Pigou Effect - Porozumění tomu, jak Pigou Effect funguje

Pigouův efekt je teorie navržená slavným antikeynesiánským ekonomem Arthurem Pigou. Vysvětluje to vztah mezi spotřebou Spotřebitelský přebytek Vzorec Přebytek spotřebitele je ekonomické měření pro výpočet výhody (tj. Přebytku) toho, co jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za zboží nebo službu, oproti jeho tržní ceně. Vzorec přebytku spotřebitele je založen na ekonomické teorii mezního užitku. , zaměstnanost a ekonomický výstup Vzorec HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně. v dobách deflace a inflace. Podle Pigoua jsou během deflace ceny nízké, což vede k většímu skutečnému bohatství. Zvýšené bohatství pak stimuluje poptávku, což vede ke zvýšení produkce a následně zaměstnanosti. Na druhé straně, během inflace rostou ceny, klesá bohatství, klesá spotřeba, a tím i výkon a zaměstnanost, což vede k poklesu agregátní poptávky Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je nastavena výroba zboží a služeb podle měnících se přání a schopností trhu.

Efekt Pigou, známý také jako „efekt skutečné rovnováhy“, v zásadě navrhuje, že jakékoli zvýšení nebo snížení agregátní poptávky bude samoopravné. Hlavním argumentem, který Pigou zdůrazňuje, je absence obecné souvislosti mezi reálnými bilancemi a aktuální spotřebou v obecné Keynesově teorii. Jeho teorie skutečné rovnováhy se snaží poskytnout odkaz, který vysvětluje, že ekonomika je více autokorekční vůči změnám agregátní poptávky, než předpovídal John Keynes.

Past na likviditu

Pigou efekt

Past na likviditu je v modelu IS-LM tou fází, kdy ekonomika pracuje na horizontální křivce LM. Zde je nulová poptávka po investicích do dluhopisů a lidé hromadí hotovost kvůli očekáváním událostí, jako je válka nebo deflace.

Zde peněžní expanze nedokáže zvýšit produkci. Existuje velmi nízká úroveň produkce a vysoká nezaměstnanost. Pigou Effect navrhuje mechanismus, jak uniknout z této pasti. Podle teorie klesají cenové hladiny a zaměstnanost a stoupá nezaměstnanost. Jak cenové hladiny klesají, zvyšují se reálné rovnováhy a Pigou efektem je stimulována spotřeba v ekonomice. Tím se vytvoří nová sada křivek IS-LM, kde křivka IS protíná křivku LM nad horizontální částí pasti likvidity při vyšší úrokové sazbě. V důsledku toho ekonomika dosahuje plné rovnováhy zaměstnanosti. Pigou dospěl k závěru, že ekonomika bude fungovat na rovnováze nižší než rovnováha plné zaměstnanosti, pouze pokud budou ceny a mzdy konstantní.

Argumenty a kritiky

V rámci IS-LM v Keynesu, který formalizoval britský ekonom John Hicks, by jakýkoli nepříznivý agregátní poptávkový šok posunul křivku IS doleva a křivka LM by se posunula doprava kvůli současnému poklesu úrovně mezd a cen. Toto je Keynesův efekt. Pigouův efekt naopak odpovídá za pokles agregátní poptávky prostřednictvím zvyšování reálných zůstatků, což zvyšuje výdaje prostřednictvím důchodového efektu.

Polský ekonom Michal Kalecki kritizoval Pigou efekt. Podle něj by úprava navržená Pigouem „katastroficky zvýšila skutečnou hodnotu dluhů a následně by vedla k bankrotu velkoobchodů a krizi důvěry“.

Politika Bank of Japan týkající se téměř nulových úrokových sazeb by byla úspěšná při řešení japonské deflace v 90. letech, pokud by efekt Pigou skutečně fungoval vždy. Trvalé výdaje na spotřebu v Japonsku navzdory klesajícím cenám odporují Pigouovu efektu. Japonští spotřebitelé měli tendenci vytvářet sentiment zpoždění spotřeby v očekávání dalšího poklesu cen.

Deflace vs. inflace

Kdo byl Arthur Pigou?

Arthur Cecil Pigou byl britský antikeynesiánský ekonom sociální péče ve 20. století. Pigou hrál klíčovou roli při založení Vysoké školy ekonomické na University of Cambridge. Velkou měrou přispěl do oblasti ekonomiky blahobytu a veřejných financí, která zahrnovala hospodářský cyklus, Pigouův efekt, Pigovianovu daň, čísla indexů a měření národní produkce. Mnoho z jeho prací bylo použito jinými vlivnými ekonomy jako základ pro předložení kontrastních pohledů na keynesiánskou ekonomii. Pigou obdržel kancléřovu zlatou medaili a cenu Adama Smitha v letech 1899, respektive 1903. Keynes byl vůči Pigouovi velmi kritický a zmínil se o něm 17krát ve své knize „Obecná teorie zaměstnanosti, úroků a peněz“.

Další informace o ekonomii a financích

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku k efektu Pigou. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru v oblasti podnikových financí, vyvinula Finance řadu online kurzů a zdrojů, které vás naučí, co potřebujete vědět o ekonomii, financích a Excelu.

Jednou z nejdůležitějších dovedností finančního analytika je finanční modelování Co je to finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. , umění budovat abstraktní reprezentaci společnosti a její budoucí výkon.

Zjistěte více o kurzech finančního modelování společnosti Finance!

kurz finančního modelování

Související čtení

  • Velitelská ekonomika Velitelská ekonomika Většina ekonomických aktivit v zemích po celém světě existuje ve spektru, které sahá od čisté ekonomiky volného trhu až po extrémní ekonomiku velení. Velitelská ekonomika je typem systému, kde vláda hraje hlavní roli při plánování a regulaci zboží a služeb vyráběných v zemi.
  • Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti, kde se pracovní síly snižují v důsledku hospodářských cyklů nebo výkyvů v ekonomice, jako jsou recese (období hospodářského poklesu). Pokud je ekonomika na svém vrcholu nebo trvale roste, je míra cyklické nezaměstnanosti nízká
  • Nepružná poptávka Nepružná poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění tolik jako změny cen. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná.
  • Normativní ekonomie Normativní ekonomie Normativní ekonomie je myšlenkový směr, který věří, že ekonomie jako předmět by měla předávat prohlášení o hodnotě, úsudky a názory na hospodářské politiky, prohlášení a projekty. Vyhodnocuje situace a výsledky ekonomického chování jako morálně dobré nebo špatné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found