Průměrný sklon ke spotřebě (APC) - přehled a příklad

Průměrná tendence ke spotřebě (APC) je mírou zlomku celkového spotřebovaného disponibilního příjmu. Je považován za významný koncept jak pro individuální spotřebitele, tak pro ekonomy.

Průměrný sklon ke spotřebě (APC)

APC může jednotlivec použít k určení, kde se využívá jeho příjem, zatímco ekonom ho může použít ke sledování výdajů a šetření chování celého národa.

Říká se, že rodiny s nízkými příjmy vykazují vyšší sklon ke konzumaci ve srovnání s vysokými příjmy. Ať tak či onak, poměr je určen vydělením celkové spotřeby domácnosti celkovým disponibilním příjmem domácnosti.

souhrn

  • Průměrná tendence ke spotřebě (APC) je kumulativním měřítkem podílu vynaloženého příjmu.
  • APC je graficky znázorněno sklonem spotřební funkce.
  • Odhad průměrného sklonu ke spotřebě ukazuje nejen podíl ušetřeného příjmu domácnosti, ale také celkovou naspořenou částku.

Pochopení průměrného sklonu ke spotřebě

Z ekonomického hlediska mohou být dobrým ukazatelem vysoké průměrné spotřebitelské výdaje. Výdaje související s domácností jsou ekonomickým pilířem, který hraje důležitou roli při udržování ekonomiky naživu.

Vysoké výdaje domácností vytvářejí poptávku po zboží a službách Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která se uvádí na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vyplývá z toho, že podniky jsou ziskové a usnadňují najímání dalších pracovníků. Naopak nižší průměrný sklon ke spotřebě může být pro ekonomiku nepříznivý.

Vysoká míra úspor způsobí pokles poptávky po produktech a službách, což následně způsobí zavírání podniků a případně ztrátu pracovních míst. Obecně je vyšší sklon ke spotřebě spojen s nízkopříjmovými domácnostmi.,

Skutečnost je vysvětlena hypotézou, že domácnosti s nízkými příjmy se často zapojují do odlevu. Často buď vyčerpají svůj disponibilní příjem z nezbytností, nebo si půjčí oproti budoucím příjmům.

Naproti tomu domácnosti se středními příjmy vykazují nízký průměrný sklon ke spotřebě, protože buď šetří na stáří, nebo splácejí předchozí dluhy. Ekonomičtí experti pečlivě sledují domácnosti se středními příjmy. Projevují důvěru ve své finanční zdraví vzhledem k jejich vzorcům výdajů a úspor.

Je důležité si uvědomit, že průměrná tendence ke spotřebě se časem mění nepřímo s ohledem na to, že skutečný příjem z práce bude růst a klesat spolu s dlouhodobým průměrem.

Průměrný sklon ke spotřebě úzce souvisí s mezním sklonem ke spotřebě Mezní sklon ke spotřebě Mezní sklon ke spotřebě (MPC) označuje, jak citlivá je spotřeba v dané ekonomice na jednotkové změny úrovní příjmů. MPC jako koncept funguje podobně jako Price Elasticity, kde lze nové pohledy čerpat z pohledu velikosti změny spotřeby. Mezní sklon ke spotřebě se však od předchozí mírně liší tím, že představuje změnu celkové spotřeby v reakci na změnu celkového příjmu domácnosti.

Graficky je průměrný sklon ke spotřebě představován sklonem přímky, která spojuje funkci bodu spotřeby s bodem původu. Mezní sklon ke spotřebě je naopak představován sklonem spotřební funkce.

Průměrný sklon k úsporám vs. průměrný sklon k spotřebování

V ekonomice je součet těchto dvou metrik vždy roven jedné. Tato rovnost je založena na skutečnosti, že domácnost musí buď ušetřit, nebo utratit veškerý svůj disponibilní příjem.

Jinými slovy, průměrný sklon k úsporám je inverzní k průměrnému sklonu ke spotřebě. Poměr úspor je založen na procentu ušetřeného disponibilního příjmu domácnosti.

K určení realistického měřítka je osobní sklon ke spotřebě určen pomocí čísla disponibilního příjmu. Míra úspor současné populace může být spojena s faktory, jako je věkové složení populace země a chování plánu budoucích úspor.

Například rozdíly ve věkovém složení definují míru národních úspor, vzhledem k tomu, že během špičkových výdělků porodní kohorty je relativně vyšší míra úspor a během nízkých příjmů je míra úspor relativně nízká.

Národní průměrný sklon k úsporám

Ekonomové se zajímají o odhad celostátního průměrného sklonu ke spotřebě, protože udává podíl spotřebovaného příjmu domácnosti i ušetřenou částku.

Je důležité zjistit, kde se současný disponibilní příjem využívá. Lze to vysvětlit myšlenkou, že míra úspor je hybnou silou ekonomiky, zatímco míra spotřeby určuje APC složku hrubého domácího produktu (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . Průměrný sklon ke spotřebě se vypočítá pomocí následujícího vzorce:

Průměrný sklon ke spotřebě - vzorec

Příklad

Zvažte domácnost s celkovou spotřebou 40 000 $ z celkového příjmu 70 000 $. Sklon jednotlivce ke konzumaci se počítá takto:

Průměrný sklon ke spotřebě = 40 000 $ / 70 000 $ = 0.571

Přestože průměrná tendence může vysvětlit minulý vzor spotřeby domácnosti, zjištění, jak je spotřeba ovlivněna jakýmkoli zvýšením příjmu, se určuje pomocí mezní náchylnosti ke spotřebě. Díky tomu je průměrná mezní tendence ke spotřebě poměrně robustnější míry spotřeby.

Předpokládejme, že hypotetický disponibilní příjem země se rovná jejímu HDP ve výši 200 miliard USD za předchozí rok. Úspory hospodářství dosáhly ve stejném roce 150 miliard USD a zbytek zajišťoval zboží a služby. Z uvedených hodnot je průměrný sklon země k úsporám 150 miliard $ děleno 200 miliardami $, což se rovná 0,75. To znamená, že podíl disponibilního příjmu národa, který je uložen, je 0,75.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Úrokové výnosy Úrokové výnosy Úrokové výnosy jsou částky zaplacené účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka použila své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Ekonomická expozice Ekonomická expozice Ekonomická expozice, také někdy nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX). Tuto expozici nelze snadno zmírnit, protože souvisí s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found