Vypořádání hotovosti vs fyzické dodání - přehled, srovnání

Režimy vypořádání pro většinu opcí a futures kontrakty Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. může být některá z následujících dvou metod:

1. Vypořádání hotovosti

Způsob vypořádání komodit v hotovosti nezahrnuje fyzické dodání uvažovaného aktiva (aktiv). Místo toho zahrnuje vypořádání čisté hotovosti v den vypořádání. Vypořádání v hotovosti vyžaduje, aby kupující nebo držitel smlouvy zaplatil čistou částku v hotovosti v den vypořádání a provedl vypořádání komodity. Čistá částka v hotovosti je rozdíl mezi spotovou cenou (SP) Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď. a cena futures (FP) podkladu (podkladů).

2. Fyzické doručení

Způsob fyzického dodání vypořádání komodit zahrnuje doslovné fyzické dodání podkladového aktiva (aktiv) v den vypořádání smlouvy. Proces vypořádání fyzické dodávky je koordinován a vypořádán prostřednictvím clearingového brokera nebo clearingového agenta. Pokud se držitel smlouvy rozhodne zaujmout krátkou pozici, je odpovědný za fyzické dodání komodity. Pokud se držitel rozhodne zaujmout dlouhou pozici, bude brát, tj. Přijímat fyzické dodání komodity.

Vypořádání hotovosti vs fyzické doručení

Vypořádání hotovosti vs fyzické doručení: Popularita a další náklady

Hotovostní vypořádání je nejoblíbenější metodou vypořádání komodit kvůli pohodlí a okamžitosti, kterou tato metoda nabízí. Hotovostní vypořádání je také populárnější metodou vypořádání z důvodu likvidity. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. přináší na trh.

Kvůli své popularitě je většina finančních derivátů, zejména opce a futures kontrakty, vypořádána v hotovosti. Vypořádání v hotovosti je jednodušší a pohodlnější způsob vypořádání, protože zahrnuje pouze počáteční částku čisté hotovosti jako celkové náklady. Transakce vypořádání nepřicházejí s dalšími náklady ani poplatky.

Nakonec je hotovostní vypořádání jedním z hlavních důvodů zvýšeného vstupu spekulantů na trh s deriváty. Následně zesiluje likviditu trhu s deriváty, což z něj činí vyhledávanější způsob vypořádání.

Na rozdíl od většiny opčních a futures kontraktů, které, jak již bylo zmíněno dříve, jsou vypořádány v hotovosti, fyzické dodání je populárnější způsob vypořádání pro smlouvy s opcemi na kapitál. Fyzické doručení zahrnuje řadu dalších nákladů, včetně nákladů na doručení, nákladů na dopravu, poplatků za zprostředkování atd.

Co jsou futures kontrakty?

Futures kontrakt je finanční derivát. Jedná se o typ forwardového závazku Forwardové závazky Forwardový závazek označuje smluvní dohodu mezi dvěma stranami o provedení plánované transakce, tj. Transakce v budoucnosti. Forward uzavřený stranami, které souhlasí s nákupem nebo prodejem konkrétního podkladového aktiva za dohodnutou cenu k určitému budoucímu datu. Jelikož se jedná o finanční derivát, jeho cena je odvozena od ceny podkladového aktiva (aktiv). Futures kontrakty jsou standardizované kontrakty, což znamená, že jsou obchodovány na devizovém trhu.

Co jsou možnosti?

Opce jsou smlouvy o finančních derivátech, které kupujícímu dávají právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat podkladové aktivum za konkrétní cenu během určitého časového období. Konkrétní cena se nazývá realizační cena. Investor může uplatnit americké opce kdykoli před vypršením jejich opčního období. Evropské opce však lze uplatnit až v den jejich vypršení platnosti.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Americké vs Evropské vs Bermudan Možnosti Americké vs Evropské vs Bermudan Možnosti Existují různé typy možností, které se liší, pokud jde o jejich omezení cvičení. Pojďme prozkoumat možnosti Američan vs Evropan vs Bermudan, abychom to zjistili
  • Spread kalendáře Spread kalendáře Spread kalendáře je obchodní technika, která zahrnuje nákup derivátu aktiva za jeden měsíc a prodej derivátu stejného aktiva za
  • Forwardová smlouva Forwardová smlouva Forwardová smlouva, často zkrácená pouze na „forward“, je dohoda o koupi nebo prodeji aktiva za určitou cenu k určitému datu v budoucnosti
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found