Stupeň celkové páky - definice, součásti, způsob výpočtu

Stupeň celkového pákového efektu je poměr, který srovnává míru změny, kterou společnost zaznamenává v zisku na akcii (EPS) Earnings Per Share (EPS) Earnings per Share (EPS) je klíčová metrika používaná k určení podílu společného akcionáře na společnosti zisk. EPS měří zisk každé společné akcie podle míry změny, kterou zaznamenává v tržbách z prodeje.

Stupeň celkového pákového efektu lze také označit jako „stupeň kombinovaného pákového efektu“, protože bere v úvahu dopady provozního i finančního pákového efektu Finanční páka Finanční páka označuje množství vypůjčených peněz použitých na nákup aktiva s očekáváním, že příjem z nového aktiva přesáhne náklady na vypůjčení. .

Stupeň celkové páky

Složky stupně celkové páky

Dvě páky, které tento stupeň celkové finanční páky tvoří, jsou následující:

  1. Provozní páka - Tato část fixních nákladů společnosti odhaluje, jak efektivně se výnosy z prodeje převádějí na provozní výnosy Provozní výnosy Provozní výnosy, označované také jako provozní zisk nebo Zisk před úroky a daněmi (EBIT), představují částku výnosu po odečtení provozního přímého a nepřímé náklady. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují. Podnik s vysokou úrovní provozního pákového efektu může významně zvýšit svůj zisk pouze s relativně malým nárůstem výnosů, protože efektivně využil své provozní náklady tak, aby maximalizoval zisk.
  2. Finanční vliv - Finanční páka je metrika používaná k hodnocení toho, do jaké míry společnost používá dluh ke zvýšení svých aktiv a čistého zisku. Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. . Zkoumání finanční páky společnosti ukazuje dopad na zisk na akcii změn EBIT, které vyplývají z převzetí dalšího dluhu.

Výpočet stupně celkové páky

Stupeň celkové páky lze vysvětlit nebo vypočítat jednoduše jako:

Stupeň celkové finanční páky Stupeň provozní páky x Stupeň finanční páky =

Míra provozní páky odpovídá:

Příspěvková marže (celkové tržby - variabilní náklady) / zisk před úroky a daněmi (EBIT)

Stupeň finanční páky odpovídá:

Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) / EBIT - úrokové náklady

Příklad stupně celkové páky

Podívejme se na příklad s mírou celkové páky v praxi. Předpokládejme, že současný EPS společnosti ABC je 3 $ a snaží se určit, jaký bude její nový EPS v případě, že dojde k 10% nárůstu tržeb Tržby tržeb Tržby tržeb jsou příjmy společnosti z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. .

V našem příkladu předpokládejme také následující pro společnost ABC:

  • Marže příspěvku je 15 milionů $
  • Fixní náklady jsou 3 miliony dolarů
  • Úrokové náklady jsou 1,5 milionu USD

Prvním krokem při určování nového EPS společnosti ABC je výpočet procenta odezvy, které současný EPS zaznamená při 1% změně tržeb z prodeje, což se rovněž rovná míře provozního pákového efektu. Výpočet by měl vypadat asi takto:

$ 15 m / $ 15 m - $ 3 m (1,25) x $ 15 m - $ 3 m / $ 15 m - $ 3 m - $ 1,5 m (1,14) =

1,25 x 1,14 = 1,43%

Míra celkové páky pro společnost ABC je 1,43%. Toto číslo pak může být použito k tomu, aby pomohlo společnosti určit, jaký bude její nový EPS, pokud uvidí 10% nárůst tržeb. Výpočet nového EPS by měl vypadat takto:

3 USD (aktuální EPS) x (1 + 1,43 x 10%) = 3,49 USD

Závěrečné slovo

Stanovení stupně celkového pákového efektu společnosti je důležité, protože pomáhá společnosti stanovit typ nebo procento změny, které může očekávat ve svém EPS v souvislosti se zvýšením tržeb.

Porozumění změnám nebo růstu zisku na akcii je pro každou společnost důležité, protože pomáhá vedení společnosti vyhodnotit výkon společnosti a protože ukazuje příjem, který společnost svým akcionářům vydělává. Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která drží zásoby v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. .

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Ratio Ratio Coverage Ratio Poměr krytí se používá k měření schopnosti společnosti platit své finanční závazky. Vyšší poměr znamená větší schopnost plnit závazky
  • EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) na násobek EBITDA ve srovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem jeho výpočtu krok za krokem
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Typy násobků ocenění Druhy ocenění násobků Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found