Laspeyresův cenový index - přehled, vzorec a příklad

Laspeyresův cenový index je index spotřebitelských cen Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb. slouží k měření změny cen koše zboží a služeb ve vztahu k váženému stanovenému základnímu období. Cenový index Laspeyres, který vyvinul německý ekonom Etienne Laspeyres, se také nazývá metoda váženého množství základního roku.

Laspeyresův cenový index

Porozumění cenovému indexu Laspeyres

Laspeyresův cenový index je cenový index používaný k měření obecné cenové hladiny a životních nákladů ekonomiky ak výpočtu inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží za stanovené časové období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . V indexu se běžně používá hodnota základního roku 100, přičemž období vyšších cenových hladin vykazuje index vyšší než 100 a období nižších cenových hladin indexy nižší než 100.

Klíčový rozdíl mezi cenovým indexem Laspeyres a ostatními indexy (Paasche Price Index Paasche Price Index The Paasche Price Index je index spotřebitelských cen používaný k měření změny ceny a množství koše zboží a služeb ve srovnání s cenou základního roku a množství roku pozorování. Vyvinut německý ekonom Hermann Paasche, Fisher Price Index atd.) spočívá v tom, že používá váhy převzaté ze základního období.

Vzorec pro cenový index Laspeyres

Vzorec pro cenový index Laspeyres je následující:

Vzorec

Kde:

  • Pi, 0 je cena jednotlivé položky v základním období a Jáma je cena jednotlivé položky ve sledovaném období.
  • Qi, 0 je množství jednotlivé položky v základním období.

Nenechte se zmást matematickými zápisy. V čitateli jsou jednoduše celkové výdaje na všechny položky ve sledovaném období pomocí základních množství a jmenovatel jsou celkové výdaje na všechny položky v základním období využívající základní množství. Cenový index Laspeyres lze proto snáze pochopit, když jej přepíšete takto:

Upravený vzorec

Příklad indexu

Poskytovány jsou následující informace týkající se změny cen a množství každého jednotlivého zboží v hypotetické ekonomice. Určete Laspeyresův cenový index pro rok 0, rok 1 a rok 2 pomocí roku 0 jako základního roku.

Položka Rok 0 Rok 1 2. rok
Dobře $5 $10 $7
Dobrý B $10 $12 $13
Dobrý C. $20 $25 $24
Položka Rok 0 Rok 1 2. rok
Dobře 100 125 150
Dobrý B 200 225 250
Dobrý C. 300 325 350

Použití vzorce pro cenový index Laspeyres:

Rok 0

Rok 1

2. rok

Cenové indexy proto byly pro každý rok následující:

  • Rok 0 (základní rok) = 100
  • Rok 1 = 128.23
  • Rok 2 = 123.53

Všimněte si, že u tohoto indexu jsou jedinými změnami ceny v průběhu let. Množství každého zboží zůstává v průběhu let stejné.

Výhody a nevýhody cenového indexu Laspeyres

Mezi výhody indexu patří:

  • Snadno vypočítatelné a běžně používané
  • Levné konstrukce
  • Množství pro budoucí roky není nutné počítat - používají se pouze množství základního roku (vážení)
  • Představuje smysluplné srovnání, protože změny v indexu lze připsat změnám v ceně

Hlavní nevýhody indexu spočívají v tom, že je vychýlený směrem nahoru a má tendenci nadhodnocovat zvýšení cen (ve srovnání s jinými cenovými indexy). Proto má tendenci nadhodnocovat cenové hladiny a inflaci. To je způsobeno:

  1. Nové zboží: Dražší nové zboží, které způsobuje vzestupné zkreslení cen.
  2. Změny kvality: Zvýšení cen pouze v důsledku zlepšení kvality by nemělo být považováno za inflaci.
  3. Střídání: Nahrazení zboží nebo služeb, které se staly relativně levnějšími, za ty, které se staly relativně dražšími.

Klíčové jídlo

Laspeyresův cenový index je jedním z nejčastěji používaných cenových indexů při měření změny cen koše zboží a služeb ve vztahu k určenému vážení základního období.

Čitatelem indexu jsou jednoduše celkové výdaje všech položek ve sledovaném období s použitím množství základního období, zatímco jmenovatelem jsou celkové výdaje všech položek s použitím cen a množství základního období.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, důrazně doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Spotřeba Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb v domácnosti. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky.
  • Hyperinflace Hyperinflace V ekonomii se hyperinflace používá k popisu situací, kdy ceny zboží a služeb nekontrolovatelně rostou po stanovenou dobu. Jinými slovy, hyperinflace je extrémně rychlá inflace.
  • Neviditelná ruka Neviditelná ruka Koncept „neviditelné ruky“ vytvořil skotský osvícenský myslitel Adam Smith. Vztahuje se na neviditelnou tržní sílu, která přináší volný trh do rovnováhy s úrovněmi nabídky a poptávky prostřednictvím akcí osob, které mají zájem.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found