Správa peněz - přehled, aplikace, příklady

Správa peněz se týká procesu sledování a plánování využití kapitálu jednotlivcem nebo skupinou. V oblasti osobních a podnikových financí zahrnuje správa peněz obvykle rozpočtování. Rozpočtování Rozpočtování je taktická implementace obchodního plánu. Abychom dosáhli cílů ve strategickém plánu podniku, potřebujeme nějaký typ rozpočtu, který financuje podnikatelský plán a stanoví opatření a ukazatele výkonu. , výdaje, úspory a investice.

Správa peněz

Finanční poradci privátního bankovnictví poskytují služby správy peněz jednotlivým zákazníkům. Komerční bankovnictví poskytuje správu peněz korporátním klientům. Na finančních trzích se správa peněz vztahuje také na správu portfolia a správu investic. Finanční profesionálové spravují investice a přijímají investiční rozhodnutí pro fondy fondů.

souhrn

  • Správa peněz se týká procesu sledování a plánování využití kapitálu jednotlivcem nebo skupinou. V oblasti osobních financí zahrnuje správa peněz rozpočtování, výdaje, úspory a investice.
  • V podnikových financích pokrývá správa peněz získávání a využívání kapitálu. Rozpočet firmy je ovlivněn hlavně jejími obchodními strategiemi.
  • Na finančních trzích se řízení peněz týká správy portfolia a správy investic.

Správa peněz v osobních financích

Správa peněz je široký pojem. Odkazuje na strategie a techniky určující použití kapitálu jednotlivce, společnosti nebo instituce. V oblasti osobních financí zahrnuje správa peněz rozpočtování, výdaje a úspory (investování). Správa peněz může být proaktivní s pravidelným nebo pravidelným finančním plánováním. Může také reagovat na konkrétní události bez intuitivního plánování předem.

V důsledku různého věku, životního stylu, rodinných struktur a mnoha dalších faktorů se finanční plány pro jednotlivce liší. Základní zásady rozpočtování však lze běžně sdílet. Jednou z jednoduchých metod osobního rozpočtu je například „rozpočtové pravidlo 50–20–30“.

Pravidlo rozpočtu 50–20–30 naznačuje, že jednotlivec utrácí 50% svých příjmů po zdanění na základní výdaje. Mezi základní náležitosti patří hypotéky na bydlení Hypotéka Hypotéka je půjčka poskytovaná hypotečním věřitelem nebo bankou, která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. nebo nájemné, doprava, potraviny, služby atd. 30% jejich příjmu by mělo být vynaloženo na věci, které daná osoba chce. Může zahrnovat výdaje na párty s přáteli, lístky do kina a dovolenou. Zbývajících 20% by mělo být uloženo nebo investováno pro budoucí finanční cíle.

Správa peněz s intuitivním plánováním a rozpočtováním pomáhá snižovat zbytečné výdaje. Takové výdaje nepřidávají hodnotu životní úrovni jednotlivce. Mohou být uloženy nebo investovány pro lepší využití v budoucnu. Správa peněz také snižuje riziko vyčerpání peněz. Pomáhá jednotlivcům dlouhodobě dosáhnout jejich finančních cílů.

Finanční poradci v soukromých bankách, pojišťovacích společnostech a dalších finančních ústavech poskytují služby správy osobních peněz. Jednotlivci mohou také zpracovávat své potřeby správy peněz prostřednictvím aplikací pro osobní finance.

Správa peněz v podnikových financích

Správa peněz pro podnikové finance, podobně jako osobní finance, zahrnuje také plánování a sestavování rozpočtu. Proces sestavování rozpočtu je však zcela odlišný. Rozpočet společnosti je formován hlavně jejími obchodními strategiemi. Je založen na historických finančních výkazech společnosti. Auditované finanční výkazy Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditovaná účetní závěrka pomáhá osobám s rozhodovací pravomocí a je upravena pomocí odhadů prognóz.

