Míra kriminality - definice, vzorec, praktický příklad

Míra kriminality se vztahuje k procentu úvěrů po splatnosti. Udává kvalitu úvěrového portfolia půjčující společnosti nebo banky.

Míra kriminality

Pochopení míry kriminality

Míra kriminality je analytiky běžně používána k určení kvality úvěrového portfolia půjčujících společností nebo bank. Nejlepší banky v USA Podle americké federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů bylo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou země je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o federálních rezervách v roce 1913. Porovnává procento půjček po splatnosti z celkového počtu půjček. Nižší sazba je vždy žádoucí, protože naznačuje, že v úvěrovém portfoliu věřitele je méně půjček, které splácí nesplacený dluh pozdě.

V tomto odvětví věřitelé obvykle neoznačují půjčku jako delikventní, dokud není půjčka 60 dní po splatnosti. Toto číslo však není absolutní a liší se od věřitele k věřiteli. Například jeden věřitel může považovat 30denní půjčku po splatnosti za delikventní, zatímco jiný věřitel může považovat pouze 45denní půjčku po splatnosti za delikventní.

Pokud je půjčka označena jako delikventní, půjčující společnosti obvykle spolupracují s inkasními agenturami na vymáhání půjčky. Pokud se po delší době nepodařilo půjčku získat zpět, věřitel ji odepíše.

Míra kriminality - jak to funguje

Vzorec pro míru kriminality

Míra kriminality - vzorec

Kde:

  • Počet nesplácených půjček odkazuje na počet půjček, u nichž byly zmeškané platby; a
  • Celkový počet půjček označuje celkový počet půjček v portfoliu půjček.

Praktický příklad

Úvěrové portfolio v současné době sestává ze 45 půjček. Ze 45 půjček v portfoliu má 15 plateb po splatnosti. Následuje rozvržení úvěrů po splatnosti:

Praktický příklad

Pokud úvěrové portfolio definuje delikventní půjčky jako půjčky se splatností 60 a více dní, jaká je míra delikvence úvěrového portfolia?

Míra kriminality = (7/45) x 100 = 15,55% = 16%

Interpretace míry kriminality

Čím nižší je míra delikvence, tím vyšší je kvalita úvěrového portfolia. Míra by měla být porovnána s průměrem odvětví nebo mezi úvěrovým portfoliem konkurentů, aby se zjistilo, zda úvěrové portfolio vykazuje „přijatelnou“ sazbu.

Hlavní nevýhodou je, že při výpočtu míry kriminality se místo hodnoty půjček používá počet půjček. Pro analytiky je důležité porozumět hodnotě půjček, které jsou delikventní, před provedením posouzení kvality úvěrového portfolia.

Například pokud má portfolio 100 půjček v hodnotě 1 000 000 $ deset půjček, které jsou delikventní, s hodnotou 1 000 $, lze tvrdit, že delikventní půjčky nemají podstatný dopad na celkové úvěrové portfolio. Úpravou míry delikvence je tedy použití hodnoty delikventních půjček na hodnotu portfolia půjček. Upravená míra kriminality se zobrazuje následovně:

Míra kriminality - upravený vzorec

Ve výše uvedeném příkladu by upravená míra kriminality portfolia půjček ve výši 1 milionu USD byla (1 000 USD / 1 000 000 USD) x 100 = 0,1%. Pokud by analytik použil počet delikventních půjček místo hodnoty delikventních půjček, vygeneroval by analytik míru delikvence (10/100) x 100 = 10%.

Míra delikvence by proto měla být použita pouze pro úvěrové portfolio, jehož podkladové půjčky mají podobnou hodnotu. Pokud se hodnota podkladových půjček značně liší, měla by se použít upravená verze.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.
  • Úvěrová služba Úvěrová služba Úvěrová služba je způsob, jakým finanční společnost (věřitel) vybírá splátky jistiny, úroků a úschovy, které jsou splatné nebo po splatnosti. Procvičování
  • Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice.
  • Míra obnovy Míra obnovy Míra obnovy, běžně používaná při řízení úvěrového rizika, se vztahuje k částce získané při selhání úvěru. Jinými slovy, míra vymáhání je částka, vyjádřená v procentech, získaná z půjčky, když dlužník není schopen uhradit celou nesplacenou částku. Vyšší sazba je vždy žádoucí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found