Utilitarismus - definice, větve a kritika

Utilitarismus je normativní teorie etiky Účetnictví Etika Účetní etika je důležitým tématem, protože jako účetní jsme klíčoví pracovníci, kteří přistupují k finančním informacím jednotlivců a subjektů. Tato moc zahrnuje také potenciál a možnosti zneužití informací nebo manipulace s čísly za účelem zlepšení vnímání společnosti nebo vynucení správy příjmů. uvádí, že etická a morální spravedlnost akce závisí pouze na důsledcích této akce. Akce, která zvyšuje užitečnost každého, je morálně a eticky spravedlivá, zatímco akce, která snižuje užitečnost každého, je morálně a eticky nespravedlivá. Utility je termín používaný klasickými etickými teoretiky a filozofy k popisu štěstí a pohody.

Prospěchářství

Kvantitativní utilitarismus

Kvantitativní utilitářství nebo benthamitský utilitářství je odvětví utilitářství, které vyvinulo dílo Jeremyho Benthama (1747-1832) - anglického filozofa, ekonoma, politologa, právníka a sociálního reformátora. Kvantitativní utilitarismus se zabývá agregační maximalizací užitku (tj. Maximalizací celkového štěstí každého) a k určení správnosti nebo nesprávnosti akcí používá hédonický počet.

Benthamův základní axiom říká: „Je to největší štěstí největšího počtu, které je měřítkem dobrého a špatného.“ Koncept hedonického kalkulu (také známého jako báječný kalkul) byl vyvinut Benthamem v jeho textu z roku 1789 „Úvod do principů morálky a legislativy“.

Podle kvantitativního utilitářství má každá akce pro jednotlivce určité „potěšení“ a určité množství „bolesti“. Hedonický počet agreguje jednotlivé „potěšení“ a „bolesti“ na základě jejich intenzity, trvání, jistoty, důvtipu, plodnosti, čistoty a rozsahu.

Kvalitativní utilitarismus

Kvalitativní utilitářství je odvětví utilitářství, které vzniklo z práce Johna Stuarta Milla (1806-1873) - anglického filozofa, úředníka a politika. Kvalitativní utilitarismus odmítl hedonický počet a kvalitativněji kategorizoval „potěšení“ a „bolesti“.

Mill tvrdil, že určitá „potěšení“ a „bolesti“ mají větší důsledky než jiné, i když neexistuje kvantifikovatelný důkaz jejich zvýšené důležitosti. Tvrdil, že „vyšší potěšení“ mohou rozpoznat pouze ti, kdo je zažili.

Kritiky utilitarismu

1. Lidské štěstí nelze vyčíslit

Toto je jedna z hlavních kritik kvantitativního utilitářství. Lidské vnímání stejné zkušenosti se u jednotlivců velmi liší. Tato skutečnost neumožňuje důsledný kvantifikační proces. Kromě toho jsou všechny etické systémy vyplývající z konzekvencialismu (víra, že akce jsou posuzovány na základě jejich důsledků), omezeny schopností odhadnout budoucí důsledky současných akcí.

2. Souhrnná měřítka štěstí ignorují distribuční aspekty

Zvažte tři akce: X, Y a Z. Účinek každé z akcí na pět jedinců je uveden níže:

Souhrnná měřítka štěstí

Utilitarismus by upřednostňoval akci Z před akcemi X a Y. Kromě toho by akce X a Y byly považovány za rovnocenné, protože přinášejí stejnou úroveň souhrnného štěstí.

3. Motivy akcí jsou ignorovány

Zvažte dva jednotlivce, A a B, kteří darovali 100 $ a 1 000 $ charitě. Předpokládejme, že jedinec A daroval peníze, protože chtěl pomoci charitativní organizaci, a jedinec B daroval dar, aby mohl zlepšit své vlastní postavení ve společnosti. Utilitarismus by považoval darování jednotlivce B za nadřazené darování jednotlivce A, a to navzdory skutečnosti, že byl poskytnut s postranním a méně ušlechtilým motivem.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Etika v podnikání Etika v podnikání Abychom to zjednodušili, jsou etikou podnikání morální principy, které fungují jako vodítko pro způsob, jakým se podnik řídí a jaké transakce provádí. v
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.
  • Politická ekonomie Politická ekonomie Politická ekonomie je sociální věda, která studuje výrobu, obchod a jejich vztah k zákonům a vládě. Jedná se o studium toho, jak ekonomické teorie ovlivňují různé sociálně-ekonomické systémy, jako je socialismus a komunismus, spolu s tvorbou a prováděním veřejné politiky.
  • Socialismus vs. kapitalismus Socialismus vs. kapitalismus V ekonomice představují socialismus vs. kapitalismus protichůdné myšlenkové směry a jejich ústřední argumenty se dotýkají role vlády v ekonomice a ekonomické rovnosti mezi občany

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found