Asset-Backed Commercial Paper (ABCP) - přehled, struktura, výhody

Komerční cenné papíry kryté aktivy (ABCP) jsou druh komerčních cenných papírů, které jsou zajištěny finančními aktivy. Obchodní cenné papíry jsou krátkodobý dluhový nástroj na peněžním trhu se splatností nejvýše 270 dnů. Obvykle je vydáván velkou společností nebo finanční institucí za účelem platby za zásoby, závazky k účtům Závazky k účtům Závazky k závazkům jsou závazky, které vzniknou, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků a jiných krátkodobých závazků.

Komerční papír krytý aktivy

Typický komerční papír je nezajištěný. Je podloženo pouze úvěrem emitenta jako směnka. Obecně platí, že pouze velké společnosti s vysokým úvěrovým hodnocením mohou vydávat obchodní doklady.

Hlavní rozdíl mezi ABCP a typickým komerčním papírem spočívá v tom, že ABCP je zajištěn kolaterálem. Zajištěním jsou pohledávky, které přinášejí budoucí platby. Budoucí platby zahrnují splátky na kreditních kartách, zajištěné dluhové závazky (CDO) Zajištěný dluhový závazek (CDO) Zajištěný dluhový závazek (CDO) je syntetický investiční produkt, který představuje různé půjčky seskupené a prodávané věřitelem na trhu. Držitel zajištěného dluhového závazku může teoreticky získat vypůjčenou částku od původního dlužníka na konci výpůjčního období. , půjčky na auto, faktury a mnoho dalších.

souhrn

  • Komerční cenné papíry kryté aktivy (ABCP) jsou krátkodobý dluhový nástroj na peněžním trhu zajištěný balíčkem půjček.
  • ABCP jsou vydávány potrubím nebo SPV a jsou prodávány prostřednictvím zprostředkovatelských agentů.
  • Program ABCP obvykle obsahuje poskytovatele úvěrového posílení a poskytovatele likvidity ke zmírnění úvěrových a likviditních rizik.

Struktura obchodního papíru krytého aktivy

Komerční cenné papíry kryté aktivy obvykle vydává nebankovní finanční institut, jako je například vedení nebo účelový nástroj (SPV) Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle / Entity (SPV / SPE) je samostatný subjekt vytvořený pro konkrétní a úzký cíl, a to je drženo v podrozvaze. SPV je a. Finanční instituce zřídila vedení nebo SPV, aby vlastnila kolaterální aktiva od prodejců aktiv. Struktura chrání aktiva v případě bankrotu finanční instituce.

Vydání ABCP může být buď program s jedním prodejcem, nebo s programem s více prodejci. Program jednoho prodejce zahrnuje pouze jednoho prodejce aktiv. Program s více prodejci zahrnuje skupinu prodejců, která snižuje riziko diverzifikací.

Vylepšení úvěru je obvykle implementováno v programu s více prodejci. Sponzorem nebo bankou třetí strany může být poskytovatel úvěrového posílení poskytnutím hotovostních rezerv nebo záruk. Kromě úvěrového rizika se riziko likvidity týká také ABCP. Poskytovatel likvidity může být také zapojen do emise poskytnutím finančních prostředků, které mohou za určitých okolností splnit platby ABCP.

Agenti pro umisťování jsou obvykle investiční banky Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazených podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch . Jsou odpovědní za poskytování pokynů k vydávání a prodeji ABCP investorům. Tento proces zahrnuje také prověřování kvalifikovaných investorů. Emisní program ABCP obecně zahrnuje dva až tři zprostředkovatele umístění.

Investoři platí za své nákupy ABCP do kanálu a kanál se investorům vyplácí prostřednictvím agentů pro umisťování. Splátky investorům ABCP jsou inkasovány od jistin nebo úroků z podkladových pohledávek.

Obchodní papíry zajištěné aktivy - struktura

Výhody komerčních papírů podložených aktivy

Ve srovnání s typickými komerčními papíry a dlouhodobými dluhovými nástroji nabízí ABCP několik výhod, které jsou uvedeny níže:

  • ABCP poskytují trhu větší likviditu. Prodejci jsou flexibilní v částkách a podmínkách financování prostřednictvím kanálů ABCP. Mohou také upravit prodané částky podle svých měnících se finančních potřeb.
  • ABCP jako krátkodobý dluhový nástroj přicházejí s nižším úvěrovým rizikem než dlouhodobé podnikové dluhopisy.
  • ABCP jsou také bezpečnější než typické komerční papíry. Přestože komerční papíry mohou vydávat pouze společnosti s velmi vysokým úvěrovým hodnocením, jsou stále nezajištěné. ABCP se také vyznačují vysokými úvěrovými ratingy a jsou současně zajištěny pohledávkami.
  • Struktura ABCP poskytuje investorům další ochranu. Potrubí nebo SPV mohou účinně izolovat kolaterální aktiva od rizika bankrotu prodejců aktiv. Poskytovatelé úvěrového posílení a likvidity také poskytnou prostředky na výplatu investorům za určitých okolností, v závislosti na jejich smluvních podmínkách.

