Mezinárodní měnový fond - Zjistěte, jak funguje MMF

Mezinárodní měnový fond (MMF) je instituce Organizace spojených národů, která stanoví standardy pro globální ekonomiku s cílem ekonomicky posílit své členské země. Organizace v současné době uvádí 189 členských zemí, které jsou zastoupeny ve výkonné radě MMF.

Poměr členů představenstva z každé členské země závisí na hospodářském síle země, přičemž nejvyšší zastoupení mají ekonomičtí giganti. Totéž platí pro hlasovací pravomoci členských zemí, kde velké ekonomiky jako USA, Japonsko, Čína, Británie, Německo, Francie a Itálie mají při rozhodování nadřazenou hlasovací moc.

Mezinárodní měnový fond (MMF)Zdroj: MMF

I když Mezinárodní měnový fond a Světová banka vykonávají související funkce, jedná se o dvě nezávislé instituce. MMF se zaměřuje na poskytování krátkodobých půjček Senior Termínový dluh Senior Termínový dluh je úvěr se statutem seniorního subjektu, který má stanovený splátkový kalendář a splátku kulky na konci funkčního období. Termín může být několik měsíců nebo let a dluh může mít pevnou nebo proměnlivou úrokovou sazbu. Aby se snížilo riziko splácení, fixní aktiva se často používají jako zástava pro členské země, aby pomohla obrátit jejich ekonomiky a obnovit jejich finanční strukturu. Světová banka se naproti tomu zaměřuje na poskytování dlouhodobých ekonomických řešení členským zemím a je financována z členských příspěvků a dluhopisů.

Vstup do Mezinárodního měnového fondu

Jakákoli země může požádat o vstup do Mezinárodního měnového fondu a být přijata většinou stávajících zemí. V prvních letech formování MMF byla pravidla pro členství relativně uvolněná, což zemím usnadnilo vstup.

Členové, kteří se musí řídit Kodexem chování, upustit od měny Kryptoměna Kryptoměna je forma digitální měny založená na blockchainových sítích. Kryptoměna jako bitcoin a ethereum se stávají široce přijímanými. omezení, poskytovat své národní ekonomické informace a pravidelně platit kvóty. MMF však uložil přísné předpisy pro země, které se k organizaci připojily, aby získaly financování.

Po vstupu do MMF získá člen počáteční kvótu, která odpovídá kvótám stávajících členských zemí srovnatelné ekonomické velikosti. Kvóty jsou větší pro silnější země se silnými ekonomikami a jejich příspěvky tvoří fond, ze kterého si mohou půjčovat půjčky další členské země v nouzi.

Kromě získávání finančních prostředků z Mezinárodního měnového fondu mají členské země také přístup k ekonomickým záznamům všech členských zemí. Získávají také technickou pomoc ve fiskálních záležitostech, zvýšené obchodní a investiční příležitosti a také příležitost ovlivňovat ekonomické politiky jiných členských zemí.

Hlasovací síla

Hlasovací právo každé členské země je založeno na systému kvót, přičemž každý člen má konkrétní počet základních hlasů, které představují 5,502% z celkového počtu hlasů. Dále je zde jeden další hlas pro každé Zvláštní právo čerpání (SDR) Zvláštní práva čerpání (SDR) Zvláštní práva čerpání, často označovaná jako SDR, jsou úročeným mezinárodním rezervním aktivem používaným Mezinárodním měnovým fondem (MMF). SDR je založeno na koši měn a je dodáván s kódem měny XDR, na který se také může odkazovat. 100 000 z kvóty člena. SDR představuje pohledávku v měně a je zúčtovací jednotkou Mezinárodního měnového fondu. Veškeré změny hlasovacích práv členských zemí vyžadují souhlas více než 85% hlasovacích práv.

V rámci Mezinárodního měnového fondu existují návrhy na reformu zastoupení rozvojových a rozvíjejících se ekonomik. Ačkoli tyto země představují větší část světové ekonomické aktivity, mají minimální hlas v rozhodovacím procesu MMF.

