IFRS vs. US GAAP - Definice pojmů a klíčové rozdíly

IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS) Standardy IFRS Standardy IFRS jsou Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a další účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě, což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.

Na druhou stranu Rada pro finanční účetní standardy vytváří Obecně přijímané účetní zásady (GAAP), které mají veřejným společnostem ve Spojených státech poskytnout vodítko při sestavování jejich ročních účetních závěrek. Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz o peněžních tocích. Tyto tři základní výroky jsou složitě.

IFRS vs. US GAAP

Definice pojmů

1. IFRS

IFRS je soubor standardů vyvinutých Radou pro mezinárodní účetní standardy (IASB). IFRS upravují, jak společnosti po celém světě připravují své účetní závěrky. Na rozdíl od GAAP IFRS nestanoví přesně, jak by měla být účetní závěrka sestavena, ale poskytuje pouze pokyny, které harmonizují standardy a sjednotí účetní proces po celém světě.

Jednotliví i firemní investoři mohou analyzovat finanční výkazy společnosti a činit informované rozhodnutí, zda do společnosti investovat či nikoli. IFRS se používají v Evropské unii, Jižní Americe a v některých částech Asie a Afriky.

2. GAAP

GAAP je soubor zásad, které musí společnosti ve Spojených státech dodržovat při přípravě své roční účetní závěrky. Opatření zaujímají autoritativní přístup k účetnímu procesu, takže ve finančních výkazech předkládaných veřejnými společnostmi Americké komisi pro cenné papíry (SEC) pro cenné papíry (SEC) bude existovat minimální nebo žádný nesoulad „SEC“ je nezávislá agentura federální vlády USA, která odpovídá za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a za navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí. To umožňuje investorům provést křížové srovnání finančních výkazů různých veřejně obchodovaných společností za účelem poučení o investicích.

Klíčové rozdíly mezi IFRS a US GAAP

Následují některé ze způsobů, kterými se IFRS a GAAP liší:

1. Zpracování inventáře

Jedním z klíčových rozdílů mezi těmito dvěma účetními standardy je metoda účtování nákladů na zásoby. Podle IFRS metoda LIFO (Last in First out) Last-In First-Out (LIFO) Metoda ocenění Last-in First-out (LIFO) je založena na praxi aktiv vyprodukovaných nebo získaných jako poslední výdajů. Jinými slovy, v rámci metody LIFO se nejnovější zakoupené nebo vyrobené zboží nejprve odstraní a zaúčtuje do nákladů. Proto staré náklady na zásoby zůstávají na způsobu výpočtu zásob není povoleno, zatímco podle GAAP je buď LIFO nebo FIFO (první dovnitř první ven) první dovnitř první ven (FIFO) první dovnitř první ven ( FIFO) metoda účtování ocenění zásob je založena na praxi, kdy se prodej nebo použití zboží řídí stejným pořadí, v jakém je nakupováno. Jinými slovy, podle metody FIFO se nejdříve zakoupené nebo vyrobené zboží odstraní a zaúčtuje jako první. Pro odhad zásob lze použít metodu nejaktuálnějších nákladů.

Důvod, proč nepoužívat LIFO podle účetního standardu IFRS, je ten, že nevykazuje přesný tok zásob a může zobrazovat nižší úrovně příjmů, než je skutečný případ. Na druhou stranu flexibilita použití FIFO nebo LIFO podle GAAP umožňuje společnostem zvolit metodu, která je nejvhodnější při oceňování zásob.

2. Nehmotný majetek

Zacházení s nehmotnými aktivy, jako je výzkum a goodwill, se objevuje také při rozlišení mezi standardy IFRS a US GAAP. Podle IFRS jsou nehmotná aktiva uznána, pouze pokud budou mít budoucí ekonomický přínos. Tímto způsobem lze aktivum posoudit a získat peněžní hodnotu. GAAP na druhé straně vykazuje nehmotná aktiva v jejich současné reálné tržní hodnotě a nejsou činěny žádné další (budoucí) úvahy.

3. Pravidla vs. zásady

Další rozdíl mezi IFRS a GAAP je v tom, jak hodnotí účetní procesy - tj. Zda jsou založeny na pevných pravidlech nebo zásadách, které umožňují určitý prostor pro interpretaci. Podle GAAP jsou účetnímu procesu předepsána vysoce specifická pravidla a postupy, které nabízejí malý prostor pro interpretaci. Opatření jsou koncipována jako způsob, jak zabránit oportunistickým entitám vytvářet výjimky s cílem maximalizovat jejich zisky.

IFRS naopak stanoví zásady, které by společnosti měly dodržovat a interpretovat podle svého nejlepšího úsudku. Společnosti mají určitou volnost při různých výkladech stejné situace.

4. Uznání výnosů

Pokud jde o způsob uznání výnosů, IFRS je obecnější ve srovnání s GAAP. Ten začíná určením, zda byly výnosy realizovány nebo vydělány, a má konkrétní pravidla, jak jsou výnosy uznávány napříč různými průmyslovými odvětvími.

Hlavní zásadou je, že výnosy nejsou uznány, dokud nebude dokončena výměna zboží nebo služby. Jakmile je zboží vyměněno a transakce rozpoznána a zaznamenána, musí účetní poté zvážit konkrétní pravidla odvětví, ve kterém podnik působí.

Naopak IFRS je založen na principu, že výnosy jsou uznány při dodání hodnoty. Seskupuje všechny transakce výnosů do čtyř kategorií, tj. Prodej zboží, stavební smlouvy, poskytování služeb nebo použití aktiv jiného subjektu. Společnosti používající účetní standardy IFRS používají k zaúčtování výnosů následující dvě metody:

  • Rozpoznat výnosy jako náklady, které lze během vykazovaného období získat zpět
  • U smluv se výnosy vykazují na základě procenta celé smlouvy, která byla dokončena, odhadovaných celkových nákladů a hodnoty smlouvy. Částka uznaného výnosu by se měla rovnat procentu práce, která byla dokončena.

5. Klasifikace závazků

Při sestavování účetní závěrky na základě účetních standardů GAAP se závazky klasifikují na krátkodobé nebo dlouhodobé závazky v závislosti na době přidělené společnosti na splacení dluhů.

Dluhy, u nichž společnost očekává splacení během následujících 12 měsíců, jsou klasifikovány jako krátkodobé závazky, zatímco dluhy, jejichž doba splácení přesahuje 12 měsíců, jsou klasifikovány jako dlouhodobé závazky.

V IFRS však neexistuje jasný rozdíl mezi závazky, takže krátkodobé a dlouhodobé závazky jsou seskupeny dohromady.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce účetními standardy IFRS vs. US GAAP. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zásada časového rozlišení Zásada časového rozlišení je účetní koncept, který vyžaduje, aby byly transakce zaznamenávány v časovém období, během kterého k nim dochází, bez ohledu na časové období, kdy jsou přijímány skutečné peněžní toky z transakce. Princip akruálního principu spočívá v tom, že finanční události zahrnují odpovídající výnosy
  • Auditovaná účetní závěrka Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí
  • Due Diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciálního obchodu nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací a k ověření všeho, co bylo vzneseno během procesu fúzí a akvizic nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče.
  • Druhy podání SEC Druhy podání SEC Americký SEC stanoví, že pro veřejně obchodované společnosti je povinné předkládat různé typy podání SEC, formuláře zahrnují 10-K, 10-Q, S-1, S-4, viz příklady. Pokud jste seriózní investor nebo finanční profesionál, znalost a schopnost interpretovat různé typy podání SEC vám pomůže při přijímání informovaných investičních rozhodnutí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found