Menšinový podíl na hodnotě podniku - průvodce, příklad, vzorec

Pokud společnost vlastní více než 50% (ale méně než 100%) dceřiné společnosti, zaznamená všech 100% jejích výnosů, nákladů a dalších položek výkazu zisku a ztráty, i když nevlastní všech 100%. Když se tedy podíváte na EV / EBITDA společnosti, použije se při oceňování několik EV / EBITDA EV / EBITDA k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich Enterprise Value (EV) na EBITDA násobek relativně k průměru. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na jeho různé součásti a provedeme vás postupem, jak jej vypočítat krok za krokem, k EV je třeba přidat menšinový podíl (hodnota dceřiné společnosti, kterou nevlastní mateřský podnik) Hodnota podniku Hodnota podniku nebo hodnota firmy je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitá při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. , protože EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním a odpisy, amortizace je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady zahrnuje 100% příjmů a výdajů od této dceřiné společnosti.

menšinový podíl v hodnotě podniku na ebitdaHodnota podniku v tabulce Comps

Chcete-li se dozvědět více, spusťte nyní kurzy finančního modelování a oceňování Finance!

Co je hodnota Enterprise?

Hodnota podniku Hodnota podniku, hodnota podniku, nebo celková hodnota firmy, je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. nebo EV je měřítkem hodnoty společnosti. Jako měřítko hodnoty společnosti je lepší než jiná opatření, jako je právě kapitalizace akciového trhu a zahrnuje také tržní hodnotu dluhu a menšinového podílu. Enterprise Value se často označuje jako cena za převzetí, protože v případě převzetí je EV prodejní cenou společnosti.

Vzorec pro hodnotu Enterprise je následující:

Hodnota podniku = tržní hodnota kmenových akcií + tržní hodnota upřednostňovaného vlastního kapitálu + tržní hodnota dluh Aktuální dluh V rozvaze jsou aktuálními dluhy dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. + Menšinový podíl - Hotovost Peněžní ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akcepty .

Co je menšinový podíl (nekontrolní podíl)?

Menšinový podíl nebo nekontrolní podíl (NCI) představuje majetkový podíl ve společnosti menší než 50% (odtud termín menšinanebo nekontrolující). Z účetních důvodů je menšinový podíl klasifikován jako dlouhodobý závazek a vykazuje se v rozvaze společnosti, která ve společnosti vlastní většinový podíl.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte nyní kurzy finančního modelování a oceňování Finance!

Dopad konsolidovaných požadavků na podávání zpráv

Podle amerického účetnictví Aktuální dluh V rozvaze jsou aktuální dluhy dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. pravidla, když společnost vlastní více než 50% jiné společnosti, musí mateřská společnost konsolidovat své účetní knihy.

Pokud společnost XYZ vlastní více než 50% (řekněme 80%) společnosti ABC, pak podle amerických účetních pravidel odrážejí finanční výkazy společnosti XYZ veškerá aktiva a pasiva společnosti ABC a 100% finanční výkonnosti společnosti ABC.

Ať už tedy XYZ vlastní 50,1% nebo 100% společnosti ABC, zobrazí se finanční výkazy společnosti XYZ 100% aktiv a pasiv ABC a 100% tržeb, výnosů, nákladů, zisků / ztrátatd. ABC.

Jelikož však mateřská společnost (XYZ) nevlastní 100% dceřiné společnosti (ABC), ve výkazu zisku a ztráty XYZ bude uvedena výše čistého příjmu, který jde společnosti ABC. Tato částka představuje menšinový podíl a odráží účetní hodnotu (nikoli tržní hodnotu) dceřiné společnosti (ABC), kterou mateřská společnost (XYZ) nevlastní.

Proč je menšinový podíl zahrnut do výpočtu hodnoty podniku?

Hodnota podniku se primárně používá při poměrech ocenění Analýza násobků Analýza násobků zahrnuje oceňování společnosti pomocí násobku. Porovnává násobek společnosti s obdobnou společností. jako EV / Celkový prodej, EV / EBIT a EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) na EBITDA v poměru k průměru. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem jeho výpočtu.

Zvažte výše uvedený příklad, kde XYZ vlastní 80% ABC. Jak bylo uvedeno výše, z důvodu účetních předpisů bude konsolidovaná účetní závěrka XYZ odrážet 100% celkových tržeb, EBIT a EBITDA atd. Dceřiné společnosti ABC, přestože XYZ vlastní pouze 80% ABC.

