Ten Bagger - Definice, Přehled, Hledání 10 Bagger

Ten bagger označuje investici, která generuje návratnost desetinásobku výše počáteční investice, tj. Návratnost investice 1 000% (ROI) ROI (návratnost investice) Návratnost investice (ROI) je finanční poměr používaný k vypočítat výhodu, kterou investor získá ve vztahu k jejich investičním nákladům. Nejčastěji se měří jako čistý příjem dělený původními kapitálovými náklady investice. Čím vyšší je poměr, tím větší je získaná výhoda. . Termín 10 bagger byl propagován slavným investorem z Wall Street Peterem Lynchem, který si vypůjčil z baseballu, kde jsou další základní zásahy označovány také jako „bagger“.

Deset Bagger (10 bagger) diagram

K popisu akcií se nejčastěji používá deset pytláků. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. které v daném časovém rámci narostou desetkrát. Aby investor mohl těžit z 10 baggerů, musí se investice dlouhodobě držet.

Investice Petera Lynche Deset baggerů

Lynchova kniha, která byla poprvé vydána v roce 1989, dokumentovala jeho cestu jako manažera fondu Fidelity Magellan Fund. Lynch během svého působení zvýšil investice fondu z 18 milionů na více než 19 miliard. Růst se promítl do roční míry návratnosti 29,9%.

Při výběru akcií, do kterých investuje, se Lynch spoléhal na dvě hlavní kritéria. Nejprve investoval do akcií s poměrem ceny a výdělků pod průměrem odvětví. Rovněž považoval akcie s vysokým ziskem na akcii Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie, který klesl pod průměr. Jako příklad investice do deseti baggerů uvedl Wal-Mart. Lynch poznamenal, že investoři, kteří koupili akcie společnosti Wal-Mart, když se společnost stala veřejnou, by vydělali třicetinásobek své počáteční investice.

Klíčové atributy 10

Při hledání potenciální investice do deseti baggerů by měl investor hledat několik atributů:

Základní efekt

V uzavřené ekonomice má velká společnost tendenci růst pomaleji než malá společnost působící ve stejné ekonomice. Velká společnost obvykle nemůže růst nad rámec ekonomiky jako celku. Jak se zvětšuje, tempo růstu pomalu roste až do určitého bodu, poté stagnuje. Když investoři vloží své peníze do již velké společnosti, existuje menší šance, že investice vzroste desetkrát.

Investice do akcií s malou kapitalizací Akcie s malou kapitalizací Akcie s malou kapitalizací jsou akcie veřejně obchodovatelné společnosti, jejíž tržní kapitalizace se pohybuje od 300 do přibližně 2 miliard dolarů. Klasifikace mezi malými, středními a velkými společnostmi je subjektivní a může se lišit mezi makléřskými společnostmi a analytiky trhu. nebo společnosti v rané fázi nabízí vyšší pravděpodobnost získání 10 baggerů.

Ocenění společnosti

Investor musí zvážit, jaké jsou hodnoty akcií společnosti a jejich šance na růst v budoucnu. Ideálními akciemi pro investice jsou ty, které jsou levné nebo málo známé, ale mají vysoký potenciál ke zvýšení hodnoty. Pokud investor nakupuje akcie za vysoké náklady, je nepravděpodobné, že by dosáhly vysokého výnosu, protože akcie byly již při nákupu drahé.

Zvažte například investora, který koupí akcie 10 $ nové technologické společnosti, u nichž se předpokládá růst o 30% ročně po dobu příštích pěti let. To znamená, že akcie společnosti pravděpodobně nakonec překročí hranici 100 USD a stanou se pytlákem deseti.

Spravedlivé provozní prostředí

Páteří multi-bagger je dobré obchodní operační prostředí. Aby mohl podnik rychle růst, musí fungovat v dobrém ekonomickém prostředí. Ideální prostředí zahrnuje věci, jako jsou spravedlivé daňové zákony, technologická řešení a spravedlivá soutěž.

Interně musí podnik disponovat silnými základními základy, které fungují jako katalyzátory desetinásobného růstu. Základem je vysoká ziskovost, optimální úroveň dluhu, vysoký růstový potenciál a nabídka jedinečných produktů. Všechny tyto vlastnosti mohou v daném časovém rámci pomoci pohnat společnost do podoby deseti pytlů.

Tři principy při hledání 10 zásob baggerů

Zde jsou tři principy, které mohou investoři použít, aby pomohli dosáhnout obrovské návratnosti investic.

Začněte v malém

Začít se vyplatí. Akcie s malou kapitalizací vidí více příležitostí k růstu ve srovnání s akciemi s velkou kapitalizací. Například Apple Inc. je nyní jednou z největších společností, které dominují na akciovém trhu. Její tržní kapitalizace je téměř 1 bilion $ (k roku 2018). Aby se společnost stala pytlákem, musel by její tržní strop dosáhnout 10 bilionů dolarů.

Mezi velké společnosti, které začaly jako malé a později se staly deseti pytláky, patří Apple, Netflix, Google a Tesla.

Diverzifikujte své investice

Akcie, které přinášejí deset výplatních výsledků, je obtížné najít a vyžadují velké úsilí a sázky na šance. Vlastnictví více akcií společností s vysokým růstem pomáhá snižovat rizika a zvyšovat šance, že některé investice přerostou v multi-bagger. Například pokud investor provede důkladný průzkum trhu a vybere si 20 malých, vysoce potenciálních akcií, do kterých bude investovat, existuje pravděpodobnost, že jedna nebo více z těchto akcií v budoucnu přinese výnosy tenbagger.

Rizikový kapitál používá výše uvedenou techniku ​​při investování do začínajících společností. Investují do několika společností s vysokým potenciálem, které nabízejí šance na obrovské výnosy, aby vyrovnaly další investice, které se nevyplácejí.

Delší doby držení poskytují větší zisky

I když je možné, že investice vzroste desetkrát během roku nebo dvou, většina akcií zaznamená takové výnosy pouze v průměrném období deseti let. Pro malé společnosti, které začínají, jsou počáteční roky zásadní pro to, aby se společnosti během deseti let dostaly do ligy velkých společností.

Aby tedy investoři mohli těžit z obrovských výnosů, musí být ochotni dlouhodobě držet akcie. Je nepravděpodobné, že by investor získal 10 pytlů, pokud investici prodá jen několik měsíců po jejím zakoupení.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.
  • Vnitřní míra návratnosti Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Rentabilita vlastního kapitálu Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%). ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found