Obchodování s cennými papíry - Zjistěte více o účtování o obchodování s cennými papíry

Cenné papíry k obchodování jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnosti nemají v úmyslu držet takové cenné papíry po dlouhou dobu; Budou tedy investovat, pouze pokud se domnívají, že mají dobrou šanci na kompenzaci za riziko Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie je dodatečný výnos, který investor očekává od držení rizikového tržního portfolia místo bezrizikových aktiv. berou. Společnost se může rozhodnout spekulovat s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce tuto příležitost využít.

Obchodování s cennými papíry

Obchodování s cennými papíry nakupovanými společnostmi jsou obvykle cenné papíry, které jsou vydávány v průmyslovém odvětví společnosti, protože jde o cenné papíry, o nichž mají přední organizace v oboru největší přehled. Trendy v oboru nebo blížící se novinky mohou také ovlivnit společnosti při nákupu cenných papírů.

Jak jsou obchodní cenné papíry zobrazeny v rozvaze?

S cennými papíry k obchodování se zachází pomocí metody reálné hodnoty, přičemž hodnota cenných papírů v rozvaze společnosti odpovídá jejich aktuální tržní hodnotě. Tyto cenné papíry budou zaznamenány v sekci aktiva proudů na účtu „Krátkodobé investice“ a budou kompenzovány v sekci vlastního kapitálu pro akcionáře na účtu „Nerealizované výnosy z prodeje krátkodobých investic“. Částka účtu Krátkodobé investice představuje aktuální tržní hodnotu cenných papírů a účet „Nerealizovaný výnos z prodeje krátkodobých investic“ představuje peněžní výnosy, které by společnost obdržela, pokud by investovala na konci uvedených investic. účetní období. Následující příklad předpokládá, že investice jsou zakoupeny na konci účetního období 2017:

Rozvaha - obchodování s cennými papíryPřevzato z šablony rozvahy Finance Šablona rozvahy Tato šablona rozvahy vám poskytuje základ pro sestavení finančního výkazu vaší společnosti, který zobrazuje celková aktiva, pasiva a vlastní kapitál akcionářů. Rozvaha je založena na základní rovnici: Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál Pomocí této šablony můžete přidávat a odebírat řádkové položky pod ea

Změny reálné hodnoty cenných papírů k obchodování se zaznamenávají prostřednictvím zápisů do deníku Průvodce zápisy do deníku Záznamy v deníku jsou základními stavebními kameny účetnictví, od hlášení po auditování záznamů v deníku (které se skládají z debetů a kreditů). Bez řádného zápisu do deníku by finanční výkazy společností byly nepřesné a úplný nepořádek. které odrážejí jakékoli zvýšení nebo snížení hodnoty aktiv. Například ve výše uvedeném příkladu vidíme, že došlo ke ztrátě ve výši 2 miliard USD, protože tržní hodnota obchodních cenných papírů držených společností v průběhu doby držení poklesla. Za tímto účelem společnost vytváří deníkové zápisy, kde je ztráta odepsána z účtu „Úprava hodnoty trhu s cennými papíry“ a připsána na „Nerealizovaný zisk (ztráta) z krátkodobých investic“. Níže je uveden příklad toho, jak to může vypadat:

Zápis do deníku - obchodování s cennými papíry

V praxi by takové zápisy do deníku byly dokončeny na konci aktuálního účetního období, ve kterém se společnost nachází. Ve výše uvedeném příkladu jsme předpokládali, že fiskální rok společnosti Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je 12 měsíců nebo 52týdenní časové období, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování výročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. bylo stejné jako kalendářní rok (tj. Od 1. ledna do 31. prosince). To však nemusí vždy platit, protože společnosti se mohou rozhodnout sledovat účetní rok odlišný od kalendářního roku, a to z mnoha důvodů, například sezónnosti podnikání nebo daňových výhod.

Jak se obchodní cenné papíry zobrazují ve výkazu zisku a ztráty?

Ve výkazu zisku a ztráty jsou cenné papíry k obchodování zaznamenány v okamžiku prodeje. Jakékoli zisky nebo ztráty realizované v důsledku dotyčných cenných papírů je třeba připsat k provozním výnosům jako nový název řádkové položky „Zisk (ztráta) z prodeje cenných papírů k obchodování.“ Zisky nebo ztráty, které lze přičíst obchodním cenným papírům, se zaznamenávají pouze v okamžiku prodeje, protože v tomto okamžiku dojde k jejich uskutečnění. Před prodejem mohou cenné papíry stále kolísat v hodnotě - změny, které budou zachyceny v rozvaze společnosti. Níže je uveden příklad toho, jak by to vypadalo:

Výkaz zisku a ztráty - obchodování s cennými papíryPřevzato ze šablony finančního výkazu příjmů Šablona výkazu příjmů Zdarma šablonu výkazu příjmů ke stažení. Vytvořte si vlastní výkaz zisků a ztrát s ročními a měsíčními šablonami v dodaném souboru Excel. Soubor obsahuje výnosy, náklady na prodané zboží, hrubý zisk, marketing, prodej, G&A, platy, mzdy, úrokové náklady, odpisy, amortizace, daně, čistý příjem

Zde vidíme, jak v roce 2017 investice nezaznamenala žádnou změnu hodnoty (připomeňme náš původní předpoklad, že investice byly zakoupeny na konci účetního období roku 2017) a že investice v průběhu Účetní období 2018 (jak ukazuje náš zápis do deníku).

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Kurz rozpočtování a prognózování - finance
  • Kurz Základy účetnictví - Finance
  • Standardy IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found