Jak si vybrat srovnatelné společnosti - kritéria, příklady, vysvětlení

Výběr souboru srovnatelných společností Korporace Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. - srovnatelný vesmír - je prvním a nejdůležitějším krokem ke srovnatelné analýze společnosti Srovnatelná analýza společnosti Jak provést srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku. Zbytek vaší analýzy a ocenění Ocenění Ocenění se týká procesu stanovení současné hodnoty společnosti nebo aktiva. Toho lze dosáhnout pomocí řady technik. Analytici, kteří chtějí, jsou založeni na souboru srovnatelných společností, které identifikujete na začátku analýzy. Proto je důležité ujistit se, že jste vybrali správný srovnatelný vesmír, jinak riskujete zneplatnění svého ocenění a veškeré práce, kterou jste při vývoji svého modelu vložili.

Získejte podrobnější pohled na srovnatelnou analýzu a ocenění společnosti v kurzu Finance's Business Valuation Course!

Jak si vybrat srovnatelné společnosti

Srovnatelná kritéria

O tom, zda je společnost pro váš model dobrou srovnatelnou společností, rozhoduje několik faktorů. Obecně platí, že když finanční analytici Co je pozice finančního analytika, vyberou srovnatelné společnosti, hledají firmy, které jsou nejvíce podobné společnosti, kterou se snaží ocenit.

Za tím stojí intuice, že pokud jsou investoři ochotni zaplatit určitou částku za podobnou společnost, měli by být ochotni zaplatit stejnou částku za společnost, kterou se snažíme ocenit.

První věc, kterou by finanční analytik měl udělat, je najít společnost, kterou oceňují na Bloomberg nebo CapitalIQ CapIQ CapIQ (zkratka pro Capital IQ) je platforma pro průzkum trhu navržená Standard & Poor’s (S&P). Platforma je široce používána v mnoha oblastech podnikového financování, včetně investičního bankovnictví, výzkumu kapitálu, správy aktiv a dalších. Platforma Capital IQ poskytuje výzkum, data a analýzy na soukromé, veřejné. To jim umožní získat popis a oborovou klasifikaci firmy.

Existuje mnoho faktorů, které přispívají k tomu, zda je společnost vhodná pro váš srovnatelný vesmír. Zde je seznam některých z těchto faktorů:

  • Klasifikace odvětví
  • Velikost
  • Zeměpis
  • Tempo růstu
  • Ziskovost
  • Kapitálová struktura

Klasifikace odvětví

Klasifikace odvětví je důležitým faktorem při výběru srovnatelných společností. Počínaje průmyslovým odvětvím společnosti pomůže analytikovi najít podobné společnosti, protože společnosti v tomto odvětví často fungují podobně. Existuje mnoho zdrojů, jako je Bloombergův průmyslový klasifikační systém, který může finanční analytik použít k identifikaci odvětví firmy.

Dalším způsobem, jak se na to dívat, je zvážit, jaké produkty nebo služby Produktový mix Produktový mix, známý také jako sortiment produktů nebo produktové portfolio, odkazuje na kompletní sadu produktů a / nebo služeb nabízených společností. Společnost, kterou si vážíte, nabízí kombinaci. Porovnejte je s produkty a službami společností, které chcete zahrnout do svého srovnatelného světa.

Pokud byste například hledali srovnatelné společnosti pro automobilovou společnost vyrábějící středně velké sedany, byly by Toyota i Honda společnostmi ve stejném odvětví. Naproti tomu, i když je to také automobilová společnost, Aston Martin by nebyl dobrou volbou, protože společnost vyrábí luxusní sportovní vozidla.

Velikost

Velikost je dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu při pohledu na firmy pro váš srovnatelný vesmír. Srovnatelný vesmír by měl v ideálním případě sestávat ze společností, které mají podobné profily velikosti jako společnost, kterou se snažíte ocenit. Může se jednat o srovnání založené na výnosech. Výnosy Příjmy jsou hodnotou veškerého prodeje zboží a služeb uznaného společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. , aktiva Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a počet zaměstnanců nebo jiné faktory.

