OECD - přehled, poslání a cíle, funkce

OECD nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj je mezinárodní organizace, která podporuje koordinaci politik a ekonomickou svobodu. Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je výroba zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu. mezi rozvinutými národy. OECD byla odvozena z Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci (OEEC), která byla založena v roce 1948 za účelem sledování amerických a kanadských příspěvků podle Marshallova plánu.

OECD

Organizace OECD se sídlem v Paříži ve Francii byla založena v roce 1961 a zahrnovala členy z demokratických států, jako jsou USA, země západní Evropy, Japonsko, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Organizace se v 90. letech rozšířila o státy Mexika, Jižní Koreje a východní Evropy. V posledních letech do pracovní agendy OECD přispěly také Indie, Brazílie, Čína a Indonésie.

Mise OECD

Posláním OECD je podporovat politiky, které zlepší ekonomickou a sociální péči. Sociální zabezpečení Sociální zabezpečení je americký federální vládní program, který poskytuje sociální pojištění a dávky lidem s nedostatečným nebo žádným příjmem. První sociální ve vyspělých zemích.

Cíle OECD

Hlavním účelem OECD je zlepšit globální ekonomiku a podpořit světový obchod. Globalizace Globalizace je sjednocení a interakce světových jednotlivců, vlád, společností a zemí. Bylo toho dosaženo prostřednictvím. Poskytuje vládám různých zemí východisko pro spolupráci při hledání řešení běžných problémů. Zahrnuje práci s demokratickými národy, které sdílejí závazek ke zlepšení ekonomiky a blahobytu obecné populace.

Hlavním zaměřením OECD je pomoci vládám po celém světě dosáhnout těchto cílů:

  • Zlepšit důvěru v trhy a instituce, které jim pomáhají fungovat.
  • Získejte zdravé veřejné finance, abyste dosáhli budoucího udržitelného hospodářského růstu.
  • Dosáhnout růstu prostřednictvím inovací, strategií šetrných k životnímu prostředí a udržitelnosti Udržitelnost Udržitelnost je v zásadě schopnost uspokojovat potřeby současné generace s využitím dostupných zdrojů, aniž by to způsobovalo budoucí generace rozvojových ekonomik.
  • Poskytněte lidem prostředky na rozvoj dovedností, které potřebují k produktivitě.

Organizační struktura OECD

Organizace je rozdělena do tří úrovní: Rada, Sekretariát a Výbory.

1. Rada

Rada se skládá z velvyslanců z členských zemí. Vykonávají pravomoc nad rozhodováním a stanovováním cílů organizace. Mají na starosti strategické směřování OECD.

2. Sekretariát

Druhou úrovní je generální tajemník, zástupce a ředitelství. Současným generálním tajemníkem OECD je Jose Angel Gurria, mexický ekonom a diplomat. Sekretariát uvádí 2 500 členů a zahrnuje ekonomy, vědce a právníky, kteří mají na starosti sběr dat a výzkum a analýzy. Rada a generální tajemník dohlížejí na práci sekretariátu.

3. Výbory

Třetí úrovní jsou výbory, které zahrnují zástupce z různých členských zemí, které se scházejí, aby diskutovaly o životním prostředí, vzdělávání, obchodu a investicích.

Organizační struktura

Funkce OECD

OECD využívá informace o různých tématech k boji proti chudobě, pomoci vládám prosperovat a předcházet finanční nestabilitě. Organizace sleduje ekonomiky členských a nečlenských zemí a sekretariát shromažďuje a analyzuje informace o různých aspektech společnosti.

Výbor projednává relevantní politiky, které mají být implementovány, s využitím těchto informací a rada přijímá konečná rozhodnutí o těchto politikách. Vlády různých států provádějí doporučené strategie.

1. Peer Reviews

Existují procesy, kdy na výkon jednotlivých členských zemí dohlíží ostatní členové OECD. Toto je základní funkce organizace a pomáhá jim vytvářet efektivnější zásady. Může také pomoci vládám získat podporu pro provádění obtížných politik v jejich domovské zemi. Příkladem peer review je, když bylo Spojenému království řečeno, aby udržovalo zahraniční pomoc na chvályhodné úrovni 0,7%. Bylo provedeno s cílem zajistit, aby byly peníze navíc vynakládány co nejúčinnějším způsobem.

2. Standardy a doporučení

Na úrovni výborů členské země OECD diskutují o obecných politikách a pravidlech pro mezinárodní spolupráci. Existují formální dohody o otázkách, jako jsou vývoz, dovoz, investice a boj proti úplatkářství. Stanovují také standardy, které musí všechny země dodržovat, pokud jde o daňový systém a smlouvy, a poskytují doporučení týkající se environmentálních postupů Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) odkazuje na strategie, které společnosti provádějí v rámci správy a řízení společností, které jsou navrženy a korporátní předpisy.

3. Publikace

OECD publikuje články o ekonomických výhledech, statistikách a obecném přehledu.

  1. Ekonomický výhled OECD - Poskytuje předpověď pro členské a nečlenské země
  2. Factbook OECD - Slouží jako průvodce pro ekonomiky, které provádějí nové politiky
  3. Jít k růstu - Srovnání zemí na základě národních výsledků

Vzájemné hodnocení, standardy a dohody a publikace pomáhají OECD dosáhnout hospodářského růstu národů a zároveň poskytují základnu pro provádění budoucích politik.

Závěr

Celkovým cílem OECD je podporovat ekonomický rozvoj v členských zemích a tyto země plánují pokračovat a zlepšovat své poslání. I když čelí konkurenci fór, jako je summit G20 a fórum finanční stability, zůstávají silnou hnací silou při zvyšování ekonomické efektivity a zlepšování životní úrovně po celém světě.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Giniho koeficient Giniho koeficient Giniho koeficient (Giniho index nebo poměr Gini) je statistická míra ekonomické nerovnosti v populaci. Koeficient měří rozptyl příjmu nebo rozložení bohatství mezi členy populace.
  • Hooverův index Hooverův index Hooverův index je jednou z nejjednodušších metrik nerovnosti, která se používá k měření odchylky od preferovaného rovnoměrného rozdělení. Index se rovná části komunitního příjmu, která by byla získána od bohatší poloviny populace a poskytnuta druhé chudší polovině populace, aby byla společnost dokonale stejná.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found