Vedle využití kapitálu podniková správa peněz zvažuje také navýšení kapitálu - kolik by se mělo financovat a jak by se mělo určovat. Správa peněz pro podnikové finance je složitější než pro jednotlivce. Společnosti potřebují profesionální týmy, aby mohly provádět finanční analýzy a plánování.

Správa peněz na finančních trzích

Na finančních trzích se správa peněz vztahuje také na správu investic nebo správu portfolia. Investiční společnosti spravují skupinu kapitálu od svých individuálních a institucionálních klientů.

Správci peněz investují kapitál do různých tříd aktiv, aby generovali výnosy. Mezi aktiva patří akcie, dluhopisy, soukromé akcie, nemovitosti, komodity atd. Společnosti také nabízejí zprostředkování, podílové fondy, ETF, investiční poradenství, služby odchodu do důchodu, finanční plánování a mnoho dalších služeb správy peněz.

Mezi přední světové světové společnosti pro správu peněz patří The Vanguard Group Vanguard Group The Vanguard Group je soukromý investiční manažer, který založil John C. Bogle 1. května 1975. Vanguard je největším poskytovatelem podílové fondy a po iShares společnosti BlackRock je druhým největším poskytovatelem fondů obchodovaných na burze na světě. Vanguard také nabízí makléřství, BlackRock Inc. a Fidelity Investments Fidelity Investments Fidelity Investments je soukromá společnost pro správu investic, která byla založena v roce 1946 jako společnost podílových fondů. Fidelity nyní nabízí řadu služeb, včetně distribuce fondů a investičního poradenství, správy majetku, životního pojištění, důchodových služeb a provádění a schvalování cenných papírů. . Vanguard je největší světový poskytovatel podílových fondů a druhý největší poskytovatel ETF. BlackRock's ETF division je největším poskytovatelem ETF na světě. Její jednotka iShares uvádí aktiva ve výši 1,9 bilionu USD, která jsou spravována.

V závislosti na mnoha faktorech se používají různé investiční strategie. Faktory zahrnují investiční filozofii, preference rizik klienta, velikost fondu a mnoho dalších. Například společnost Bridgewater Associates jako společnost zajišťující hedgeové fondy uplatňuje strategii globálního makroinvestování. Hledá investiční příležitosti z ekonomických trendů. Na druhou stranu The Blackstone Group, největší světová alternativní investiční společnost, hodně investuje do private equity a komerčních nemovitostí.

Správa portfolia akcií může být pasivní nebo aktivní. Pasivní portfolia investují do ETF a podílových fondů, aby sledovaly určité indexy. Aktivní portfolia jsou spravována manažerskými týmy s konkrétními strategiemi. Správa dluhového portfolia obvykle bere v úvahu úvěrové riziko, úrokové riziko Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi. a reinvestiční riziko. Alternativní investice mohou dále diverzifikovat portfolio a snížit systematické riziko.

Mezi příklady alternativních investic patří soukromé akcie, kapitálové podniky, komodity a nemovitosti. Správa portfolia a investic může být velmi složitá a vyžaduje odborné znalosti. Profesionální finanční manažeři efektivně používají různé strategie, aby dosáhli vyšší očekávané návratnosti při dané úrovni rizika.

Investiční riziko je úměrné návratnosti efektivního portfolia. Hlavní myšlenkou správy peněz je vyvážení rizika a návratnosti s cílem maximalizovat užitečnost investorů.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Položka Položka Položka je proces alokace kapitálu pro konkrétní účely. Společnosti, vlády a jednotlivci mají veškerý vhodný kapitál pro konkrétní
  • Osobní finance Osobní finance Osobní finance jsou proces plánování a řízení osobních finančních aktivit, jako je vytváření příjmů, utrácení, spoření, investování a ochrana. Proces správy osobních financí lze shrnout do rozpočtu nebo finančního plánu.
  • Nejlepší investiční banky Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazených podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found