě a hledají nové klienty, marketingují své produkty a zaznamenávají obchodní finance. Jelikož si tito vlastníci společností zřídka berou čas na dobití, mohou se dostat do bodu únavy nebo vyhoření.

Syndrom vyhoření se může objevit kdykoli a z několika důvodů. Když k tomu dojde, majitel firmy nebude chtít strávit další tři měsíce přípravou svého podnikání na prodej. Potenciální kupující dávají přednost tomu, aby vlastníci společnosti měli připravené metriky výkonu, historii výnosů a jakékoli další dokumenty. Strategie ukončení podnikání zajišťuje, že manažeři společnosti mají zavedeny systémy pro pravidelné zaznamenávání důležitých informací.

# 2 Získejte lepší přehled o příjmových tocích

Plán ukončení vyžaduje, aby byl uchováván konzistentní a aktuální údaje o výkonu firmy. To znamená, že vlastníci společnosti budou mít vždy dobré znalosti o svých zdrojích příjmů. Zdroje příjmů Zdroje příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Viz kategorie a příklady a příjmy a odtoky hotovosti. Jsou schopni určit činnosti, které přinášejí největší výnosy, a způsob, jakým jsou tyto výnosy utraceny.

Přesné finanční údaje přispívají k lepšímu rozhodování. Pomáhá také majitelům firem vytvářet realistické předpovědi. Budou moci efektivněji řídit peněžní toky, plánovat sezónní výkyvy a zaměřit své marketingové úsilí na důležité projekty.

Příprava strategie ukončení umožňuje vlastníkům firem rozhodnout, zda by měli jít po krátkodobých, střednědobých nebo dlouhodobých projektech s příjmy. Pokud má jednotlivec v úmyslu ukončit podnikání v příštích několika měsících, může své úsilí zaměřit na činnosti, které rychle přinášejí hotovost. Patří mezi ně položky, jako jsou měsíční předplatné, automatické obnovení a modely členství, které zůstávají aktivní až do okamžiku, kdy je zákazníci zruší. Takové projekty vytvářející příjmy vyžadují minimální úsilí, přesto udržují peníze plynoucí do vašeho podnikání.

Majitelé firem, kteří chtějí zůstat v podnikání několik příštích let, by se však měli zaměřit na dlouhodobé růstové aktivity. Rozvoj celoživotních vztahů s klienty, budování spolehlivého fondu zaměstnanců a inovativnost povede k dalšímu růstu společnosti.

# 3 Rozvoj efektivního vedení

Ať už majitel společnosti hodlá prodat své podnikání nebo jej předat své příští generaci, efektivní vedení Vedení příkladem Vedení je proces, ve kterém jedinec ovlivňuje chování a postoje ostatních lidí. Jít příkladem pomáhá ostatním lidem zjistit, jaké lži mohou tuto dohodu vyvrátit nebo narušit. Aby zajistili, že přechod bude úspěšný, měli by vlastníci firmy nastínit velení, které je třeba dodržovat při ukončení. Tento plán by měl rovněž položit základy rozhodování společnosti.

Když dlouholetý manažer nebo vedoucí odejde, některé firmy skončí v chaosu s řadou zúčastněných stran bojujících o moc. Hráči, kteří zůstanou, ztrácejí tolik času rozhodováním o tom, kdo převezme kontrolu, že zapomenou na primární cíle firmy. Načrtnutím jasného plánu nástupnictví pomáhají majitelé firem tato rizika minimalizovat a zajistit, aby se podniku dařilo i dlouho poté, co odejdou.

# 4 Hladký provoz

Plán ukončení zdůrazňuje všechny informace, které by nástupce společnosti potřeboval, aby jej mohl spustit. Tímto způsobem noví investoři nebo manažeři neztratí své zdroje shromažďováním základních informací o platech, financích a partnerech zaměstnanců. Pokud strategie ukončení podnikání obsahuje všechny potřebné informace, mohou její nástupci vyrazit na zem, jakmile vedoucí společnosti odejde.

Klíčové jídlo

Podnikatelé se považují za inovátory. Jejich primárním cílem je přijmout nápady a proměnit je v úspěšné podniky. To je výhodné; to je to, co pomáhá většině firem přežít a prospívat. Přílišné zaměření na zahájení podnikání však odnáší pozornost od jeho konce, což může být škodlivé. Řada podnikatelů nemá zavedené pevné strategie, jak opustit odvětví nebo společnost.

Plány odchodu jsou zásadní pro zajištění hladkého přechodu společností na nové vedení. Strategie ukončení také usnadňuje udržování přehledu o financích společnosti. Pokud má jedinec v úmyslu prodat své podnikání později, bude muset potenciálním kupujícím představit historii příjmů a metriky výkonu firmy.

Důležitá je také strategie ukončení podnikání, protože nastiňuje řetězec příkazů, který je třeba dodržet, jakmile vedoucí opustí společnost. Tímto způsobem noví vlastníci nebudou trávit příliš mnoho času určováním toho, kdo převezme manažerské pozice.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení Vedoucí vlastnosti se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci
  • Teorie správy Teorie správy Teorie správy jsou koncepty obklopující doporučené strategie řízení, které mohou zahrnovat nástroje, jako jsou rámce a pokyny, které lze implementovat v moderních organizacích. Obecně se profesionálové nebudou spoléhat pouze na jednu teorii řízení
  • Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví se týká procesu, ve kterém jsou zaměstnanci přijímáni a rozvíjeni s cílem obsadit klíčovou roli v organizaci. To

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found