Míra prodeje - definice, způsob výpočtu, příklad

Míra prodeje měří množství zásob, které se prodají v daném období, ve srovnání s množstvím zásob přijatých ve stejném období. Přesně řečeno, míra prodeje odhaduje, jak rychle může společnost prodat svůj inventář a převést jej na výnosy. Je to v zásadě jeden z nejdůležitějších klíčových ukazatelů výkonu (KPI). Klíčové ukazatele výkonu (KPI). Klíčové ukazatele výkonu (KPI) jsou metriky používané k pravidelnému sledování a hodnocení výkonnosti organizace směrem k dosažení konkrétních cílů. Používají se také k měření celkového výkonu společnosti v řízení zásob. Nejpozoruhodnější je, že se běžně používá v maloobchodě.

Míra prodeje

Míra prodeje a správa zásob

Správné řízení zásob je vždy náročné. Pokud má společnost velké zásoby, může čelit problémům s prodejem veškerého inventáře. Na druhou stranu, pokud společnosti chybí dostatek zásob, nemusí být schopna vyrovnat se s poptávkou svých zákazníků. Společnost tedy musí udržovat správnou rovnováhu mezi svými zásobami Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, který se skládá ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. a tržní trendy s cílem uspokojit poptávku svých zákazníků a minimalizovat náklady na zásoby a skladování. Míra prodeje je užitečná metrika, která odhaluje, jak rychle společnost v určitém období předává své zásoby. Může vést společnost při provádění veškerých nezbytných úprav její strategie zásob.

Obecně si každá společnost klade za cíl maximalizovat míru prodeje. Vysoká sazba je známkou toho, že podnik prodá většinu svého inventáře přijatého v určitém období. Proto nemusí utrácet spoustu peněz za skladování přebytečného inventáře.

Upozorňujeme, že míra prodeje může naznačovat problémy s přesunem zásob, ale neodhaluje příčiny problémů. Kromě toho si všimněte, že maloobchod je silně ovlivněn sezónními trendy. Pokles míry prodeje společnosti tedy může být způsoben sezónním trendem.

Jak vypočítat míru prodeje?

Míra prodeje se vypočítá podle následujícího vzorce:

Míra prodeje - vzorec

Obecně se metrika počítá na měsíční bázi.

Praktický příklad

XYZ Store je místní obchod s potravinami. Jeho vlastník chce posoudit míru prodeje v obchodě, aby zlepšil správu zásob. Minulý měsíc obchod obdržel od svých dodavatelů 200 jednotek produktů. Zároveň prodejna prodala 140 jednotek svých produktů za měsíc. Sazbu lze vypočítat následujícím způsobem:

Míra prodeje - příklad

Míra prodeje 70% je solidní výsledek. Pokud však chce majitel obchodu v budoucnu toto číslo zvýšit, má dvě možnosti. První možnost zahrnuje zrychlení prodeje. Například obchod může zahájit některé propagační akce na prodej více jednotek v příštím měsíci. Alternativně může obchod objednat méně od svých dodavatelů, což také povede k vyššímu procentu prodeje.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ratio Inventory Turnover Ratio Inventory Turnover Ratio Poměr obratu zásob, známý také jako poměr obratu zásob, je poměr efektivity, který měří, jak efektivně je inventář řízen. Vzorec ukazatele obratu zásob se rovná nákladům na prodané zboží děleno celkovým nebo průměrným inventářem, aby se ukázalo, kolikrát se inventář „obrátil“ nebo prodal během určitého období.
  • LIFO vs. FIFO LIFO vs. FIFO Uprostřed probíhající debaty o účetnictví LIFO vs. FIFO není vždy snadné rozhodnout, kterou metodu použít. LIFO a FIFO jsou dvě nejběžnější techniky používané při oceňování nákladů na prodané zboží a zásob.
  • Provozní cyklus Provozní cyklus Provozní cyklus (OC) označuje dny potřebné k tomu, aby společnost získala zásoby, prodala zásoby a sbírala hotovost z prodeje zásob. Tento cyklus hraje hlavní roli při určování efektivity podnikání.
  • Systém Perpetual Inventory Systém Perpetual Inventory Systém Perpetual Inventory zahrnuje sledování inventáře po každém nebo téměř každém větším nákupu. V systémech stálého inventáře se náklady na prodané zboží (COGS) aktualizují v účetních záznamech, aby se zajistilo, že účetní knihy přesně odrážejí počet zboží ve skladu nebo ve skladu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found