Průměrná roční míra růstu - přehled, vzorec a omezení

Průměrná roční míra růstu (AAGR) je průměrné roční zhodnocení hodnoty investičního aktiva, portfolia nebo peněžního toku. Určuje se numerickým průměrem specifikovaných nebo vypočítaných meziročních temp růstu.

Průměrná roční míra růstu

Průměrná roční míra růstu se používá v mnoha oblastech - například v ekonomii, ve které AAGR poskytuje jasné pochopení posunů v ekonomické výkonnosti (např. Vzorec HDP skutečného HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu V tomto průvodci rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota v konečné měně všech konečných ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období (tempo růstu).

AAGR se obvykle uvádí v procentech.

souhrn

  • Průměrná roční míra růstu (AAGR) je průměrné zvýšení nebo snížení hodnoty investičního aktiva, portfolia nebo peněžního toku za určité časové období.
  • AAGR se stanoví na základě numerického průměru specifikovaných meziročních temp růstu.
  • AAGR lze odhadnout pro jakoukoli investici; neposkytne však žádný údaj o potenciálním riziku investice, jak je určeno jejími cenovými výkyvy.

Využití průměrné roční míry růstu (AAGR)

AAGR je užitečná při hodnocení dlouhodobých trendů. Je relevantní pro téměř jakoukoli formu finanční metrické analýzy, jako je míra růstu příjmů Příjmy vs Příjmy vs. Příjmy Příjmy, výnosy a výdělky jsou pravděpodobně tři nejpoužívanější pojmy v účetnictví a financích. Všechny výrazy označují měřítka společnosti, tržby, peněžní toky, výdaje atd., Aby poskytly investorům informace o směru, kterým se společnost ubírá. AAGR průměrně zobrazuje, jaké byly roční výnosy.

AAGR vzorec

Průměrná roční míra růstu = [(míra růstu)y + (Tempo růstu)y + 1 +… (Tempo růstu)y + n] / N

Kde:

  • Tempo růstu (y) - Tempo růstu v roce 1
  • Tempo růstu (y + 1) - Tempo růstu v příštím roce
  • Tempo růstu (y + n) - Tempo růstu v roce „n“
  • N - Celkový počet období

Jak se počítá AAGR

AAGR je měřítkem pro výpočet průměrné návratnosti investic za několik let. V zásadě se jedná o základní průměrné míry růstu návratnosti pro posloupnost období (let).

Pro výpočet průměru je třeba vypočítat rychlost růstu pro každé jednotlivé časové období v řadě. Lze to provést pomocí níže uvedeného základního vzorce:

Procento míry růstu = ((EV / BV) - 1) x 100%

Kde:

  • EV je koncová hodnota
  • BV je počáteční hodnota

Jakmile se vypočítají procenta tempa růstu pro každé časové období, sečtou se a vydělí celkovým počtem časových období, čímž se získá AAGR.

Jedním bodem, který je vždy třeba vzít v úvahu, je, že použitá období by měla mít stejnou délku při výpočtu rychlostí růstu. Tato časová období mohou být meziročně, meziměsíčně, čtvrtletně atd., V závislosti na konkrétních potřebách dané osoby nebo firmy počítajících tempo růstu.

Podrobný příklad

Vzhledem k následujícím ročním výnosům společnosti ABC:

Rok 1: 250 000 $

Rok 2: 356 000 $

Rok 3: 390 000 $

Rok 4: 395 000 USD

Rok 5: 400 000 $

Rok 6: 358 000 $

Rok 7: 320 000 $

Pomocí výše uvedeného vzorce rychlosti růstu lze rychlosti růstu od 1. do 7. roku vypočítat jako:

Y1: 0, protože neexistuje žádné předchozí časové období

Y2: [(356 000/250 000) -1] x 100% = 42,4%

Y3: [(390 000/356 000) -1] x 100% = 9,7%

Y4: [(395 000/390 000) -1] x 100% = 101,3%

Y5: [(400 000/395 000) -1] x 100% = 101,3%

Y6: [(358 000/400 000) -1] x 100% = -10,5%

Y7: [(320 000/358 000) -1] x 100% = -10,6%

AAGR se počítá jako:

Součet růstových sazeb = [42,4% + 9,7% + 101,3% + 101,3% + (-10,5%) + (-10,6%)]

= 233.6%

AAGR = 233,6% / 7

= 33.4%

Průměrná roční míra růstu společnosti ABC je 33.4%.

Omezení průměrné roční míry růstu (AAGR) ve finanční analýze

Vezměme si portfolio, které roste o 25% v prvním roce a 12% v následujícím roce. Průměrná roční míra růstu (AAGR) by byla vypočtena jako 18,5%. Kolísání návratnosti portfolia mezi začátkem prvního roku a koncem roku nebere v úvahu výpočet průměrné roční míry růstu.

Může to vést k určitým chybám v odhadu. Vzhledem k tomu, že AAGR je průměr ročních výnosů, metrika neposkytuje odhad celkového rizika spojeného s investicí, jak je odhadnuto nestabilitou její ceny. V zásadě lze AAGR odhadnout pro jakoukoli investici; neposkytne však žádný náznak možného rizika investice.

Kromě toho AAGR nevyhovuje účinkům složení, protože se jedná o lineární metriku. Analýza může ukázat, že investice vzrostla v průměru o n procent ročně, přičemž chybí fluktuace, ke kterým mohlo dojít během řady časových období.

Ideální pro ukazování trendů, AAGR může být klamný také pro investory, protože neodráží adekvátně měnící se finanční trendy. Růst investice může být také nadhodnocen.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Správa majetku Správa majetku Správa majetku je proces vývoje, provozu, údržby a prodeje aktiv nákladově efektivním způsobem. Tento termín, který se nejčastěji používá ve financích, se používá ve vztahu k jednotlivcům nebo firmám, které spravují aktiva jménem jednotlivců nebo jiných subjektů.
  • Cenové zhodnocení Cenové zhodnocení ceny nemovitostí se vztahuje k nárůstu hodnoty nemovitosti po určitou dobu. Jedním z cílů investování do reálného
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Investiční portfolio Investiční portfolio Investiční portfolio je soubor finančních aktiv vlastněných investorem, který může zahrnovat dluhopisy, akcie, měny, hotovost a peněžní ekvivalenty a komodity. Dále se odkazuje na skupinu investic, které investor používá k dosažení zisku a zároveň se stará o zachování kapitálu nebo aktiv.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found