Poplatky za zpracování plateb - přehled, faktory, typy

Poplatky za zpracování plateb jsou náklady, které vlastníkům firem vznikají při zpracování plateb od zákazníků. Výše platebních poplatků účtovaných obchodníkovi závisí na různých faktorech, jako je míra rizika transakce, typ karty (odměna, podnikání, společnost atd.) A cenový model upřednostňovaný konkrétními zpracovateli plateb.

Poplatky za zpracování plateb

Pouze malé procento lidí obvykle nese hotovost za zaplacení zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který se uvádí na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotný předmět, z něhož vyplývá. Velký počet kupujících dává přednost placení kreditními kartami kvůli pohodlnosti přenášení plastových peněz, spíše než skutečné tvrdé hotovosti. Firmám, které přijímají kreditní karty a online platby, se účtuje malý poplatek za transakci, který se označuje jako poplatek za zpracování platby.

Rychlé shrnutí

  • Poplatky za zpracování plateb se týkají poplatků účtovaných obchodníkům za zpracování plateb kreditní kartou a online plateb od zákazníků.
  • Výše poplatků za zpracování plateb závisí na cenovém modelu preferovaném zpracovatelem plateb a také na úrovni rizika transakce.
  • Vysoce rizikové transakce, jako jsou transakce elektronického obchodování a transakce po telefonu, mají vyšší poplatky za zpracování než transakce s nízkým rizikem, jako je fyzické přejetí platebním terminálem.

Faktory, které ovlivňují poplatky za zpracování plateb

Výše poplatků, které obchodníci platí za přijímání plateb kreditní kartou, závisí na různých faktorech. Faktory zahrnují:

1. Výměnný kurz

Směnný kurz označuje částku, kterou vydavatel kreditní karty (například Discover, Visa a Mastercard) účtuje přijímající bance pokaždé, když zákazník zaplatí kreditní kartou Kreditní karta Kreditní karta je jednoduchá, ale neobvyklá karta, která umožňuje vlastník, aby provedl nákup, aniž by vytáhl hotovost. Místo toho pomocí kreditu. Účelem mezibankovního poplatku je pomoci vydávající bance uhradit náklady na manipulaci a riziko schválení prodeje, jakož i jakékoli případné podvodné transakce.

Mezibankovní poplatky stanoví každá síť a liší se v závislosti na emitentovi. Na směnný kurz má vliv také typ karty, úroveň rizika obchodníka a způsob, jakým obchodník přijímá platbu (přejetím prstem, online nebo zadáním do terminálu).

2. Poplatek poskytovatele obchodního účtu

Aby společnost mohla zpracovávat platby kreditní kartou, musí propojit síť kreditních karet s účtem obchodníka. Účet obchodníka umožňuje společnosti přijímat platby kreditní kartou a poskytovatel účtu obchodníka v pravidelných intervalech ukládá platby na bankovní účet obchodníka.

Poskytovatel obchodního účtu účtuje malý poplatek navíc k poplatku za výměnu v závislosti na objemu transakcí a typu podnikání. Kromě transakčního poplatku může účtovat také měsíční poplatek za údržbu a další poplatek za transakce, které zákazníci zpochybňují.

3. Jak je karta zpracována

Výše poplatků za zpracování plateb bude také záviset na tom, jak je karta zpracována. Zákazníci mohou provádět transakce v obchodech přejetím karty, transakcemi po telefonu, online transakcemi atd. A všichni nesou různé úrovně rizika.

Platby provedené přejetím karty u pokladny jsou méně riskantní, a proto jsou účtovány nižší poplatky. Online transakce a transakce po telefonu s sebou nesou vyšší riziko, protože podvodníci mohou ke krádeži použít ukradené nebo ztracené karty, a proto přitahují poplatky za zpracování.

