Forward Dividend Yield - Overview, How to Calculate, When to Use

Předběžný dividendový výnos se vztahuje k projekci roční dividendy společnosti. Vypočítává se jako procento aktuální ceny akcie. Pro mnoho investorů jsou dividendy vyplácené společnostmi jedním z jejich primárních zdrojů příjmu, dalším je zhodnocení ceny akcií. Když ceny akcií klesají, dividendy slouží jako spolehlivý tok příjmů. Tok příjmů Tok příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Viz kategorie a příklady.

Forwardový dividendový výnos

K určení výše dividendy, kterou investoři obdrží, společnosti často berou v úvahu minulé a předpokládané dividendy. A to je to, co nás přivádí ke dvěma typům dividend: forwardové dividendy a koncové dividendy.

Porozumění výnosům z dividend

Společnosti sdílejí své čisté zisky s investory ve formě dividend, ale musí být schváleny představenstvem Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. První. I když tedy společnost v daném období vydělala obrovské množství zisků, musí představenstvo schválit jakékoli výplaty dividend. Dividendy lze vyplatit kdykoli, ale nejčastěji se vyplácejí ročně nebo čtvrtletně.

Mladší společnosti si obvykle ponechají více svých příjmů, aby je mohly znovu investovat, aby mohly rozvíjet své podnikání, a nemusí vyplácet vůbec žádné dividendy, zatímco zavedené firmy mohou vyplatit značnou část svého čistého příjmu ve formě dividend.

Jak vypočítat výnosy z dividend

Investoři a analytici používají konkrétní vzorec pro výpočet dividendového výnosu. Zde je příklad pro ilustraci rozdílu mezi forwardovými dividendami a koncovými dividendami:

Zvažte společnost ABC, jejíž aktuální cena akcií je 50 USD. Předpokládejme, že společnost v minulém roce provedla následující výplaty dividend:

  • Březen: 0,50 $ za akcii
  • Červen: 0,50 $ za akcii
  • Září: 0,50 $ za akcii
  • Prosinec: 1 $ za akcii

Celkově společnost ABC vyplatila $2.50 v dividendách za každou akcii v minulém roce.

Chcete-li vypočítat koncovou výplatu dividendy, vydělte celkovou dividendu cenou akcií a vynásobte výsledek 100: (2,50 USD / 50 USD) * 100 = 5%.

Ne všechny společnosti však používají výše uvedenou techniku ​​k výpočtu dividendového výnosu. Někteří místo toho používají výpočet výplaty dividend.

Na rozdíl od koncové metody odhaduje metoda výplaty budoucích dividend výplaty dividend na následujících 12 měsíců. Vzhledem ke své povaze se nejlépe uplatní v situacích, kdy lze výplaty dividend předpovídat s přiměřenou přesností.

V příkladu společnosti ABC byla poslední platba 1 $ za akcii. Pokud by čtvrtletní výplata společnosti zůstala konstantní, rozdělila by v příštím roce celkové dividendy ve výši 4,00 USD na akcii. To znamená, že forwardový dividendový výnos by se počítal takto: ($ 4 / $ 50) * 100 = 8%.

Význam dividendových výnosů

Chcete-li ukázat důležitost dividendových výnosů, zvažte dvě společnosti, Y a Z. Cena akcií společnosti Y je 20 $ a vyplácí se roční dividendy ve výši 1 $ za každou akcii. Cena akcií společnosti Z je 40 USD a vyplácí také roční dividendu ve výši 1 USD na akcii.

Dividendový výnos pro:

Společnost Y = ($ 1 / $ 20) * 100% = 5%

Společnost Z = ($ 1 / $ 40) * 100 = 2.5%

Vzhledem k výše uvedeným dvěma případům by se investor, který se zajímá o příjem z dividend, pravděpodobně rozhodl pro akcie společnosti Y, protože vyplácí dvojnásobnou procentní částku dividend ve srovnání se společností Z. Pokud cena akcií společnosti Y stoupne na stejnou cenu jako akcie společnosti Z, pak by investoři do společnosti Y dostali na dividendách podstatně více peněz než investoři společnosti Z.

Vysoké dividendové výnosy často činí společnost atraktivnější pro investory. Omezují však růstový potenciál společnosti. Je to proto, že každý dolar, který je vyplacen v dividendách, představuje peníze, které se nepoužívají k reinvestici, růstu a rozšiřování společnosti.

Kdy použít forwardové a koncové dividendové výnosy

Pokud se výplaty dividend uskutečněné v průběhu roku výrazně liší, nejrozumnějším způsobem použití je koncové dividendové výnosy. Naproti tomu, pokud společnost plánuje použít pravidelnou výplatu dividend Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend v příštích 12 měsících, budoucí dividenda výnos je přesnější metrika.

Klíčové jídlo

Forwardové dividendové výnosy představují předpokládanou platbu, která má být vyplacena v daném časovém období v budoucnosti. Používají ji investoři k výpočtu výnosů pro konkrétní akcie nebo portfolio akcií. Pro výpočet budoucího dividendového výnosu analytici vezmou poslední čtvrtletní dividendu a poté ji anualizují, aby odrážely celoroční platbu. Výsledek se poté vydělí cenou akcií.

Výše uvedená metoda výpočtu dividend se liší od přístupu koncové dividendy. Ten zahrnuje výpočet celkových dividend vyplacených v průběhu předchozího roku a poté tuto částku vydělí cenou akcií.

Vzhledem k tomu, že částky dividend se často příliš nemění, je absolutní částka dividendového výnosu ovlivněna hlavně změnami ceny akcií.

Velké, dobře zavedené společnosti mají tendenci vyplácet vyšší dividendy než menší a novější společnosti.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Výnos z kapitálových výnosů Výnos z kapitálových výnosů Výnos zisků z kapitálu (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad
  • Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy je částka dividend vyplácených akcionářům ve vztahu k celkové výši čistého příjmu generovaného společností. Vzorec, příklad
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.
  • Model pro slevu na dividendy s více obdobími Model pro slevu na dividendy s více obdobími Model pro slevu na dividendy s více obdobími je variantou modelu slev na dividendy. Často se používá v situacích, kdy investor očekává nákup

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found