Změna nákladů - přehled, strategie a příklad

Náklady na změnu jsou náklady, které spotřebiteli vzniknou při změně značek, produktů, služeb nebo dodavatelů. Náklady na přepínání jsou také známé jako spínací bariéra.

Spínací náklady

Pochopení nákladů na změnu

Náklady na přepínání se běžně označují jako finanční náklady Transakční náklady Transakční náklady jsou náklady, které se nehromadí s žádným účastníkem transakce. Jsou to utopené náklady vyplývající z ekonomického obchodu na trhu. V ekonomii je teorie transakčních nákladů založena na předpokladu, že lidé jsou ovlivňováni konkurenčním vlastním zájmem. vzniknou spotřebiteli při změně značky, produktu, služby nebo dodavatele. Je však důležité si uvědomit, že tyto náklady zahrnují i ​​nefinanční náklady. Mezi další náklady patří náklady na psychologii, čas a úsilí.

Zvažte například osobu, která aktuálně platí 50 $ měsíčně za účet za telefon. Jednotlivec si všimne, že jiný poskytovatel služeb poskytuje stejný telefonní tarif za měsíční cenu 45 USD.

Ve výše uvedeném příkladu jednotlivec ušetří 5 $, pokud přepne telefonní plány. Je však třeba vzít v úvahu řadu nákladů, například:

  • Časnáklady: Zda je nutné značnou dobu věnovat přepínání telefonních plánů (tj. Jízdy do obchodu nebo čekání na dostupného zástupce obchodu)
  • Psychologické náklady: Zda by nový telefonní plán byl lepší než stávající telefonní plán (tj. Zda nový telefonní plán nabízí lepší pokrytí signálem celého města)
  • Náklady založené na úsilí: Zda musí jednotlivec vynaložit značné úsilí na změnu telefonních plánů (tj. Zda je třeba dokončit spoustu papírování)

Vysoké a nízké náklady

Náklady na změnu mohou být „vysoké“ nebo „nízké“. Čím vyšší jsou náklady na změnu, tím menší je pravděpodobnost, že jednotlivec bude ochotný změnit značku, produkty, služby nebo dodavatele. Pro spotřebitele platí, že čím vyšší cena, tím menší hodnota, kterou spotřebitel získá z přechodu na jinou značku, produkt, službu nebo dodavatele. jeho kupci. Síla dodavatele souvisí se schopností dodavatelů zvyšovat ceny, snižovat kvalitu nebo omezovat počet produktů, které budou prodávat. .

Strategie využívané společnostmi

Podívejme se nyní, jak společnosti formulují strategie pro zvýšení nákladů na změnu spotřebitele, aby odradily zákazníky od změny značek, produktů, služeb nebo dodavatelů. Pokud je společnost schopna přimět spotřebitele k vyšším nákladům, považuje se to za konkurenční výhodu Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout pro společnost.

Vzpomeňte si na výše uvedený příklad týkající se individuálního přechodu na levnější telefonní tarif. Pokud jednotlivec potřebuje vynaložit značné úsilí a čas na přechod na levnější telefonní plán, nemusí se rozhodnout přepnout telefonní plány, aby ušetřil 5 $.

Existuje řada strategií, které společnosti používají ke zvýšení nákladů na změnu dodavatele. Například:

  1. Účtování vysokého storno poplatku za zrušení služby
  2. Začlenění zdlouhavého nebo složitého procesu zrušení pro zrušení služby
  3. Vyžadování významného papírování pro zrušení služby

Je však důležité si uvědomit, že ačkoli společnosti mohou vytvářet vysoké náklady na změnu dodavatele, konkurenti mohou spotřebitelům pomoci zmírnit tyto vysoké náklady tím, že ponesou část těchto nákladů. Například společnost může za své služby uložit vysoký storno poplatek, ale konkurent může nabídnout spotřebiteli storno poplatek, pokud souhlasí s přechodem.

Praktický příklad: Klávesnice QWERTY

Pozoruhodným příkladem produktu s vysokými náklady na přepínání je rozložení klávesnice QWERTY. Podle studií nemusí být rozložení klávesnice QWERTY nejefektivnější klávesnicí (z hlediska rychlosti psaní) ve srovnání s rozložením klávesnice DVORAK.

Rozložení klávesnice DVORAK není u spotřebitelů oblíbené, a to z důvodu vysokých nákladů na přepínání souvisejících (s ohledem na čas a úsilí potřebné k osvojení nového rozložení klávesnice) s přechodem z klávesnice QWERTY na klávesnici DVORAK.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Vyjednávací síla dodavatelů Vyjednávací síla dodavatelů Vyjednávací síla dodavatelů, jedna ze sil v rámci analýzy odvětví Porter's Five Forces, je zrcadlovým obrazem vyjednávací síly
  • Brand Equity Brand Equity V marketingu se značka značky vztahuje k hodnotě značky a je určena vnímáním značky spotřebitelem. Vlastní kapitál značky může být pozitivní nebo
  • Produkty a služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z
  • Typy zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found