Bohatší ekonomiky, které přispívají více peněz MMF, mají větší vliv na rozhodování, revizi a tvorbu pravidel a nemusí odrážet přání rozvojových zemí. Například 10 nejlepších členských zemí z hlediska přidělování kvót drží více než 50% hlasovacích práv, zatímco dalších 178 zemí sdílí dalších 50% hlasovacích práv.

Vedení MMF

Vedení Mezinárodního měnového fondu zahrnuje generálního ředitele, správní radu, výkonnou radu a ministerské výbory. Výkonný ředitel je vedoucím zaměstnanců a předsedou výkonné rady, zatímco Rada guvernérů je nejvyšším rozhodovacím orgánem v MMF.

Nejvyšší rada

Rada guvernérů je nejvyšším rozhodovacím orgánem MMF a skládá se z jednoho guvernéra a jednoho náhradníka guvernéra z každé členské země. Představenstvo je odpovědné za volbu nebo jmenování ředitelů výkonné rady a hlasování probíhá hlasováním prostřednictvím e-mailu.

Přestože rada deleguje některé ze svých funkcí na Výkonnou radu, ponechává si některé funkce, jako je přijímání nových členů, přidělování SDR, schvalování zvýšení kvót, povinné odvolání členů a změny článků dohody. Výbor také slouží jako konečný rozhodce při výkladu článků dohod MMF.

Rada guvernérů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky pořádají výroční zasedání během jara MMF a Světové banky a výročních zasedání. Zasedáním předsedají guvernéři obou institucí, kde rozhodují o řízení aktuálních mezinárodních měnových otázek a přijímají rezoluce.

Představenstvo

Výkonná rada se skládá z 24 výkonných ředitelů, kteří zastupují všech 189 členských zemí. Osm velkých ekonomik jmenuje po jednom výkonném řediteli, zatímco dalších 16 ředitelů zastupuje zbývající země seskupené do složek ve 4 až 24 zemích. Mezi velké ekonomiky, které mají pravomoc jmenovat své vlastní ředitele, patří USA, Japonsko, Rusko, Saúdská Arábie, Čína, Německo, Francie a Spojené království.

Výkonná rada pořádá zasedání několikrát týdně. Správní rada projednává záležitosti od otázek hospodářské politiky až po každoroční zdravotní kontroly ekonomik jejích členů. Členové rady rozhodují na základě konsensu nebo formálního hlasování.

Ministerské výbory

MMF se skládá ze dvou ministerských výborů, tj. Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC) a Výboru pro rozvoj. IMFC zahrnuje 24 členů ze seznamu guvernérů členských zemí, přičemž velké ekonomiky jmenují zástupce, stejně jako je tomu ve výkonné radě. Výbor sleduje vývoj globální ekonomiky a radí radě guvernérů v důležitých otázkách.

Výbor pro rozvoj má 24 členů a jeho úkolem je poskytovat poradenství radě guvernérů MMF a Světové banky v záležitostech souvisejících s ekonomickým rozvojem v rozvojových a rozvíjejících se ekonomikách. Výbor rovněž radí oběma institucím ohledně obchodních a finančních zdrojů potřebných k podpoře rozvoje v rozvojových zemích.

jednatel firmy

Výkonný ředitel vede Mezinárodní měnový fond a je také vedoucím personálu a předsedou výkonné rady. Výkonný ředitel jmenuje prvního náměstka výkonného ředitele a další tři náměstky výkonného ředitele, kteří mu pomáhají při plnění jejich povinností.

Výkonný ředitel vykonává běžnou činnost MMF pod vedením výkonné rady. Výkonná rada jmenuje generálního ředitele na obnovitelné funkční období pěti let.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Emitenti dluhopisů Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti.
  • Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Evropská centrální banka Evropská centrální banka Evropská centrální banka (ECB) je jednou ze sedmi institucí EU a centrální bankou pro celou eurozónu. Je jednou z nejdůležitějších centrálních bank na světě a dohlíží na více než 120 centrálních a komerčních bank v členských státech.
  • Bank of England Bank of England Bank of England (BoE) je centrální banka Spojeného království a model, na kterém je postavena většina centrálních bank po celém světě. Od svého založení v roce 1694 se banka změnila z soukromé banky, která půjčovala peníze vládě, na oficiální centrální banku Spojeného království.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found