Aby tyto poměry byly smysluplné, musí být čitatel upraven tak, aby umožňoval srovnání „jablka na jablka“ mezi EV a celkovým prodejem Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost získá z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. , EBIT Průvodce EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. a EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním a odpisy je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady atd. Dělá se to tak, že se k hodnotě podniku přidá hodnota vlastního kapitálu dceřiné společnosti, kterou mateřská společnost nevlastní (menšinový podíl). Výsledkem je, že čitatel i jmenovatel různých poměrů ocenění představují 100% dceřiné společnosti, pokud jde o vlastní kapitál, celkový prodej, EBIT a EBITDA.

Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si:

  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a předchozí transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Typy násobků ocenění Typy násobků ocenění Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu

Alternativa menšinového úroku: místo toho upravte výkaz zisku a ztráty

Dalším způsobem, jak bychom mohli dospět k podobnému výsledku, je, kdybychom zahrnovali pouze tento podíl z celkových tržeb, EBIT a EBITDA do hodnotových poměrů, které mateřská společnost (XYZ) vlastní v ABC.

Pokud si nepřejeme přidat menšinový podíl k hodnotě podniku, zahrnuli bychom do výpočtu různých poměrů ocenění pouze 80% celkového prodeje ABC, EBIT a EBITDA.

Problém této druhé metody spočívá ve skutečnosti, že podle amerických účetních předpisů jsou společnosti povinny poskytnout pouze jeden konsolidovaný finanční výkaz auditovaný účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditovaná účetní závěrka pomáhá osobám s rozhodovací pravomocí a neposkytuje samostatnou účetní závěrku všech jejích dceřiných společností.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte nyní kurzy finančního modelování a oceňování Finance!

Souhrn menšinového podílu na hodnotě podniku

  1. Cílem přidání menšinového podílu na EV je usnadnit srovnání „jablka na jablka“ mezi EV a čísly, jako jsou celkové tržby, EBIT a EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, daněmi, odpisy, amortizací je zisk společnosti před kterýmkoli z tyto čisté odpočty se provádějí. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady.
  2. Hodnota vlastního kapitálu uvedená v konsolidované účetní závěrce bude vždy zobrazovat hodnotu podílu mateřské společnosti v jejích dceřiných společnostech. Pokud tedy mateřská společnost vlastní 80% své dceřiné společnosti a její dceřiná společnost má hodnotu 1 000 $, pak hodnota vlastního kapitálu odráží 80% z 1 000 $ nebo 800 $.
  3. Nastává problém, protože podle účetních předpisů musí mateřská společnost vykazovat 100% všech ostatních údajů týkajících se jejích dceřiných společností, pokud vlastní více než 50% své dceřiné společnosti.
  4. Mateřská společnost tedy nemůže odrážet 80% údajů, jako je celkový prodej, EBIT a EBITDA. To vytváří problém týkající se výpočtu různých poměrů ocenění, jako je EV / celkový prodej, EV / EBIT a EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se při oceňování používá k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty podniku (EV ) na násobek EBITDA ve srovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem jeho výpočtu krok za krokem, protože čitatel odráží pouze 80% dceřiné společnosti, zatímco jmenovatel odráží 100% dceřiné společnosti.
  5. Obvykle není možné ani praktické upravit jmenovatele, protože společnosti nezveřejňují dostatek informací. Proto upravíme čitatel tak, aby odrážel 100% dceřiné společnosti.

Více čtení

Doufáme, že to byl užitečný průvodce menšinovým zájmem o výpočty hodnoty podniku. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Pokud máte zájem o postup ve své kariéře v oblasti podnikových financí, tyto články vám pomohou na vaší cestě:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Metoda konsolidace Metoda konsolidace Metoda konsolidace je druh investičního účetnictví, který se používá ke konsolidaci finančních výkazů většinových vlastnických investic. Tuto metodu lze použít, pouze pokud má investor účinnou kontrolu nad dceřinou společností, která často předpokládá, že investor vlastní alespoň 50,1%
  • Průvodce hodnotou podniku Hodnota podniku Hodnota podniku, neboli hodnota firmy, je celková hodnota firmy rovná její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl, který se používá při oceňování. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found