I když je to extrémní příklad, můžeme se podívat na Activision Blizzard Inc., abychom vysvětlili, proč je velikost důležitá. Activision Blizzard měla tržní kapitalizaci. Tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností ve výši 63 miliard USD k říjnu 2018, s ročním příjmem 7 miliard USD v roce 2017, a zaměstnává přes 10 000 lidí. Společnost působí ve velkém, globálním měřítku. Nebylo by tedy vhodné používat Activision Blizzard jako srovnatelnou společnost pro nezávislé videoherní studio, které má tým 30 zaměstnanců, protože tyto dvě společnosti fungují ve zcela odlišných měřítcích.

Zeměpis

Klíčem k nalezení srovnatelných společností je podobnost operací. V tomto smyslu je geografie také úvahou, na kterou je třeba se zaměřit při výběru srovnatelného vesmíru. Různé regiony mají různé demografické údaje pro spotřebitele Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, které podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. „kultura spotřeby, právní omezení Regulační riziko Regulační riziko je riziko, že změna předpisů nebo legislativy ovlivní zabezpečení, společnost nebo průmysl. Předpisy mohou zvýšit provozní náklady, zavést právní a správní překážky a někdy dokonce omezit společnost v podnikání. „a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávané zboží a poptávané množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. pro výrobky. Společnost, která existuje v Severní Americe, nemusí být nutně úspěšná v Asii, pokud nezmění svůj produkt nebo způsob fungování. Proto má geografická oblast vliv na srovnatelnost firmy.

Srovnatelné společnosti - geografie

Zjistěte více o srovnatelných metodách analýzy a oceňování společností v kurzu Finance's Business Valuation Course!

Tempo růstu

Investoři věnují pozornost projekcím růstu a tempům růstu, aby určili hodnotu společnosti. Pokud by byly dvě společnosti zcela identické, s výjimkou tempa růstu, společnost s vyšším tempem růstu by byla přirozeně oceněna vyšší. Abychom to vizualizovali, můžeme se podívat na vzorec pro výpočet terminální hodnoty společnosti Terminálová hodnota Terminálová hodnota se používá při oceňování společnosti. Hodnota terminálu existuje i po prognózovaném období a předpokládá nepřetržitý zájem společnosti. . V nejjednodušší formě je vzorec následující:

Srovnatelné společnosti - růst

Kde:

  • FCF = trvalé volné peněžní toky Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem investoři nejvíce záleží: hotovost, která je k dispozici, je rozdělena dle uvážení
  • r = diskontní sazba (obvykle vážené průměrné náklady na kapitál WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují jeho smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulátor WACC společnosti ke stažení)
  • g = konečná míra růstu Terminálová míra růstu Terminální míra růstu je konstantní míra, při které se předpokládá růst očekávaných volných peněžních toků firmy na neurčito. Tato míra růstu se používá po prognózovaném období v modelu diskontovaných peněžních toků (DCF) od konce prognózovaného období do a předpokládá, že volný peněžní tok firmy bude pokračovat

Následující hodnoty můžeme udržovat konstantní a pouze změnit rychlost růstu, abychom sledovali účinky vyšších rychlostí růstu na hodnotu firmy.

  • FCF = 10 000 $
  • r = 10%
  • g = 8% nebo 5%

Míra růstu 8% vytváří konečnou hodnotu 500 000 USD.

Míra růstu 5% vytváří konečnou hodnotu 200 000 USD.

Z tohoto výpočtu je zřejmé, že tempo růstu společnosti široce ovlivňuje hodnotu, kterou v ní vidí investoři. Proto je bezpodmínečně nutné, aby analytik našel srovnatelné společnosti s podobnými profily růstu pro jejich srovnatelný vesmír.

Ziskovost

Je samozřejmé, že ziskovost firmy ovlivňuje její hodnotu pro investory. Stejně jako u míry růstu se můžeme podívat na dvě firmy, Firmu A a Firmu B, které mají podobné operace a kapitálovou strukturu. Pokud obě firmy vydělávají podobné výnosy, ale firma A má vyšší marže Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem výdělků společnosti ve vztahu k jejím výnosům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní výdaje) a čistý zisk (výnosy minus všechny výdaje), společnost A bude oceněna vyšší.

Vyšší marže jsou ukazatelem finanční výkonnosti. S vyššími maržemi přichází vyšší zisk Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. a více příležitostí investovat do růstu nebo vydávat dividendy investorům.

