Časově rozlišený úrok - přehled a příklady v účetnictví a dluhopisech

Nashromážděný úrok se týká části úroku, ke které došlo, ale splátka dosud nebyla provedena ani přijata dlužníkem ani věřitelem. Z hlediska účetnictví a dluhopisu má různé významy.

Naběhlý úrok

souhrn

  • Jako rys účetnictví na akruální bázi je naběhlým úrokem částka úroku, který vznikl v účetním období, zatímco hotovostní platba v tomto období ještě nebyla provedena.
  • Opravná položka k naběhlému úroku se skládá z úrokového výnosu a účtu pohledávky ze strany věřitele nebo z úrokového nákladu a splatného účtu ze strany dlužníka.
  • Nahromaděný úrok z dluhopisů se týká úroku, který vznikl, ale nebyl zaplacen od posledního výplatního dne úroku z dluhopisu.

Akruální úrok v účetnictví

Z účetního hlediska je naběhlý úrok částkou úroku z finančního závazku, který vznikl v účetním období. Vykazované období Vykazované období, známé také jako účetní období, je diskrétní a jednotné časové období, po které finanční výkonnost a finanční situace, zatímco hotovostní platba v uvedeném období ještě nebyla provedena.

Jedná se o funkci účetnictví na akruální bázi, které vyžaduje zaúčtování výnosů a výdajů v účetním období, kdy nastanou, bez ohledu na to, kdy jsou prováděny platby v hotovosti. Metoda účtování na základě časového rozlišení může odhalit finanční zdraví společnosti přesněji než metoda založená na hotovosti.

Výše naběhlého úroku je na konci každého měsíce zaúčtována jako položky časového rozlišení od dlužníků i věřitelů. Položka se skládá z úrokového výnosu Úrokový výnos Úrokový výnos je částka zaplacená účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka mohla použít své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu. účet výdajů z výkazu zisku a ztráty a účet pohledávek nebo závazků z rozvahy. Jelikož výplata naběhlého úroku je obvykle provedena do jednoho roku, je klasifikován jako krátkodobé aktivum nebo krátkodobý závazek.

Položka dlužníka zahrnuje debet na účtu úrokových výdajů a kredit na účtu naběhlého úroku. Položka věřitele zahrnuje debet v naběhlé úrokové pohledávce a kredit v úrokovém výnosu.

Akruální úrok v účetnictví - příklad

Například 21. března si společnost půjčí od banky 100 000 $ s roční úrokovou sazbou 6% a její první splátka úroku je splatná do 30 dnů 20. dubna. Roční úrok je 6 000 $ (100 000 $ * 4%) a měsíční platba je 500 $ (6 000 $ / 12).

Za předpokladu, že účetní období končí 31. března jak pro věřitele, tak pro dlužníka, úroková platba vzniklá v období března pokrývá deset dní. Proto narostlý úrok za účetní období bude 166,67 USD (500 USD * 10/30). Níže jsou uvedeny položky společnosti a úpravy banky:

Zápis do deníku - dlužník

Zápis do deníku - věřitel

Nahromaděný úrok z dluhopisů

Z pohledu dluhopisu se naběhlý úrok vztahuje na část úroku, která byla vynaložena, ale nebyla zaplacena od posledního výplatního dne úroku z dluhopisu. S dluhopisy lze obchodovat na trhu každý den, přičemž jejich úroky jsou obvykle vypláceny ročně nebo pololetně.

Nabitý úrok nastane, když s dluhopisem není obchodováno v den výplaty kupónu. Jedná se o část úroku, které se kupující dluhopisů vzdá od posledního data výplaty kupónu do data nákupu dluhopisu. Výši naběhlého úroku lze vypočítat podle následujícího vzorce:

Získaný úrok - vzorec

Kde:

  • AI = Nashromážděný úrok
  • t = Dny od poslední platby do dne vypořádání
  • T = Dny v období výplaty kupónu
  • PMT = Kupónová platba každého období

Existují dva typické způsoby, jak spočítat počet dní v platebním období kupónu (T) a dny od posledního kupónového období (t).

Jedním z nich je konvence skutečný / skutečný, počítající skutečný počet dní, který se obvykle používá pro dluhopisy a směnky americké státní pokladny. Druhou je konvence 30/360, která předpokládá 30 dní za měsíc a 360 dní za rok, což se obvykle používá pro podnikové dluhopisy.

Výši nashromážděného úroku by měl vydělat prodejce dluhopisů. Kótovaná cena na trhu dluhopisů, známá jako čistá cena nebo paušální cena, nezahrnuje žádný akumulovaný úrok. Když se s dluhopisem obchoduje mezi dvěma daty výplaty kupónu, jeho plná cena (také známá jako špinavá cena), což je současná hodnota jeho budoucích peněžních toků, je součtem dvou částí: naběhlého úroku a paušální ceny.

Získaný úrok z dluhopisů - příklad

Například státní dluhopis s nominální hodnotou 1 000 $ má kuponovou sazbu ve výši 6% vyplácenou pololetně. Dluhopis je splatný za dva roky a tržní úroková sazba je 4%. Poslední platba kupónem byla provedena 31. března a další platba bude 30. září, což znamená období 183 dní.

Platba kupónu pro každé období je 30 $ ([6% / 2] * 1 000 $). Pokud obchodník kupuje dluhopis 31. května, naběhlý úrok bude 10 $ (30 $ * [61/183]) podle konvence skutečného / skutečného počtu dní.

Plnou cenou bude současná hodnota budoucích peněžních toků vypočítaná níže:

Současná hodnota budoucích peněžních toků - ukázkový výpočet

Paušální cenu lze vypočítat odečtením naběhlé úrokové části od plné ceny, což dává výsledek 1028,08 USD.

Nahromaděný úrok z dluhopisů

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Účetní transakce Účetní transakce Účetní transakce se vztahují na jakoukoli obchodní činnost, která má přímý dopad na finanční stav a finanční výkazy podniku. Je bezpodmínečně nutné pamatovat na to, že každá transakce by měla ukazovat rovnováhu mezi aktivy a pasivy, nebo debet a kredit.
  • Kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu.
  • Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic,
  • Příručka k účtům T Příručka k účtům T Účty se používají v účetnictví ke sledování debetů a kreditů a přípravě finančních výkazů. Jedná se o vizuální reprezentaci jednotlivých účtů, která vypadá jako „T“, takže je možné snadno sledovat a vizuálně znázornit všechny sčítání a odčítání (debety a kredity) k účtu. Tato příručka k účtům T vám poskytne příklady, jak fungují a jak je používat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found