Analýza odchylek příjmů - Zjistěte, jak analyzovat odchylky příjmů

Analýza odchylek výnosů se používá k měření rozdílů mezi skutečnými a očekávanými tržbami, na základě objemu prodeje Dny prodeje v inventáři (DSI) Dny prodeje v inventáři (DSI), někdy známé jako dny inventáře nebo dny v inventáři, jsou měřením průměru počet dní nebo čas, metriky, metriky prodejního mixu a marže příspěvku Marže příspěvku marže je výnos z prodeje firmy snížený o jeho variabilní náklady. Výsledné rozpětí příspěvku lze použít k pokrytí jeho fixních nákladů (například nájemného) a jakmile jsou tyto kryty, jakýkoli přebytek se považuje za výdělek. výpočty. Informace získané z Revenue Variance Analysis jsou pro organizace důležité, protože umožňují managementu určit skutečnou prodejní výkonnost ve vztahu k předpokládané nebo vnímané výkonnosti společnosti pro konkrétní produkty. Pomáhá podnikům zjistit, které produkty si na trhu vedou lépe. Celkově analýza odchylek pomáhá managementu činit lepší strategická a obchodní rozhodnutí na úrovni k maximalizaci ziskovosti.

Naučte se provádět analýzu odchylek výnosů v našem kurzu online předpovědi.

Čtyři typy odchylek výnosů

Podobně jako u analýzy rozptylu, můžeme použít stejný přístup založený na sloupcích k výpočtu čtyř různých typů rozptylu výnosů.

Analýza odchylek výnosů

A konečně, odchylka prodejního objemu (SVV) = odchylka prodejního mixu + odchylka prodejního množství.

Tyto odchylky jsou shrnuty v následující tabulce:

Flexibilní varianta rozpočtu (FBV)Varianta prodejního mixu (SMV)Varianta prodejního množství (SQV)
Rozdíl mezi skutečnou marží příspěvku a standardním příspěvkem při udržení konstantní skladby prodeje a objemu prodejeRozdíl mezi skutečným produktovým mixem a standardním produktovým mixem s konstantní objemem prodeje a příspěvkovou maržíRozdíl mezi skutečným objemem prodeje a standardním (odhadovaným) objemem prodeje se stálým mixem prodeje a příspěvkovou marží

Příklad

Data od společnosti XYZ se stejným skutečným CM a rozpočtovaným CM.

Standardní lístekLuxusní lístek
Marže příspěvku$20$5
Rozpočtové vstupenky prodány4,0006,000
Skutečná prodaná sedadla3,3007,700

K určení příslušných odchylek používáme sloupcovou metodu zobrazenou výše.

Nejprve uspořádejte tabulku, která obsahuje všechny relevantní informace týkající se těchto dvou produktů.

RozpočetAktuální
HlasitostMix prodeje (%)CMHlasitostMix prodeje (%)CM
Standard4,00040%$203,30030%$20
Luxus6,00060%$57,70070%$5
Celkový10,000100%11,000100%

Standardní vstupenka:

Analýza odchylek výnosů

SVV = 22 000 U + 8 000 F = 14 000 U

Luxusní lístek:

Analýza odchylek výnosů

SVV = 5 500 F + 3 000 F = 8 500 F

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Analýza

Z výše uvedeného příkladu může vedení vyvodit několik závěrů:

  • U standardní letenky je skutečná prodejní kombinace nižší, než se původně plánovalo, což vede k nepříznivé odchylce prodejní směsi.
  • U standardní letenky je skutečný objem prodeje vyšší, než se původně odhadovalo, což vede k příznivé odchylce množství prodeje.
  • Rozptyl objemu prodeje je tedy celkově nepříznivý, protože rozptyl prodejní směsi je významný.
  • U luxusní letenky je skutečná prodejní kombinace vyšší, než se původně plánovalo, což vede k příznivému rozptylu prodejní směsi.
  • U luxusní letenky je skutečný objem prodeje vyšší, než se odhaduje, což vede k příznivé odchylce množství prodeje
  • Rozptyl objemu prodeje je tedy celkově příznivý a luxusní jízdenka se ukazuje jako lepší z hlediska prodeje, i když je příspěvková marže nižší.
  • U obou tiketů je flexibilní rozptyl rozpočtu 0, protože skutečný a rozpočtovaný CM jsou stejné.

Tržní podíl a odchylky velikosti trhu

Stejně jako výše uvedená varianční analýza mohou společnosti také posunout svou analýzu o krok dále k určení odchylek podílu na trhu a velikosti trhu. Rozptyl podílu na trhu je rozdíl mezi skutečným podílem na trhu a odhadovaným / standardním podílem na trhu při stejném objemu prodeje. Na druhou stranu je variabilita velikosti trhu rozdílem mezi skutečnými tržbami v odvětví a odhadovanými tržbami v průmyslu při stálém procentním podílu na trhu. Když se sečtou odchylky podílu na trhu a velikosti trhu, budou se rovnat celkové odchylce prodejního množství všech produktů prodaných společností.

Naučte se provádět analýzu odchylek výnosů v našem online kurzu rozpočtování.

Důležitost analýzy odchylek

Analýza odchylek jako celek je pro společnosti nezbytná, protože poskytuje informace o řízení, které nemusí být nutně zřejmé. Skutečným prozkoumáním všech jednotlivých nákladů, informací o prodeji a údajů o marži příspěvku mohou společnosti lépe měřit účinnost výrobních metod a výkon konkrétních produktů ve srovnání s ostatními. Například, i když určitý produkt může poskytovat větší marži příspěvku, což vede k vyšší ziskovosti, ve skutečnosti může mít horší výkon než produkt s nízkým příspěvkem. I když v krátkodobém horizontu může být produkt s vyšším CM atraktivnější, společnosti by měly zvážit, na které produkty by měly zaměřit své úsilí, pokud mají v úmyslu zachovat dlouhou životnost na dnešním vysoce konkurenčním trhu.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce analýzou odchylek výnosů. Chcete-li se dozvědět další aspekty finanční analýzy, podívejte se na následující bezplatné finanční zdroje:

  • Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost.
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Princip uznání výnosů Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found