Pokud analytik vybere pro svůj srovnatelný svět firmy, které mají velmi rozdílné marže, riskují, že vyhodí své ocenění, protože již nepoužívají firmy, které mají stejná očekávání hodnoty. Ziskovost je proto důležitou metrikou, kterou musí analytik věnovat pozornost při výběru srovnatelných společností.

Pokud se snažíte oprášit své oceňovací dovednosti, certifikace FMVA® Finance Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ se připojí k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, vám mohou pomoci stát se světově třída finanční analytik!

Kapitálová struktura

A konečně, kapitálová struktura Kapitálová struktura Kapitálová struktura se týká množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy je dalším klíčovým hlediskem při výběru srovnatelných společností pro srovnatelný vesmír. Čím větší dluh má společnost, tím větší riziko akcionáři přijmou. Je tomu tak proto, že v případě bankrotu jsou nároky akcionářů na druhém místě za dlužníky. Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nehumánního subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům. .

Pokud společnost vyhlásí bankrot, její aktiva směřují k splácení dlužníků jako první. Teprve po vypořádání pohledávek dlužníků je vlastní kapitál vlastní kapitál vlastní kapitál definován jako podíl na celkové hodnotě aktiv společnosti, který mohou nárokovat vlastníci (jediný vlastník nebo partnerství) a akcionáři (pokud se jedná o společnost) . Vypočítává se odečtením všech závazků od celkové hodnoty aktiva (vlastní kapitál = aktiva - pasiva). držitelé mají šanci získat zpět své investice. To představuje riziko pro investory, protože společnost nemusí mít dostatek aktiv k vypořádání všech pohledávek držitelů akcií.

Investoři požadují vyšší výnos z důvodu rizika, kterému čelí, když je společnost financována z většího dluhu. Výsledkem je, že společnost s vyšším pákovým efektem Pákový efekt ve financích je strategie, kterou společnosti používají ke zvýšení aktiv, peněžních toků a výnosů, i když může také zvětšit ztráty. Existují dva hlavní typy pákového efektu: finanční a provozní. Pro zvýšení finanční páky si může firma půjčit kapitál vydáním cenných papírů s pevným výnosem nebo půjčením peněz přímo od věřitele. Provozní páka může obvykle obchodovat se slevou.

Při výběru srovnatelných společností by finanční analytik měl věnovat pozornost kapitálové struktuře společností, které hodnotí. Tímto způsobem nebude srovnatelné ocenění nepřesné kvůli pákovým rozdílům mezi srovnatelnými společnostmi a společností, kterou se analytik snaží ocenit.

Vytváření srovnatelného vesmíru

V ideálním scénáři by bylo nejlepší najít firmy, které splňují všechny tyto podmínky. Není však vždy dost společností, aby je finanční analytik mohl filtrovat, pokud použijí všechna uvedená kritéria, která jsme uvedli. Někdy bude muset analytik použít méně kritérií, jindy může použít více. Je důležité, aby analytik zvážil, které faktory jsou nejdůležitější při oceňování společnosti, kterou analyzují.

Například pokud se díváte na firmu, která má podobné míry růstu, marže, kapitálovou strukturu, velikost a geografii, ale nespadá do stejného odvětví jako firma, kterou se snažíte ocenit, může být stále použita jako srovnatelná společnost.

Podívejte se na kurz Finance's Business Valuation Course, kde se dozvíte více o dalších krocích po výběru srovnatelného světa!

Dodatečné zdroje

Chcete se stát finančním analytikem světové úrovně? Corporate Finance Institute nabízí řadu kurzů a zdrojů, které vám pomohou rozšířit vaše znalosti a podpořit vaši kariéru! Podívejte se na ně níže:

  • Vytváření finančního modelu v aplikaci Excel
  • Růst tržeb ve finančním modelování Finanční modelování růstu tržeb
  • Srovnatelná šablona pro analýzu společnosti Srovnatelná šablona pro analýzu společnosti Tato srovnatelná šablona pro analýzu společnosti ukazuje, jak vypočítat a porovnat poměry ocenění konkurentů v oboru. Srovnatelná analýza společnosti (nebo zkráceně „comps“) je metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku. Comps je rel
  • Průvodce modelováním DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found