Druhy poplatků zahrnutých do poplatků za zpracování plateb

1. Paušální poplatky

Paušální poplatky jsou platební plány, kdy zpracovatel plateb účtuje poplatek za všechny transakce bez ohledu na typ karty, značku nebo to, zda se jedná o nákup v obchodě nebo fyzicky. Paušální poplatky jsou účtovány jako procento z částky transakce nebo jako procento z nákupu plus další fixní poplatek.

Paušální poplatky upřednostňují nové podniky, které nezpracovávají velké objemy transakcí, což jim umožňuje sjednat poplatek se zpracovatelem plateb. Podnik si je také vědom poplatků, které jim budou účtovány pokaždé, když zpracují platbu.

2. Výměna plus ceny

U strategie výměny plus ceny si zpracovatel plateb účtuje poplatek za výměnu plus pevný poplatek nebo procento za transakci. Například procesor může účtovat 0,5% + 15c za transakci nad mezibankovním poplatkem. Plány Interchange plus jsou srozumitelnější než paušální plány a srozumitelnost bankovního výpisu je obtížnější.

3. odstupňované poplatky

V odstupňovaném cenovém modelu procesor bere různé mezibankovní poplatky a seskupuje je do tří kategorií v závislosti na úrovni rizika spojeného s transakcí. Kategorie zahrnují kvalifikovanou sazbu, střední kvalifikaci a nekvalifikovanou sazbu. Níže jsou popsány různé úrovně:

  • Kvalifikovaná sazba: Aby mohla být transakce zařazena do úrovně kvalifikované sazby, musí splňovat všechny požadavky zpracovatele na zpracování. Například do této kategorie spadají transakce zaslané osobně na fyzickém terminálu se standardní kreditní kartou a přinášejí nejnižší riziko a nejnižší sazby.
  • Míra střední kvalifikace: Transakce, které nesplňují všechny požadavky zpracovatelů plateb, jsou sníženy na střední nebo nekvalifikovanou úroveň. Zadané transakce, jako jsou telefonické a přímé poštovní objednávky, kde kreditní karta není fyzicky k dispozici, čelí vysokému riziku podvodu. Podvod Podvod se týká jakékoli klamavé činnosti prováděné jednotlivcem s cílem získat něco prostředky, které porušují zákon. Jedno klíčové slovo v, a proto podniky platí vyšší sazbu, aby pokryly zvýšené riziko.
  • Nekvalifikovaná sazba: Transakce, které nesplňují podmínky pro kvalifikované a středně kvalifikované úrovně, spadají do kategorie nekvalifikovaných sazeb. Některé z transakcí, které spadají do této kategorie, zahrnují transakce elektronického obchodování, transakce s kartou odměny a transakce s podpisovou kartou. Nejkvalifikovanější vrstva účtuje nejvyšší poplatky.

Nevýhodou stupňovitých plánů je, že samotný platební procesor určuje konkrétní úroveň, do které spadá každý prodej, a proto si podnik nemůže být jistý konkrétními úrovněmi, do kterých spadá každá transakce zákazníka.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Click and Mortar Click and Mortar Click and Mortar je omnichannel obchodní model, který integruje online a offline operace. Zákazníci mohou nakupovat přes internet u prodejce
  • Výdaje Výdaje Výdaje představují platby v hotovosti nebo v hotovosti za nákup zboží nebo služeb. Výdaje se zaznamenávají v jednom časovém okamžiku (čas nákupu) ve srovnání s výdajem, který je alokován nebo časově rozlišen po určitou dobu. Tato příručka prověří různé typy výdajů v účetnictví
  • Online platební společnosti Online platební společnosti Online platební společnosti jsou odpovědné za zpracování platebních metod online nebo prostřednictvím internetu. Online platební systémy umožňují prodejci přijímat platby a kupujícímu odesílat platby přes internet. Mezi příklady online platebních společností patří PayPal, Alipay, WeChat Pay
  • Poplatek za službu Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k zakoupenému produktu nebo službě.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found