Nevýhody komerčních papírů podložených aktivy

  • Vzhledem ke zvláštní povaze vedení ABCP mohou mít sponzoři falešný pocit bezpečí a mohou nakonec nedodržovat přísné úvěrové standardy, jako by tomu bylo v případě, že by půjčky byly v jejich rozvaze.
  • Jak je patrné z globální finanční krize v roce 2008, jako podkladní kolaterál lze použít stále více pákové, nelikvidní, těžko ocenitelné, dlouhodobé splatnosti nebo nezajištěná aktiva. Výsledkem bylo pokračující zacházení s ABCP jako s vysoce hodnocenými produkty, když ve skutečnosti nesly podstatně větší riziko selhání.
  • Trh ABCP je predikován trhem podkladových aktiv. Pokud dojde k narušení trhu na podkladovém trhu, může to vést k tomu, že investoři uzavřou své pozice v ABCP. Za určitých tržních podmínek jsou tedy ABCP riskantnější než tradiční nezajištěné komerční cenné papíry, přestože jsou kryté aktivy.

Obavy související s obchodními papíry zajištěnými aktivy

Povaha a kvalita kolaterálových aktiv ABCP jsou důležitými faktory, které určují kreditní riziko. Ačkoli sdružení s více prodejci aktiv a různými typy aktiv nabízí výhodu diverzifikace, může být hodnocení rizika pro nové nebo složité složení aktiv obzvláště obtížné.

Kromě kolaterálu závisí celkové kreditní riziko programu ABCP také na jeho možnosti úvěrového posílení. Složité podmínky ve smlouvě o úvěrovém posílení také ztěžují posouzení celkového rizika.

Znepokojující je také časový nesoulad mezi peněžními toky z pohledávek a platbami investorům ABCP. Například hypotéky by neměly být používány jako kolaterál pro ABCP kvůli jejich dlouhodobé povaze. Po splatnosti ABCP se z hypotéky nevyzvednou celé budoucí platby. Nesoulad časování způsobuje riziko likvidity a je důležité zaměstnat poskytovatele likvidity v programu ABCP.

Další obavou ABCP je, že očekávané budoucí platby podkladových pohledávek jsou zabaleny a prodány investorům na sekundárním trhu. Rizika spojená s inkasem peněžních toků z aktiv se přenášejí na investory ABCP z bank. Způsobuje to problém, že banky nemusí dodržovat své typické přísné standardy pro hodnocení rizik.

Aktiva krytá komerčními dokumenty a globální finanční krize v roce 2008

Před globální finanční krizí 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008–2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě s miliony Američan je hluboce zasažen. Finanční instituce začaly klesat, mnohé byly pohlceny většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet výpomoc, mnoho komerčních bank zřídilo SPV k vydávání ABCP. Prodali ABCP, aby investovali do dlouhodobých cenných papírů s vysokým výnosem. Když došlo ke krizi, selhání cenných papírů krytých hypotékami (MBS) způsobilo ekonomice značné škody.

Jelikož ABCP jsou také zajištěni balíčkem půjček, jako je MBS, důvěra investorů v úvěruschopnost ABCP se také zhoršila, a to navzdory své povaze komerčních cenných papírů. Paničtí investoři se masivně stáhli, což vedlo k běhu banky. Likvidní šok přinutil dotčené banky k okamžité likvidaci svých dlouhodobých investic, a to i při výrazných ztrátách. Krize se tak prohloubila.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Hodnocení úvěru Hodnocení úvěru Hodnocení úvěru je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vláda, podnik nebo jednotlivec) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka.
  • Riziko likvidity financování Riziko likvidity financování Riziko likvidity financování označuje riziko, že společnost nebude schopna dostát svým krátkodobým finančním závazkům. Jinými slovy, riziko likvidity financování je riziko, že společnost nebude schopna uhradit své aktuální nevyřízené směnky.
  • Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír zajištěný hypotékou nebo hypotékou. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního obchodu
  • Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při půjčování finančních prostředků

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found