Přebytek spotřebitele - definice, způsob výpočtu, pružnost poptávky

Přebytek spotřebitele, známý také jako přebytek kupujícího, je ekonomickým měřítkem prospěchu zákazníka. Vypočítává se analýzou rozdílu mezi ochotou spotřebitele zaplatit za produkt a skutečnou cenou, kterou platí, známou také jako rovnovážná cena. Přebytek nastává, když je ochota spotřebitele zaplatit za produkt větší než jeho tržní cena.

Přebytek spotřebitelů

Přebytek spotřebitele je založen na ekonomické teorii mezní užitnosti, což je další uspokojení, které člověk získá konzumací jedné další jednotky produktu nebo služby. Spokojenost se liší podle spotřebitele kvůli rozdílům v osobních preferencích. Typy kupujících Typy kupujících jsou souborem kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitele ukazuje, jak oslovit lidi s různými zvyky. Teoreticky platí, že čím více produktu spotřebitel vlastní, tím méně je ochoten za produkt platit více kvůli klesající mezní užitnosti odvozené od produktu.

Výpočet přebytku spotřebitele

Graf přebytku spotřebitelů

Bodem, kde se setkává poptávka a nabídka, je rovnovážná cena. Oblast nad úrovní nabídky a pod rovnovážnou cenou se nazývá produktový přebytek (PS) a oblast pod úrovní poptávky a nad rovnovážnou cenou je přebytek spotřebitele (CS).

Při zohlednění křivek poptávky a nabídky Křivka poptávky Křivka poptávky je řádek, který ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. , vzorec pro přebytek spotřebitele je CS = ½ (základna) (výška). V našem příkladu CS = ½ (40) (70-50) = 400.

Přebytek spotřebitelů a cenová pružnost poptávky

Přebytek spotřebitele u produktu je nulový, když je poptávka po produktu dokonale elastická. Je to proto, že spotřebitelé jsou ochotni vyrovnat cenu produktu. Když je poptávka naprosto nepružná, přebytek spotřebitele je nekonečný, protože změna ceny produktu neovlivňuje jeho poptávku. To zahrnuje produkty, které jsou základními potřebami, jako je mléko, voda atd.

Křivky poptávky obvykle klesají, protože poptávka po produktu je obvykle ovlivněna jeho cenou. S nepružnou poptávkou Neelastická poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění stejně jako ceny. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná. „přebytek spotřebitele je vysoký, protože poptávka není ovlivněna změnou ceny a spotřebitelé jsou ochotni za produkt zaplatit více.

V takovém případě prodejci zvýší své ceny, aby převedli přebytek spotřebitele na přebytek výrobce. Alternativně s pružnou poptávkou bude mít malá změna ceny za následek velkou změnu poptávky. Bude to mít za následek nízký přebytek spotřebitele, protože zákazníci již nebudou ochotni koupit tolik produktu nebo služby se změnou ceny.

Zákon o snižování mezní užitnosti

Podle ekonoma Alfreda Marshalla, čím více spotřebujete určitou komoditu, tím nižší je spokojenost odvozená z každé další jednotky spotřeby. Například pokud si koupíte jedno jablko za 0,50 $, nejste ochotni zaplatit více za druhé jablko. Zároveň je utilita odvozená z konzumace druhého jablka nižší než u prvního jablka. Koncept je popsán v následující tabulce:

Podle Alfreda Marshala: Přebytek spotřebitele = Celková spotřeba - (Cena x Množství)

Zákon klesající mezní užitnosti - tabulka

Předpoklady teorie přebytku spotřebitelů

1. Utility je měřitelná entita

Teorie přebytku spotřebitele naznačuje, že hodnotu užitečnosti lze měřit. Podle Marshallovy ekonomiky lze užitečnost vyjádřit jako číslo. Například nástroj odvozený od jablka je 15 jednotek.

2. K dispozici nejsou žádné náhražky

Pro uvažovanou komoditu neexistují žádné dostupné náhražky.

3. Ceteris Paribus

Uvádí, že vkus, preference a příjem zákazníků Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce a které se nemění.

4. Mezní užitečnost peněz zůstává konstantní

Uvádí, že užitečnost odvozená z příjmu spotřebitele je konstantní. To znamená, že jakákoli změna množství peněz spotřebitele nezmění množství užitečnosti, které z toho mají. Je to nutné, protože bez něj nelze peníze použít k měření užitečnosti.

5. Zákon klesající mezní užitnosti

Uvádí, že čím více je produkt nebo služba spotřebována, tím nižší je mezní užitečnost odvozena od konzumace každé další jednotky.

6. Nezávislá mezní užitečnost

Mezní užitek odvozený od spotřebovaného produktu není ovlivněn mezním užitkem odvozeným od konzumace obdobného zboží nebo služeb. Například pokud jste konzumovali pomerančový džus, nástroj z něj odvozený nebude ovlivněn nástrojem z jablečného džusu.

Závěr

Přebytek spotřebitelů je dobrým způsobem, jak měřit hodnotu produktu nebo služby, a je důležitým nástrojem používaným vládami v Marshallově systému sociální ekonomiky při formulování daňové politiky. Lze jej použít k porovnání výhod dvou komodit a je často využíván monopoly při rozhodování o ceně za jeho produkt.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Normální zboží Normální zboží Normální zboží je druh zboží, jehož poptávka vykazuje přímý vztah k příjmu spotřebitele. To znamená, že poptávka po takovém zboží stoupá s
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Dodavatelská síla Dodavatelská síla V Porterových pěti silách je dodavatelská síla mírou kontroly, kterou může poskytovatel zboží nebo služeb vykonávat na své kupce. Síla dodavatele souvisí se schopností dodavatelů zvyšovat ceny, snižovat kvalitu nebo omezovat počet produktů, které budou prodávat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found